Alkollü sürücünün ölümlü kazaya sebebiyet vermesi
Merhaba. Geçtiğimiz ay bir trafik kazası sonucu kuzenim vefat etti. Sürücü, yaya kuzenime çarptıktan sonra kaza yerinden kaçtı ve polis tarafından ertesi gün yakalandı. savcılıkta verdiği ifadesinde alkollü olduğu ve sürücü belgesi olmadığı için kaçtığını itiraf etmiş. Kaza günü Trafik Kaza Raporu düzenlenmedi ancak şuan bilirkişi atandı.
Siz değerli hukukçularımıza sorularım;
1-Sürücünün ertesi gün, kaza günü alkollü olduğunu itiraf etmesi alkollü muamelesi görmesi için yeterlimi? Çünkü kaza anında alkol raporu alınamadığından elde belge yok.
2-Alkollü araç kullanmak ceza için hafifletici yada ağırlaştırıcı bir nedenmidir?
3-İfadesinde; havanın yağmurlu olduğunu, sokakta ışıklandırmanın olmadığını ve hızının 60-65 olduğunu söylemiş. hız limitinin 50 oldugu şehir içi meskun mahalde, yağmur yağışının da olması bu kişinin hız limitini aştığının delili olabilirmi? (Bu sorunun bir Trafik Polisinin bilgi alanına girdiğini biliyorum ancak sizlerinde varsa değerli görüşlerinizi almak isterim)
Cevap: Alkollü sürücünün ölümlü kazaya sebebiyet vermesi
Sürücünün alkollü olduğunu itiraf etmesi bir yere kadar yeterl, ancak bir noktadan sonra yeterli değil. Alkollü ve ehliyetsiz sürücü, hız sınırlamalarına da uymamışsa bilinçli taksirinden söz edilebilir. Bu durum verilecek cezanın artırılmasını gerektirir, aynı zamanda sürücünün alkollü, ehliyetsiz, hız sınırlarına uymaması taksire dayalı kusurunun ağırlığını belirler ve bu ölçüde cezaya hükmolunurken cezanın alt sınırından uzaklaşılarak ceza verilebilir, verilmelidir.
Taksirle ölüme neden olma suçnunun cezası 2-6 yıl hapis cezasıdır.
Örneğin 200 promil alkollü ehliyetsiz ve 60 ile gitmesi gereken yerde 120 ile giden bir kişi hakkında verilecek temel ceza 5 yıl olabilir. Ayrıca bilinçli taksirden artırım yapılabilir. Tabi burada alkollü olduğunu itiraf etsede alkolün düzeyi tespit edilemeyeceği için ceza takdir edilirken bunun gözardı edilmemesi gerekir.
Sürücünün kusuru ise alınacak bilirkişi raporu ile belirlenir.
Hocam öncelikle cevap için teşekkür ederim. Kusur oranının bilirkişi raporu ile belirleneceğini yazmışsınız ama ben bilirkişinin de birşey yapabileceğini sanmıyorum çünkü kazaya dair hiçbir iz delil yok. Tek umudumuz şahsın ehliyetsiz olması ve alkollü olduğunu kabul etmesiydi ama siz alkollü olduğunu itiraf etmesinin pek faydası olmayacağını yazmışsınız.
Peki hocam, hangi tip içkinin kaç promil alkole tekabül ettiğine dair birkaç bilimsel yazı ve grafik buldum internetten. Bilirkişi de bu tip bir değerlendirme yapabilir mi? Yaparsa mahkemede nekadar kabul görür? Sonuçta kazadan 1 saat önce marketten 2 bira aldığını ve araç ile gezerken bunları içtiğini ifade etmiş.
Alkollü olduğunu kabul etmesi elbette iyi ancak tam olarak kaç promil olduğunun tespit edilememesi kötü.
Alıntı:
Jilet rumuzlu üyeden alıntı
Alkollü olduğunu kabul etmesi elbette iyi ancak tam olarak kaç promil olduğunun tespit edilememesi kötü.
bu yaptıgımın yasak oldugunu biliyorum ban atılmamasını rica ediyorum
bu 29 mesaj sacmalıgı nedir? özel mesaj atmak için 29 mesaj şartmı :)
jilet arkadaşım bana acil özel mesaj atarmısın yaşım 14 bi olay varda mahkemem 1 ay sonra cok onemli sorunlarım var :(
Bilader senin için konu açtılar. Oradan devam et. Herkesin benzer sıkıntısı var. Alemin akıllısı sen misin.. 29 ileti senin gibi forumu kirletenlerden korumak için getirilmiş yerinde bir uygulama.