Emlak Vergisinde Küçük Rakamlar ile Büyük Tahsilatlar
2009 yılında yürürlüğe giren Emlak Vergisi Kanunu’nun 29/b. maddesi gereğince Belediyeler "vergi değerinin hesabında bin liraya ve verginin hesaplanmasında bir liraya kadar olan kesirleri dikkate almamalılar."
Yaşadığım şehirde küçük bir araştırma yaptım ve Belediyelerce bu kanun maddesinin uygulanmadığını tespit ettim.
Ya siz Emlak vergisi Beyannamenize baktınız mı?
Tek bir beyannamede belki en fazla iki üç liralık bir oynama; ama şehir bazında rakamları tahmin ediyor olmalısınız...
(5904 sayılı Kanunun 33 üncü maddesiyle değişen fıkra. Yürürlük; 03.07.2009) Vergi değerinin hesabında bin liraya, verginin hesaplanmasında ise bir liraya kadar olan kesirler dikkate alınmaz.
Cevap: Emlak Vergisinde Küçük Rakamlar ile Büyük Tahsilatlar
Ben emlak degerlerini hic kusuratli gormedim. Yani bin tl olayinizi diyorum. Sizde oldugunu soyluyorsunuz. Olabilir hic gormedigimden dikkat etmedim.
Cevap: Emlak Vergisinde Küçük Rakamlar ile Büyük Tahsilatlar
Faraza 48.962 TL vergi değeri olmaz; 48.000 TL olmalı. 962 TL.'nın binde ikisi çok bir para tutmaz görünür; ama ifade ettiğim gibi Belediye sınırları içindeki emlak vergisine konu gayrımenkuller düşünülür ise büyük bir rakam ortaya çıkacaktır. Hakeza tahsil olunacak vergi de faraza 123,92 TL değil; 123 TL olması gerekiyor. Küsürat var ise kanun uygulanmıyor demektir.
Kendi şehrimde iki ayrı belediyenin beyannamelerinde bu konudaki kaideye uyulmadığını tespit ettim. Bu bilgiyi de buradan paylaşmak istedim.
Esenlik ile...