Bordro yok, zorunlu izin var
Merhaba,
Bir kaç sorum olacak sizlere:
1. Çalıştığım iş yerinde işe başlarken "....bu hizmet sözleşmesi belirsiz süreli geçerli olacaktır." şeklinde ve "bu iş sözleşmesindeki aylık çalışma süresi 225 saat olup bayram tatilleri, hafta sonu tatilleri ve resmi tatiller bu süreye dahildir." ibareli bir sözleşmeyi işsiz kalmamak için imzaladım. İşyerinde br sürü usulsüzlük var ve bu psikolojimi bozuyor. Ancak bu usulsüzlükleri ileri sürerek onlarca çalışanı zarara sokmak da istemiyorum. Bir an önce ayrılmak için bildirimsiz fesih hakkımı ileri sürmek açısından "Bordro verilmemesini, SSK bildirgesi asılmamasını ve zorunlu izin uygulamasını" ileri sürebilir miyim?
2. Sözleşmedeki resmi tatillerde çalışma ve aylık toplam çalışma süresinin 225 saat olması vs.. gibi durumları kanuna aykırılık olarak ileri sürebilir ve derhal fesih yapabilir miyim?
3. Aksi takdirde yukarıda azdığım usulsüzlükler içerisinde en masumu olan "X kanunu kapsamında gelir vergimin işverene iadesinden faydalanılması için X personeli olmadığım halde ve bana girişte X personeli olmayacaksın denmesine rağmen X personeli gösterilmem" var ki bu durum en son kullanmak isteyeceğim bir durum. Sözlü söylenen X personeli olmayacaksın lafına rağmen bu durumu ileri sürerek bildirimsiz fesih yapabilir miyim?
4. Sözleşmeleri belirsiz süreli olmayan bazı arkadaşların deneme süresi sonunda yeniden sözleşme imzalatılmadığını duydum onlar bu durumdan dolayı bildirimsiz fesih yapabilirler mi?
Umarım sorularımı anlaşılabilecek şekilde sorabilmişimdir.
Teşekkürler.
CEVAP YOK MU? : Bordro yok, zorunlu izin var
[/B][/B]
Merhaba,
Hiç cevap yok mu?
Cevap: Bordro yok, zorunlu izin var
Alıntı:
Vegetius rumuzlu üyeden alıntı
1. Çalıştığım iş yerinde işe başlarken "....bu hizmet sözleşmesi belirsiz süreli geçerli olacaktır." şeklinde ve "bu iş sözleşmesindeki aylık çalışma süresi 225 saat olup bayram tatilleri, hafta sonu tatilleri ve resmi tatiller bu süreye dahildir." ibareli bir sözleşmeyi işsiz kalmamak için imzaladım. İşyerinde br sürü usulsüzlük var ve bu psikolojimi bozuyor. Ancak bu usulsüzlükleri ileri sürerek onlarca çalışanı zarara sokmak da istemiyorum. Bir an önce ayrılmak için bildirimsiz fesih hakkımı ileri sürmek açısından "Bordro verilmemesini, SSK bildirgesi asılmamasını ve zorunlu izin uygulamasını" ileri sürebilir miyim?
Zorunlu izin uygulamasından kastınız nedir, biraz daha açıklayabilirseniz belki buradan bir şey çıkabilir.
Alıntı:
2. Sözleşmedeki resmi tatillerde çalışma ve aylık toplam çalışma süresinin 225 saat olması vs.. gibi durumları kanuna aykırılık olarak ileri sürebilir ve derhal fesih yapabilir miyim?
Bunlarda yasal olmayan bir şey yok gibi görünüyor, detaylar sözleşmenizde belirtilmiş olsa gerek.
haftalık yasal çalışma süresi 45 saattir ve haftada 1 gün ücretli hafta tatili vardır yasaya göre.
bu durumda çalışma günü 6 gün, 45 saat / 6 gün = 7,5 saat günlük çalışma süresi,
7,5 saat x 225 saat= 225 saat yapar zaten.
Alıntı:
3. Aksi takdirde yukarıda azdığım usulsüzlükler içerisinde en masumu olan "X kanunu kapsamında gelir vergimin işverene iadesinden faydalanılması için X personeli olmadığım halde ve bana girişte X personeli olmayacaksın denmesine rağmen X personeli gösterilmem" var ki bu durum en son kullanmak isteyeceğim bir durum. Sözlü söylenen X personeli olmayacaksın lafına rağmen bu durumu ileri sürerek bildirimsiz fesih yapabilir miyim?
X personeli olarak görünmenizle , çalışma şekliniz arasında sizin çalışma şartlarınızı olumsuz etkileyen bir değişiklik yoksa ;Hayır bu sebebi kullanamazsınız.
Alıntı:
4. Sözleşmeleri belirsiz süreli olmayan bazı arkadaşların deneme süresi sonunda yeniden sözleşme imzalatılmadığını duydum onlar bu durumdan dolayı bildirimsiz fesih yapabilirler mi?
[/QUOTE]
Deneme süresi otomatik olarak başlayan bir süre değildir, sözleşmede özel olarak bir deneme süresi tanımlanmışsa ancak deneme süresi olabilir.
Belirsiz süreli olmayan sözleşmeden kastınız , belirli süreli sözleşme ise;
süre sonunda devam eden çalışma ile , mevcut sözleşme belirsiz süreli sözleşmeye döner.
Bu nedenle, HAYIR, o arkadaşlarınız bunu fesih için haklı sebep olarak kullanamazlar.
Sayın Kırcalı cevaplama zahmetiniz için teşekkürler.
1. Zorunlu izinden kastım şu: Dini ya da resmi bir bayram var. Salı günü başlıyor. Ama şirket pazartesi gününü de herkese zorunlu tatil yapıp yıllık izinden kesiyor.
2. Ben çalışma süresini şöyle yorumluyordum: 45 saat x 4 hafta = 180 saat ya da gün üzerinden gidelim: 7,5 * 26 = 195 saat. 30 * 7,5 = 225 olarak mı düşünmeliydim?
3. Cevaplamamanızdan anladığım kadarı ile bordo verilmemesi gibi hususlar haklı fesih nedeni olamıyor.
Tekrar teşekkürler.
Çalışma başlangıç-bitiş, ara dinlenme saatlerinizi ve çalışma günlerinizi de belirtirseniz daha rahat anlaşabiliriz.
Sayın Kırcalı,
Çalışma günleri Pazartesi Cuma günleri, çalışma saatleri sabah 08:00 akşam 18:00 arasında olup, öğlen yemek için verilen süre 30 dakikadır. Ancak bu konuda esnek de davranılmaktadır. Biz mesaiye kalabildiğimiz gibi bazen öğlen dışarı çıkıp 1 saate yakın dışarıda kalabilmekteyiz. Ancak %90 yaşanılan yemeklerin yenilip masalara dönülmesidir.
Saygılarımla.
08:00 - 19:00 arası 10 saattir. 1 Saat kullansanız da kullanmasanız da yemek paydosudur. Ayrıca muhtemelen sizin farkında bile olmadığınız yarım saatlik bir "çay molası" vardır. Bunları düşersek, 8.5 saat kalır. Bu da 5 günde 45 saati bile doldurmaz. Çalışma ve mola saatlerinizi tam olarak öğrenip riayet ederseniz fazla çalışmış olmazsınız.
1 günün yıllık izinden kesilmesi çalışan -muhtemelen neredeyse- herkesin işine gelir. cuma işe gel, cumartesi pazar tatil, pazartesi işe gel, salı çarşamba tatil yerine 1 gün senelik izin karşılığında 5 gün deliksiz tatil yapmayı tercih edecektir birçok kişi. Siz "Ben izin kullanmak istemiyorum" deyip işe gelseniz çalışan başka kimse olmayacağından yanlız başınıza işinizi yapabileceğiniz bir iş yeri mi bilmiyorum.