Cevap: Azılı oğlum ve ben
Her şeyinizi satıp parasını diğer çocuklarınıza elden verirseniz, diğer çocuğunuz saklı payını almak için siz vefat ettikten sonra, bu yaptığınızı ispat etmesi gerekir. Böyle bir şey de nasıl ispat edilir bilmiyorum. Olsa olsa dğer çocuklarınızın varlıklarında, siz satış yaptıktan hemen sonra bir artış olduğunu iddia ve ispat ederse nasıl sonuç çıkar bilemiyorum. Umarım sitedeki hukuçulardan da cevap gelir.
Vasiyetname düzenleyip, sorun çıkaran çocuğunuza saklı payı kadar değerde diğer mirasa ortak olmayacak şekilde bırakırsanız diğer mallara ortak olmaz. Saklı pay yasal miras payının yarısıdır. Miras sözleşmesini zaten sorun çıkaran çocuğunuzla yapabilirseniz bir anlam taşır.
Sağlığınızda herşeyi satıp dağıtırsanız sizin mallarınızdaki azalma diğer çocuklarınızın malvarlıklarındaki artış dikkat çekecek bir durumdur. Siz öldüğünüzde diğer çocuğunuz yine dava açıp
saklı payını talep edebilir.
Hiç miras çıkarmayacağım diyorsanız;
Türk Medeni Kanunu
...
B. Mirasçılıktan çıkarma
I. Sebepleri
Madde 510.- Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
II. Hükümleri
Madde 511.- Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.
Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.
III. İspat yükü
Madde 512.- Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.
Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.
teşekkürler yanıtınız için ben yapacaklarım hakkında kararsızım ama şöyle bir fikir var ilk önce vereceğim şeyleri yanımdaki cocuklarıma bağış yapsam tapuda bunu düzenleteceğim resmi vasiyetname ye ekletsem bağışladıklarımı ve o azılı oğlumun saklı payını vasiyetnamede bıraksam diğer cocuklarıma sorun cıkarmı? yada o azılı oğlumun saklı payını hesaplayarak profosyonel yardım aldıktan sonra düzenleteceğim resmi vasiyet namenin iptali söz konusu olabilirmi? Ben bu işte ne denkleştirme davası nede tapu iptali ve tescil davası açılacak bi durum bırakmak istemiyorum .Sadece saklı payını alabilsin o hissemi vermek istersiniz yoksa parasınımı sorusu sadece 4 çoçuguma sorulsun istiyorum.
sayın ceceli 341 yanıtınız için teşekkürler saklı payını bırakıp diğer cocuklarıma saglıkta bağış yapsam o oğlum saklı payından ziyede payı için denkleştirme davası acabilirmi? yada resmi vasiyetname ile saklı payını bıraksam saklı payından fazlası için denkleştirme yada iptal davası acabilirmi