Geçmişe yönelik Sigortasız işçi çalıştırmanın işverence beyanı
Herkese Merhaba, vakit ayırıp bilgi ve görüşlerini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
1994 yılından 2000 yılına kadar babama ait bir emlak ofisinde çalıştım. 1999 yılının 12. ayında sigorta girişim yapıldı ve 2000 yılının ilk 4 ayına kadar sigorta primim yatırıldı. Babamın işyeri halen faal. Babam kendisi beni 1994-1999 yılları arasında sigortasız çalıştırdığını beyan etmek şartı ile SGK ya başvuru yapsa, SGK kabul eder ve o yıllarda beni sigortalı sayarmı? 5 yıllık zaman aşımı süresi işveren kendisi başvurup sigortasız çalıştırmayı kabul ettiği için ortadan kalkarmı?
Ödenecek cezalarla ilgili aşağıdaki gibi bir bilgi buldum bu durum için geçerlimidir ve ceza için ödenecek tutar o yıllardaki asgari ücrete göremi hesaplanır?
sigortasız işçi çalıştırdığınızı kendiniz beyan edip gerekli belgeleri kendiniz verirseniz :Kendiniz sigortasız işçiye ait bildirimi yapmış iseniz ödeyeceğiniz cezalar (İşyeri kayıtlarınız SGK Müfettişleri ve Kontrol Memurlarınca incelenirse ücret bordrosu ve Yasal defter kayıt geçersizliğine bağlı cezalar eklenir..)1 yıl için ve 1 sigortasızı baz alıyoruz .Eğer sigortasız sayısı artarsa aşağıdaki tabloya sadece işe giriş bildirgesi ve aylık prim hizmet belgesi cezaları eklenir..Diğer cezalar sabit kalır.
a) Bilânço esasına göre defter tutmakla yükümlü olanlara (1yıl için 1sigortalı ) : 2,167 asgari Ücret
b) Diğer defterleri tutmakla yükümlü olanlara (1 yıl için 1 sigortalı ) 2,167 asgari Ücret
c) Defter tutmakla yükümlü olmayanlar (1 yıl için 1 sigortalı ) 2,167 asgari Ücret
Ayrıca idari para cezası
Cevap: Geçmişe yönelik Sigortasız işçi çalıştırmanın işverence beyanı
Beş yıllık hak düşürücü süre alışmış ise şikayet yolu ile İş Mahkemesine babanız ve SSK (şimdi SGK) aleyhine dava açma hakkınız vardır. Ama SGK bu şikayetinizi süre, 1. dereceden akrabalık ilişkisi v.b. nedenlerle itiraz edecektir. Sosyal Güvenlik Hukukuna vakıf bir hukukçudan destek almalısınız.