İzleyebileceğim Yol Hakkında Fikrim Yok
10 Ekim 2002 tarihinde (Ankara'da camekanlı tezgahlarda cep telefonu alım satımı yapanların bulunduğu) Maltepe Pazarı'ndan bir cep telefonu satın aldım. Telefonu satın almak için karşılık olarak kendi (ilk sahibi olduğum)Nokia 6210 (Marka Model) telefonumu ve üzerine de 225 milyon TL. nakit para verdim. Telefonu satan tezgahtaki şahıslar iki kişi olup bana cihazın garantili ve sıfır (hiç kullanılmamış) olduğunu sözlü olarak beyan ettiler. (Anlattıklarına göre bu cihazı satın aldıkları kişi telefonunu aldıktan sonra cihaz arıza yapmış ve garanti kapsamı içinde servis tarafından yenisiyle değiştirilmiş. Değişen yeni cihaz ise sahibi tarafından hiç kullanılmadan bu kişilere takas yoluyla intikal etmiş.) Teslimat tamamlandıktan sonra, garanti belgesini sorduğumda, satıcı şahıslar belgeyi ertesi gün gelip alabileceğimi söylediler. Ertesi gün gittiğimde ise hafta sonu gelirsem belgeyi alabileceğimi ifade ettiler. Bu şekilde defalarca gidip gelmeme rağmen garanti belgesini bir türlü satıcı kişilerden alamadım. Bu arada cihazın Başarı Elektronikten garantili olduğunu ifade ettiklerinden ve Başarı Elektronikten soruşturduğumda garantisinin görüneceğini söylediklerinden, adı geçen Başarı Elektronik firmasına da giderek, cihazın seri numarasına baktırdım. Cihazın kendilerinde görünmediğini ve bu haliyle garanti kapsamında olamayacağı, eğer cihaz gerçekten yenisiyle değiştirilmişse, bu konuda değiştirildiği yerden hazırlanan tutanak belgesiyle (arızalı cihazın kapsadığı şekilde) garantisinin olabileceğini ifade ettiler. Bu durumda ben de satıcılarla olan görüşmelerimde sürekli bu belgenin (tanıdıklarını söyledikleri) eski mal sahibinden temin edilmesi yolunda talepte bulunmama rağmen bir sonuca varamadım. Son olarak 17 Kasım 2002 günü satıcılardan bu belgenin akıbetini ve (Başarılı Elektronikten bir yıl garantili olduğunu ifade ettikleri için) satın almış olduğum Nokia 6310i (Marka Model) cep telefonu için ayrıca bana vermeyi taahhüt ettikleri orijinal cd'sini alabilmek için tezgahlarına gittiğimde, satıcı olan konumundaki kişi üzerime yürüyerek, "Garanti belgesini de cd'yi de vermiyorum." dedi. Bu olay üzerine ben de savcılığa giderek, bir dilekçe hazırladım ve dilekçemde, şikayetimle birlikte kişilerin kaçak telefon ticareti yaptığı konusunda ihbarda da bulundum. Savcının "Yasal gereği ricasıyla" şekilnde imzaladığı dilekçeyle Ç. Emniyet Müdürlüğü'ne ve oradan da onayla aynı binadaki karakola sevkedildim. Ardından ekiple birlikte giderek orada sadece birinin bulunması nedeniyle şahıslardan birinin alınmasıyla birlikte karakola geri döndük. Diğer şahısın ifade alınmak üzere alınan sanık tarafından cep telefonuyla aranmasında, diğer sanık izlemekte olduğu maçtan sonra karakola gelip ifade vereceğini belirtmiş. Ben karakola döndüğümde kendi ifade tutanağımı imzaladım. Tutanakta kısaca, şahıslardan garanti belgemi alamadığım için şikayetçi ve davacı olduğumu ve aynı zamanda cihazlarının kaçak olup olmadığı konusunda inceleme için tezgahlarındaki telefonlarına el konulması konusunda ihbarda bulunmuştum. (İlk sözünü ettiğim şahıs polis tarafından karakola getirilirken cihazlara el konma işlemi gibi durum sözkonusu olmadı. Bu arada polis memuru oradaki esnafla çok samimi bir havada görünüyor, ve karakola ifade vermeye çağırılan şahıs misafir muamelesi görürken ben karakolda görevli polis memuru tarafından azarlanır tarzda ve ismimle çağırılıyordum. Hatta elimde bulunan savcıdan onaylı dilekçenin örneğine polis memuru tarafından el konuldu.) Bu akşam (Pazartesi) saat 19.00'dan sonra karakolu arayarak dosya numaramı öğrenebileceğim söylendiği halde, telefona çıkan memur, çarşamba günü gidip numarayı alabileceğimi telefonda ifade etti. Sonuç olarak bu tür konularda deneyimli olmadığım için. 1-) Dosyamda bulunan polisin hazırladığı ifademi daha ayrıntılı hale getirerek davadaki talebimi (Almış olduğum cihaza ait Başarı Elektronik Garanti Belgesi ve CD veya Başarı Elektronikten garantili aynı renkte, marka ve modelde yeni bir telefon) dosyama ekleyebilir miyim? 2-) Bir avukata başvurmadan dosyama nereden ulaşırım ve içindeki belgelerin fotokopisini alabilir miyim? 3-) Bunların dışında, izleyebileceğim yol için bir önerisi olan var mı? ... Sonuç olarak, dosya numaramı aldıktan sonra ne tür bir yol izleyebileceğimi bilemiyorum. Bu konuyla ilgilenip fikir verebilecek olanlara şimdiden çok teşekkürler.