Tazminat ödemesi, eksik ve düşük yatırılan sgk primi hk.
Merhabalar,
17 aylık çalışmış olduğum iş yerinden işveren tarafından çıkartıldım.
Kısaca bahsetmek gerekirse sürekli fazla mesai yapıyor ama hiç bir ek ücret almıyordum.
Bu duruma daha fazla devam etmeyip maaşıma zam yapılmasını yada bu şekilde devam etmeyip yasal süre neyse o kadar çalışacağımı belirttim. Bu sebepten dolayı çalışamayacağız diyerek işten çıkarttılar. 2 aya yakın bir süredir tazminat vs ödemesi yapılmadı.
Bir diğer olay ise sgk primlerim işe 3 Temmuz 2013 tarihinde başlamış olmama rağmen 10 Ağustos 2013 olarak girmişler. Net maaşım aylık kazancım 1500 tl olmasına rağmen sgk primide 1500 tl den görünüyor sanırım maaşı 1200 den göstererek prim yatırıyorlar.
Geriye dönük fazla mesailer ile ilgili bi yaptırım yok sanırım öyle diye tahmin ediyorum, elimde kanıtlayacak belge yok çünkü fazla çalıştım diye bi form vs doldurmadık. Zaten hesaplıyor olsaydık her ay en az maaş kadarda fazla mesai çıkardı.
Ayrıca maaş haricinde yine belgelendiremediğim prim, teşvik tarzı bi sürü ödemelerde var.
İşe başlama 3 Temmuz 2012 (10 Ağustos 2012)
İşten ayrılma 11.11.2013
Net maaş 1500 TL
Bu konuda şirketten maddi, manevi olarak yasal olarak talep edebileceğim hususlar konusunda bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim, yardımcı olacak herkese çok teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
Bu konu ile ilgili konu hakkında yardımcı olabilecek dava açacak avukat arıyorum tavsiye edebileceğiniz daha önce sizlere yardımcı olan tanıdığınız avukat önerebilirseniz sevinirim.
Cevap: Tazminat ödemesi, eksik ve düşük yatırılan sgk primi hk.
İşten çıkarılırken işveren tarafından ibraname imzaladınız mı? İmzalamadı iseniz mevcut delil durumuna göre (tanık, belge vs.) haklı sebeple işten ayrıldığınız sabit görülürse tazminatları alabilirsiniz. (Kıdem, ihbar yoksa ihbar vs. ) İş yerinde SGK lı çalışan tanıdığınız varsa tanık göstererek ayırca sigorta priminiz açısından sigorta tespit davası da açabilirsiniz. Tavsiyem sizin aklınıza gelen ve ayrıca o esanada sizin aklınıza gelmeyip avukatın yönlendirmesi ile davada kullanılabilecek delilleri en baştan tetkik edip o şekilde davaları açın.
Eksik yatan primler ile geriye dönük işçilik alacaklarınıza dair dava açma hakkınız var.Tazminat dışındaki diğer işçilik alacaklarınız açısından haklı sebep önkoşuluda bulunmamaktadır.Ayrıca geriye dönük prim ve fazla mesai alacaklarınızı talep etmeniz de mümkün.Bu hususlar tanık,mail,imza vs. gibi birçok farklı delille ispatlanabilecek hususlardır.
Alıntı:
Av. Barış ÇİMENOĞLU rumuzlu üyeden alıntı
İşten çıkarılırken işveren tarafından ibraname imzaladınız mı? İmzalamadı iseniz mevcut delil durumuna göre (tanık, belge vs.) haklı sebeple işten ayrıldığınız sabit görülürse tazminatları alabilirsiniz. (Kıdem, ihbar yoksa ihbar vs. ) İş yerinde SGK lı çalışan tanıdığınız varsa tanık göstererek ayırca sigorta priminiz açısından sigorta tespit davası da açabilirsiniz. Tavsiyem sizin aklınıza gelen ve ayrıca o esanada sizin aklınıza gelmeyip avukatın yönlendirmesi ile davada kullanılabilecek delilleri en baştan tetkik edip o şekilde davaları açın.
öncelikle ilginiz için teşekkürler
ibraname veyahut hiç bir belge imzalamadım sadece sözlü olarak çıkarıldım fakat sgk çıkışım yapıldı ve işsizlik maaşı almaya başladım buna göre onlar çıkardıklarını kabul etmiş oluyorlar sanırım.
Şirkette çalışan 3 kişi daha var fakat hiç biri şahitlik yapacağını sanmıyorum
çalışanlardan birisi şirkette asgari ücretten çalışıyormuş gibi görünüyor normalde 1200 yada 1500 maaş alıyor
diğer bi çalışan bayan sekreter hem o şirkette hemde şirket ortaklarının birinin doktor muayenehanesindede sekreterlik yaptığı için sgksı ordan yatırılıyor
bir diğer çalışan ise Türkiye'de çalışma izni olmayan sgksı olmayan bir çalışan
Alıntı:
izmircozumhukuk rumuzlu üyeden alıntı
Eksik yatan primler ile geriye dönük işçilik alacaklarınıza dair dava açma hakkınız var.Tazminat dışındaki diğer işçilik alacaklarınız açısından haklı sebep önkoşuluda bulunmamaktadır.Ayrıca geriye dönük prim ve fazla mesai alacaklarınızı talep etmeniz de mümkün.Bu hususlar tanık,mail,imza vs. gibi birçok farklı delille ispatlanabilecek hususlardır.
sizede çok teşekkür ederim
bahsettiğiniz konuda ki önkoşul nedir acaba ?
geriye dönük fazla mesai ücretlerini sözlü olarak belirtmem yeterli olacak mıdır ?
Ön koşul, tazminat alabilmek için işverenin haklı bir sebebe dayanmadan işyerinden sizi çıkarmasıdır.
Teşekkürler Barış bey
haklı hiç bir sebebi olmayıp haksız yere aniden yıllık izindeyken çıkışımı verdi ve bunu yasal olarak sgk bildirmiş olmalı ki işsizlik maaşı alıyorum