Yasal olmayan ücret istemi
haziran ayında b sınıfı ehliyet almak için bir sürücü kursuna başvuru yaptım .şartlar gereği sözleşme imzaladım ancak akabinde benden direksiyon sınav ücreti adı altında ücret istediler 100 lira ve bunu ödemezsem direksiyon sınavına giremeyeceğimi söylediler bu ücretin yasal olmadığını söyledim ki meb in sitesinde dahi böyle bir ücret yok ancak bana imzalattıkları sözleşmelerinde hizmet bedeli yazdığını ve bu hizmet bedelinin direksiyon sınav ücreti olduğunu söyleyip bu sözleşmenin arkasına sığınıyorlar sayın avukatlarımız site yetkilileri yasal olmayan bir ücreti hizmet bedeli adı altında alabilme hakları var mı bu yasal mı
saygılarımla
Cevap: yasal olmayan ücret istemi
Kurum Adı : T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Başvuru No : 653258
Cevap Metni : Göndermiş olduğunuz e-posta incelenmiştir. 02.03.2011 tarih ve 1521 Sayılı Makam Oluru ile yürürlüğe giren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarındaki Uygulamalar ile Sınav Kurulları ve Sınav Esasları?nın Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurslarının Sınav Kurulları ve Sınav Esasları bölümünün 5.maddesinde Direksiyon Eğitim Sınavına girecek kursiyerden alınacak miktar ile bu sınavda görev alacaklara hangi oranlarda ücret ödeneceği belirtilmiştir. İlgili madde incelendiğinde görüleceği gibi ücretler belli bir esasa bağlanmış olup her katsayı artışında artış yapılmaktadır. Direksiyon eğitimi sınavı için ücretin kursa verilmesi gerekmektedir. Kurs bu ücretin vergilerini Vergi dairesine yatırdıktan sonra kalan miktarı Milli Eğitim Müdürlüğünün hesabına yatırmaktadır. Oradanda sınav görevlilerinin ücreti ödenmektedir. Sizden alınan ücret fazla olup bu rakam yaklaşık 30TL.
Cevap: yasal olmayan ücret istemi
ben de ilgili yerlere şikayet ettim ama henüz cevap gelmedi soruşturmanın devam ettiğiyle ilgili bugün mail atmışlar bakalım ne olucak anlayamadığım kursun bana savunma olarak sözleşmenizi tam okumadığınız herhalde hizmet bedeli yazıyor o hizmet bedeli direksiyon sınav ücretidir ve 100 tl dir demesi . iyi güzel söylüyorlar da hizmet bedelinin ben direksiyon sınav ücreti olduğunu bilemem bunu açıkça sözleşmede neden belirtmiyorlar çünkü aldıkları ücret fazla ve yasal değil o yüzden hizmet bedeli diye kalıp oluşturmuşlar bunun altından adaylardan ne alırsak bizim kesemiz dolar mantığında ilerliyorlar bizler de müneccimiz tabii hizmet bedelinin ne olduğunu şıp diye anlayabiliyoruz...