Yetim aylığı - Evlenme ve çeyiz parası
Merhabalar,
Babam 5 yıl önce vefat etti. Emekli maaşı annem, ben ve ablama bağlandı. Ben öğrenci olduğum için maaş almaya hak kazandım. 2 sene önce ablam evlendi, evlenirkende çeyiz parası aldı. Çeyiz parası borcu bitmiştir veya 1 ay kadar süre kalmış kalmamıştır. Şimdi ailemin aklına bu parayı alıp alamayacağımız sorusu takılıyor(Ablamın maaşını). Kurumla konu hakkında görüştüm, ablanın maaşı annene bağlanmayacak, kesilecek diyorlar. Bu doğru mu? Konu hakkında uzmanlarımız beni aydınlatırsa mutluluk duyarım.
Hepinize iyi çalışmalar.
Cevap: Yetim aylığı hakkında önemli bilgi almam lazım
Daha önce annenize %50, size %25 ve ablanıza %25 oranında maaş bağlanmışken,
tekrar başvurduğunuzda annenize %60 size %30 oranında maaş bağlanır.
Cevap: Yetim aylığı hakkında önemli bilgi almam lazım
Cevabınız için teşekkür ederim.
Ben kuruma gittiğimde ne yapmam gerekiyor? Bu konu hakkında çok kez görüştüm ama hepsi ablanın maaşı kesilecek dedi. Yani toplamda maaşın %75'i o eve girecek dediler. Bu durumu açıklayan, oraya gittiğimde önlerine sunabileceğim kesin bir bilgi varmı?
Not: Babam bağkur emeklisi, kuruma sordum emekli sandığından olanlar o şekilde dediler.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Daha önce annenize %50, size %25 ve ablanıza %25 oranında maaş bağlanmışken,
tekrar başvurduğunuzda annenize %60 size %30 oranında maaş bağlanır.
Yersiz ödeme ve maaş kesilmesi hakkında önemli bilgi almam lazım
Merhabalar,
Ben yükseköğretimime devam etmem sebebiyle babamdan maaş almaktayım(Bağkur). En son 2 yıllık üniversite bitirince kuruma giderek oradan çıkış tarihimi ve yeni başladığım okula kayıt tarihimi beyan ettim. Hastaneye gittiğimde muayene olamamıştım ve bunun için orada tekrardan bağlanması adına bir form doldurdum. Bu işlemlerin ardından 15-20 sonra bana bir yazı gönderdiler. 2012 yılında 5 gün sigortalı işe giriş çıkışım olması sebebiyle o günden bu güne aldığım maaşları geri istiyorlar. Durumu konuya hakim bir avukatla da görüştüm ancak bana net bir bilgi veremedi. Onun bana dediği, kanuna göre yersiz ödeme olabilir ama burada 5 günlük bir sigortalılık durumu mevcut, iyi niyet kuralları vardır dedi. Ama mahkemeye versen sonucu kesin kazanırsın diyemem dedi. Siz değerli büyüklerimin bu konuda beni aydınlatmanızı istiyorum.
Bunun yanı sıra dediğim gibi babam Bağkur emeklisiydi. Ölümünden sonra Annem, ben ve ablam maaş almaya başladık. Daha sonra ablam evlenip gitti. Bu arada çeyiz parasıda çekti. Şimdi şunu merak ediyorum ablamın maaşını alabilecek miyiz? Bunun kanunda ki maddesi nedir?
Cevap: Yersiz ödeme ve maaş kesilmesi hakkında önemli bilgi almam lazım
Ablanızın maaşını alamayacaksınız, şöyle ki;
ablanız evlenirken çeyiz yardımı adıyla ileriye dönük olarak maaşlarını avans olarak çekmiştir( yanlış hatırlamıyorsam 12 aylık maaş tutarında), bu nedenle 12aylık süre dolduktan sonra kuruma tekrar başvurarak maaş bağlanma oranlarınızın yeniden düzenlenmesini talep edeceksiniz, böylece 2 yetim+1 dul eş için hesaplanıp ödenen maaş tutarları 1dul eş+1 yetim için tekrar hesaplanıp yenilenen oranlarda maaş alabileceksiniz. Bu oranda anneniz için %50 siz ve ablanız için 2x %25 iken, yeni durumda anneniz için %60 ve sizin için %30 olacaktır.
Alıntı:
ablanız evlenirken çeyiz yardımı adıyla ileriye dönük olarak maaşlarını avans olarak çekmiştir( yanlış hatırlamıyorsam 12 aylık maaş tutarında), bu nedenle 12aylık süre dolduktan sonra kuruma tekrar başvurarak maaş bağlanma oranlarınızın yeniden düzenlenmesini talep edeceksiniz, böylece 2 yetim+1 dul eş için hesaplanıp ödenen maaş tutarları 1dul eş+1 yetim için tekrar hesaplanıp yenilenen oranlarda maaş alabileceksiniz. Bu oranda anneniz için %50 siz ve ablanız için 2x %25 iken, yeni durumda anneniz için %60 ve sizin için %30 olacaktır.
24 Maaş tutarında olması lazım.
Bu dediğinizi kuruma bildirdim ancak %60 ve %30 oranlarının emekli sandığında olduğunu söylediler. Bağkur emeklilerinde direk olarak kesilir diyorlar. Bu doğru mudur?
Alıntı: