Yüksek miktarda Sgk borcu
Merhaba
Birkaç sene önce eşim arkadaşının isteği üzerine kendi adına o'nun için bir şahis işletmesi açılma talebini kişiyi zor durumda bırakmamak adına kabul ediyor.Fakat bu kişi zaman içerisinde Sgk başta olmak üzere iş yaptığı hiçbir kuruma olan ödemelerini yapmıyor ve şirket kapanıyor.Bu süreçten sonra doğal olarak bütün alacaklılar icra yoluyla eşimin adına düzenlendi.2 sene önce evimize Sgk yetkilileri geldiklerinde yaklaşık 4 milyon TL lik bir borç bulunduğunu belirttiler ev haczinde eşyaları yazdılar ama almadılar neticede borç yüksek zaten.Sonrasında ben kuruma giderek eşyaların adıma olan faturalarını ibraz ettim onlarda dosyaya eklediler ve alamayız ama yılda bir kere evinize gelinir dediler.Bu sürenin üstünden yaklaşık 2 sene geçti.Tekrarında böyle bir işlem olmadı ama muhtelif yerlerden başka borçlarda çıkmakta hala.Soruma gelince bu borç bizim şartlarımızda olan insanların ödeyebileceği bir miktar değil karşı tarafta bunu bilmekte bu arada eşimin adına kayıtlı hiçbir malvarlığı ve resmi maaşı bulunmamakta zaten.Ama bu durumu bilerek yaşamak bile can sıkıcı bununla ilgili olarak karşı bir dava açma hakkımız varmıdır( borcun ve işletmenin bize ait olmadığını ispatlamak gerekirmi??) ayrıca hiçbir şekilde ödenemiyecek bir borç. Bununla ilgili olarak yasal haklarımız ve süreçle ilgili bilgi verebilecek kişilerden bilgi paylaşımlarını rica ederim
Saygılarımla
Cevap: Yüksek miktarda Sgk borcu
Burada mağdur olan esas taraf alacaklı olup alacağını tahsil edemeyen taraf gibi gözüküyor.Eşinizin arkadaşını kıramaması, şirketi ve borçları üzerine alması onunla arkadaşları arasında bir durum.Alacaklıları bu durum ilgilendirmiyor.Böyle bir bahaneyle bu işlerin içinden çıkılabilse, her batan kişi arkadaşımın hatrına borçlandım falanca kişiyi kıramadığım için böyle oldu deyip işin içinden çıkardı.Bundan sonra gerçekleşecek kaçınılmaz süreç ise şöyle.
Her alacaklı icra yoluna gidebilir.
Borca sürekli faiz binecektir.
Bunlara paralel ev haczine gelinebilir ama çok mantıklı olmaz.
Eşiniz yaşadığı sürece bankada hesap açamaz, kredi kartı kullanamaz, kredi, araba, ev, arsa vs alamaz, sigortalı çalışamaz.Aksi takdirde hemen bunlara el konma yoluna gidilecektir.
Bu borç ileride çocuklarına da miras olarak kalacaktır(Reddi miras yolunu seçmezler ise)
Bu borç hiç bir şekilde ödenmeyecek, o yüzden bundan vazgeçmeleri gerekir yaklaşımı size ait bir düşüncedir ancak gerçek hayatta karşılığı yoktur.Burda mağdur olan taraf alacaklı olduğu halde eli kolu bağlı kalan taraftır.O da yasal olan tüm haklarını sonuna kadar kullanabilir.
Beyefendi ve eşine kolaylıklar diliyorum. Çok güzel yanıtlamışsınız. "ödenemeyecek kadar borçlanmak" ne güzel dünya (!) imiş... Kişiler bu kadar rahat borçlanırsa ve devlet bu yönde alacaklı yararına yaptırım uygulamaz ise herkes "ödeyemeyeceği kadar borçlanır". Sonuç iyi niyet ile yardım edenlere ve alacaklılara oluyor tabii.
Benim sorum eşinin kağıt üzerindeki borçlarının kocasını da alakadar edip etmediği ile ilgili... İşin ucu beyefendiye ne kadar dokunur? Beyefendinin de mallarına, maaşına haciz gelir mi? Eşler de borçlardan sorumlu diye biliyordum.
Teşekkür ediyorum.
Alıntı:
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Burada mağdur olan esas taraf alacaklı olup alacağını tahsil edemeyen taraf gibi gözüküyor.Eşinizin arkadaşını kıramaması, şirketi ve borçları üzerine alması onunla arkadaşları arasında bir durum.Alacaklıları bu durum ilgilendirmiyor.Böyle bir bahaneyle bu işlerin içinden çıkılabilse, her batan kişi arkadaşımın hatrına borçlandım falanca kişiyi kıramadığım için böyle oldu deyip işin içinden çıkardı.Bundan sonra gerçekleşecek kaçınılmaz süreç ise şöyle.
Eşiniz yaşadığı sürece bankada hesap açamaz, kredi kartı kullanamaz, kredi, araba, ev, arsa vs alamaz, sigortalı çalışamaz.Aksi takdirde hemen bunlara el konma yoluna gidilecektir.
Bu borç ileride çocuklarına da miras olarak kalacaktır(Reddi miras yolunu seçmezler ise)
Bu borç hiç bir şekilde ödenmeyecek, o yüzden bundan vazgeçmeleri gerekir yaklaşımı size ait bir düşüncedir ancak gerçek hayatta karşılığı yoktur.Burda mağdur olan taraf alacaklı olduğu halde eli kolu bağlı kalan taraftır.O da yasal olan tüm haklarını sonuna kadar kullanabilir.
Adam cevap istiyor. Nasihat degil.
Öncelikle,ben içinde bulunduğum durumu anlatırken kişisel düşüncelerinizi sormadım.İşin bahane kısmı sizin şahsi fikrinizdir ki bu kısmı zaten benim sormak istediğim hukuksal yönü karşılamaz ama çok bilinen şeyleri sıralamaşsınız,Ben detayda icra iflas masası, aciz vesikası yeni düzenlemede yer alacak bireysel iflas ve borçlar hukukunda yer alan bu gibi bir çok detayla ilgili bilgi almak istemiştim yinede teşekkür edrim!!!!!!
- - - Updated - - -
Öncelikle borçlanan kocam hanımefendi olan ben oluyorum...ödenemiyecek kadar borçlanma konusunda kendi yaptığımız bir durum olmadığı için oldukça vicdanı rahat konumundayız kaldı ki söz konusu durum ticari hayatı rahatlasın diye bir insana maalesef yapılmış bir iyilikti.Borçlar hukukun da bildiğim kadarıyla kişiler kendi borçlarıyla sorumluluar sadece ortak olan mallar üzerinde karşı tarafın tasarrufu olabilir bunun dışında eşi ilgilendiren bir durum yok kaldı ki olsa bile ben, değil malımla, canımla bile eşimin sonuna kadar arkasında dururum.
Teşekkür ederim
- - - Updated - - -
Kısa ve net belirtmişsiniz.Gerçekçi tavrınızdan dolayı çok teşekkürler.sonuçta burda bir anket sorusu sormadım "sizin şahsi fikriniz nedir" diye!!!!
- - - Updated - - -
Alıntı:
masterkinq rumuzlu üyeden alıntı
Kısa ve net belirtmişsiniz.Gerçekçi tavrınızdan dolayı çok teşekkürler.sonuçta burda bir anket sorusu sormadım "sizin şahsi fikriniz nedir" diye!!!!
- - - Updated - - -
Alıntı:
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle,ben içinde bulunduğum durumu anlatırken kişisel düşüncelerinizi sormadım.İşin bahane kısmı sizin şahsi fikrinizdir ki bu kısmı zaten benim sormak istediğim hukuksal yönü karşılamaz ama çok bilinen şeyleri sıralamaşsınız,Ben detayda icra iflas masası, aciz vesikası yeni düzenlemede yer alacak bireysel iflas ve borçlar hukukunda yer alan bu gibi bir çok detayla ilgili bilgi almak istemiştim yinede teşekkür edrim!!!!!!
- - - Updated - - -
Alıntı:
chis rumuzlu üyeden alıntı
Beyefendi ve eşine kolaylıklar diliyorum. Çok güzel yanıtlamışsınız. "ödenemeyecek kadar borçlanmak" ne güzel dünya (!) imiş... Kişiler bu kadar rahat borçlanırsa ve devlet bu yönde alacaklı yararına yaptırım uygulamaz ise herkes "ödeyemeyeceği kadar borçlanır". Sonuç iyi niyet ile yardım edenlere ve alacaklılara oluyor tabii.
Benim sorum eşinin kağıt üzerindeki borçlarının kocasını da alakadar edip etmediği ile ilgili... İşin ucu beyefendiye ne kadar dokunur? Beyefendinin de mallarına, maaşına haciz gelir mi? Eşler de borçlardan sorumlu diye biliyordum.
Teşekkür ediyorum.
Öncelikle borçlanan kocam hanımefendi olan ben oluyorum...ödenemiyecek kadar borçlanma konusunda kendi yaptığımız bir durum olmadığı için oldukça vicdanı rahat konumundayız kaldı ki söz konusu durum ticari hayatı rahatlasın diye bir insana maalesef yapılmış bir iyilikti.Borçlar hukukun da bildiğim kadarıyla kişiler kendi borçlarıyla sorumluluar sadece ortak olan mallar üzerinde karşı tarafın tasarrufu olabilir bunun dışında eşi ilgilendiren bir durum yok kaldı ki olsa bile ben, değil malımla, canımla bile eşimin sonuna kadar arkasında dururum.
Teşekkür ederim
Ben ister kişisel düşüncelerimi, ister bilgimi, ister başımdan geçen bir olayı paylaşırım.Sanane sevgili Tfkci.Burası forum.Herkes dilediği fikri düşünceyi paylaşabilir.Verilen cevap zaten size verilmiyor(biz sizi tanımıyoruz, veya sizden danışmanlık ücreti alan hukukçular değiliz).Biz herkes için inandığımız doğruları yazıyoruz.Ben kişisel düşüncenizi sormadım, tüm ayrıntılarıyla icra iflas masası, aciz vesikası yeni düzenlemede yer alacak bireysel iflas ve borçlar hukukunda yer alan şeyleri sordum diyorsanız ve kendinize özel cevaplar bekliyorsanız bir avukat bürosuna giderek(malum hukukçular taş yiyemiyor) kendinize özel hizmet alabilirsiniz.Burada hiç bir karşılık beklemeden sorulara tüm forumdaşlar için cevap veren kişilere bol ünlemli(hiç bir karşılık beklemeden ve sadece paylaşım yapmak ve forumu canlı tutmak adına)cevaplar vermek ne kadar doğru bunu da okuyanlara bırakıyorum.Herkese forum bilinci içinde iyi forumlar..
Alıntı:
masterkinq rumuzlu üyeden alıntı
Hukukçular nasihat verebilecek meslekler gurubundadır. Bu sitede ise kimseye yanıt verileceğine dair garanti verilmemiştir. İnsanlar hukuka, ahlaka, adaba aykırı olmadığı sürece düşüncelerini yazabilirler. Aksi halde hukuktan bahsedilemez değil mi? Peki ben size sorayım siz kimsiniz? Bu şahsın avukatı iseniz cevabı sizin vermeniz gerekir idi.
Benim cevabıma gelince; SGK borcu bir şekilde ödenmeli. SSK kişiler arasındaki sözleşmelere kanun gereğince itibar etmez. Nasihat ve tavsiye olarak diyorum ki; bir sonraki ssk af yasasını bekleyin VEYA SGK borç yapılandırma talebinde bulunun. Taksitlere bölüp ödeme imkanı verir SSK...
Müşterek eve haciz de gelir, eşiniz de dolayısıyla borcun muhatabı da olur...