Ödenmeyen aidat nedeni ile elektrik ve su hizmetinden mahrum
Merhaba 150 daireli bir rezidansda kiracıyım. 160 tl aidat verilen hizmete istinaden haksız kazanç sağladıklarını düşünerek aidatlatı 4 ay bi süre gibi geciktirdik. Binada elektrik ve su kartlı kontör sistemi ile yapılmaktadır. Yönetim aldığı karar ile aidat borcu ödemeyenlerin elektrik ve su köntürü yükleyemeyeceğini hali ile elektrik ve su hizmetlerinden faydalanamayacağını bildirdi. Bu ne kadar yasal? Bizim elektriğimize suyumuza müdahale edebilirlermi? Ayrıca aidatın yüksek olmasının sebebi daha önceki açıkları kapatmak isteyişleriymiş. Spor salonu ve yüzme havuzu gibi faaliyet alanları yok sadece 2 güvenlik elemanı ile asansör var. Hakkımızı nasıl aramalıyız teşekkür ederim
Cevap: Ödenmeyen aidat nedeni ile elektrik ve su hizmetinden mahrum
Aidatı ödemelisiniz. Haksız kazanç sağlandığını düşünüyorsanız bunun yolu ayrıdır.
Kat Mülkiyeti Kanununda (KMK) Yöneticinin elektrik kesme ,su kesme yetkisi verilmemiştir.Elektrik ve su hizmeti , şahsen abonelik alınarak faydalanılan hizmetlerdir.
Toplantılara katılacaksınız.Alınan kararlara bir Ay içersinde itiraz etme hakkı oluyor.Bu süreyi aşarsanız itiraz edemezsiniz ,uymakla sorumlusunuz.Alınan karar kanuna aykırı olursa, yok hükmünde kabul gören karar olursa bu kararlara itiraz süresi yok her zaman iptal davası açabilirsiniz.Örnek: Binanın Mimarisine ilişkin Ana projede değişikliği oy çokluğu ile alınmamışsa.Bunun haricinde aidat meselesi ,ortak giderlere katılım kararlarına oy çokluğu ile alındığında katılmakla yükümlüsünüz.
Sorunu büyütmeden borcunuzu bir an önce kapatın derim.
Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Toplantılara jatılıp yönetici seçimlerinde oy kullanabilmem için mülk sahibi mi olmam gerekli? Yönetim kurulu diye bir topluluk kurulmus oblar kendi aralarinda karar aliyor ve bizde ses cikaramiyoruz. Yönetici adayı olmak içib mülk sahibi niteliği aranıyor belki peki oy kullanmak için de mi aynı şartlar gözetiliyor? Avukat arıyoruz hakkımızı savunabikecek arkadaşlar var ise irtibat kurmak isterim.
Toplantıya katılıp oy kullanabilmen için kat maliki olman şart değil.Kat malikinin sana vekalet vermesi,yani benim adıma şu tarihte yapılacak toplantıda bulunup alınan kararlara benim adıma olumlu yada olumsuz oy kullanabilir yazısı yazıp imzaladıktan sonra kararlara katılma hakkın doğar.Bunu adi vekaletname olarak da düzenleyebilir ,Noter tastiklide verebilir.
Yönetim kurulu bir başkan iki üyeden yani üç kişiden oluşur. Bunlar toplantıda kat maliklerince seçilir. Kat maliklerinin aldığı kararları uygular.Kendi kafalarına göre karar oluşturup uygulayamazlar.
Yapılanlar alınan kararların haricinde yapılıyorsa yani oy çokluğunun haricinde işler gündeme getirilip fazladan işlere para harcanıyorsa,bunun ile ilgili yönetime uyarı niteliğinde İhtarname gönderebilirsiniz.Yönetim bu haksız uygulamayı devam ettirirse dava açıp Hakimin müdahelesini isteme hakkınız doğar.
Şunla karıştırmayın lütfen, Toplantıya katılıp alınan kararlara bir aydan fazla sessiz kalma ayrı dır, toplantıda alınan kararların dışına çıkmaya itiraz etmek ayrı şeydir. Alınan kararların dışına çıkılıyorsa her zaman müdahele edebilirsiniz.
İlk yazdığım iletinin her satırını çok dikkatli okursanız faydalı şeyler göreceksiniz.
Avukat arkadaşlardan teknik konuda bilgi alırsanız daha da iyi olur.En azından dilekçenizi bile yazmaları nın çok faydasını görürsünüz.