Cevap: Tam Yargı,süre,tazminat
Alıntı:
nurganci rumuzlu üyeden alıntı
1. Tam Yargı davası açacağımdan idareye ne zaman ön müracaat yapmalıyım? 1 yıl 5 yıl süre içinde mi, yoksa 60 gün içinde mi? Hangi işlemden itibaren 60 gün içinde idareye müracaat etmeliyim? Yoksa müracaat süresini kaçırdım mı(3 aydır bambaşka şubede çalışıyorum)[/B]
Yargı kararının yerine getirilip tekrar bu görevden alındığınız tarihten itibaren "Manevi zararınızın" tazmini bakımından 1 yıl diye biliyorum.
Alıntı:
2. Mahrum kaldığım maddi haklarımı (orada fiilen çalışanların aldığı, benim emsallerime göre eksik aldığım/alamadığım) almamla ilgili örnek Danıştay kararı var mıdır?[/B]
Fiilen çalışılması halinde almanız gereken bir ücret o görevde fiilen çalışmanız olmadığı için kazanılmış hak teşkil etmez. Maddi kaybınızı alamayacağınızı düşünüyorum.
Alıntı:
3. Bu süre içinde çok sıkıntı çektim, manevi tazminat davası da açacağım. Kişilik haklarının zedelendiği ve hukuka aykırı işlemlerden duyduğum derin üzüntü için ne kadarlık tazminat istemeliyim?[/B]
Yargı kararının etkisizleştirilmesi amacına yönelik eylem ve işlemler kişilik haklarının ihlali sayılmakta. (Danıştay 4. Dairesi E: 2003/557, K: 2003/6374) Manevi zararın tazminini isteyebilirsiniz. (Bence...)
Sayın tolg; soruma hemen yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Benim eski birimim dışında geçirdiğim sürede o birimde benim yerime atananlar bu ikramiye ve taltiflerden faydalandılar. Ben isteğim dışında atandım ve Bölge İdare Mahkemesince de işlem iptal edildi, karar düzeltme de reddedildi. Yani ben haklıyım. Pekçok danıştay ve idare mahkemesi kararı okudum ama tam benim durumuma uyan bir karar bulamadım. Örneğin, görev yapmadığı süre içinde fiilen çalışmadığından ek ders alamayan ama diğer maddi kazançlarını alan öğretmeler, başka bir göreve atanınca döner sermayeden para alamadığından bu durumu iptal etiren doktorlar, emeklilikten geri dönüp bu süre içindeki haklarını alan memurlar, iş akdi feshedilip iptal kararı alınca alamadığı maddi hakları alan işçilere ilişkin pek çok karar gördüm.
Ben isteğim dışında alındım, elimde birşey yoktu. Alınmasaydım orada çalışan emsallerimin (müdür veya müdür yardımcısı) aldığı bu haklardan faydalanacaktım. Yargı kararıyla iptal edilmiş bir idari işlem var. Bu iptal kararı mameleğimdeki azalmayı da iptal etmiyor mu? Yani tazminini gerektirmiyor mu? Bu işlem beni maddi olarak zarara sokmuştur. Hesapladığımda benim o şubedeki emsallerim benden 55 bin lira fazla fazla çalışma ücreti, ikramiye ve taltiflerden para almışlardır, yani benim o kadar zararım vardır. Ayrıca sırf o birimde çalışanlar çok ucuza Glock marka silah almışlardır, ben ise bu imkanlardan faydalanamadım. Bu silahın 2. eli 5000 dolardır. Burdan da zararım vardır ve bu rakama dahil edilmiştir. Yukarıda belirttiğim gibi her sene geçici görevle yapılan atamalar, en son iptal kararı almama rağmen 1 gün bile çalışmadan bambaşka bir yere atanmam beni manevi olarak etkilemiştir.
Bana sadece başka yere ataması yapılan, 2 yıl sonra bu işlem iptal edilen bir görevlinin fiilen görev yapmamasına rağmen emsallerinin aldığı maaş dışındaki taltif, ikramiye vb. maddi haklardan faydalanmasına ilişkin bir içtihat metni lazım. Benim irademle yapılmış bir atama değil ve mahkemece de iptal edilmiş bir işlem var burada..
Hukukçu arkadaşlardan içtihat konusunda yardım bekliyorum.
Ayrıca açmayı düşündüğüm dava Tam Yargı Davasıdır. Ve İYUK'a göre 1-5 yıl zamanaşımı var diye biliyorum ama idareye son işlemden (yukarda tarihleri yazılıdır) sonra 60 gün içinde müracaat etmezsem zamanaşımına girer ve dava açamaz mıyım diye de korkuyorum. Netleştirebilirsek memnun olacağım. Tekrar teşekkürler..
Alıntı:
Fiilen çalışılması halinde almanız gereken bir ücret o görevde fiilen çalışmanız olmadığı için kazanılmış hak teşkil etmez. Maddi kaybınızı alamayacağınızı düşünüyorum.
Yargı kararının etkisizleştirilmesi amacına yönelik eylem ve işlemler kişilik haklarının ihlali sayılmakta. (Danıştay 4. Dairesi E: 2003/557, K: 2003/6374) Manevi zararın tazminini isteyebilirsiniz. (Bence...)
Alıntı:
fazla çalışma ücreti, ikramiye ve taltiflerden para almışlardır, yani benim o kadar zararım vardır.
Fazla çalışma ücreti kadro karşılığı ödenen bir ücret unsuru olmayıp, fiilen çalışma karşılığı ödenen ücret olduğundan bu ücreti alamayacağınızı düşünüyorum. Diğer saydığınız ücret unsurları fiilen çalışma şartına bağlı olmayıp, görev kadrosunun karşılığı ise Linkteki; http://www.memurlar.net/haber/175873/ bir karara göre maddi kayıplarınızın ödenmesi gerekmektedir. Karadan benim anladığım bu şekildedir.
Ancak, aynı kararda tam yargı davasının Kararın tebliğinden itibaren dava açma süresi içerisinde (60 gün) açılabileceği belirtilmiştir. Linkteki Kararı okuduktan sonra durumunuz hakkında bir değerlendirme yapabilirsiniz. Saygılarımla.
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Fazla çalışma ücreti kadro karşılığı ödenen bir ücret unsuru olmayıp, fiilen çalışma karşılığı ödenen ücret olduğundan bu ücreti alamayacağınızı düşünüyorum. Diğer saydığınız ücret unsurları fiilen çalışma şartına bağlı olmayıp, görev kadrosunun karşılığı ise Linkteki;
http://www.memurlar.net/haber/175873/ bir karara göre maddi kayıplarınızın ödenmesi gerekmektedir. Karadan benim anladığım bu şekildedir.
Ancak, aynı kararda tam yargı davasının Kararın tebliğinden itibaren dava açma süresi içerisinde (60 gün) açılabileceği belirtilmiştir. Linkteki Kararı okuduktan sonra durumunuz hakkında bir değerlendirme yapabilirsiniz. Saygılarımla.
Ben böyle düşünmüyorum. İptal edilmiş bir atama işlemi ile hakkı zayi olan benim. O birimde çalışsaydım en az emsallerim gibi taltif ve ikramiyelerden faydalanacaktım. İdare iptal kararını şeklen uygulamış gibi görünüp beni daha da mağdur etmiştir. Askeri Yüksek İdare Mahkeme Kararlarında pek çok emsal buldum. AYİM kararları Tam yargı davalarında emsal olur mu? Olursa bu kararları kullanmayı düşünüyorum. Benzer konularda Danıştay kararı buldum ama bana tam olarak uymuyor. Ne olursa olsun ortada bir zarar var ve tazmini gerekir diye düşünüyorum.