Bankaca Merkez Bankasına Kapanma akibeti bildirilmeyen borç
Merhabalar. Benim sorunum, 11 senedir bir bankada çalışıyorum.iş veren Bankam senede iki defa K.R.S sorgusuna tabi tutarak personelin borç durumunu sorguluyor. 2007/2009 yılından benim bir bankaya borcum olduğu gözüküyordu ve ben bu sebepten yıllardır Savunma, Uyarı , İhtarlarla uğraşmak durumunda kaldım. Bankalar kendi K.R.S ekranında borçlu olunan banka ayrıntısını göremediğinden bir çözüme ulaşamadık. Ben her defasında adıma açılmış bir dava icra dosyası yoktur diyerek E-Devlet ekranı çıktısı gönderdim. Artık 3. savunmamı'da aldıktan sonra İ.K tarafından iş akdimin fesih durumu görüşüldüğü sırada, Merkez bankasına dilekçeyle başvurdum. Dönüş cevabında 2013 'den itibaren bireysel olarak K.K.B sorgusu yapabileceğimi öğrenmemle beraber www.kkb.com.tr den üyelik alarak 2,30 TL karşılığında sorunlu bankayı buldum. İlgili bankaya o tarihte yapılan ödeme dekontları borcu yoktur yazılarını buldum ve bankayı aradım elimde hiç evrak yokmuş gibi konuşarak tekrar borcu yoktur kağıdı aldım bildirim yapmayı atladıklarını söyleyerek en kısa sürede bildirim yapacağız sözünü aldım. Şimdi bana bankanın son verdiği borcu yoktur yazısında sanki borcumu 2012 yılında kapatmışım gibi gösterilip aradaki zaman aşımı kapatılmaya çalışılmış bu bir suç.İhtarname ulaştıktan sonraki 15 gün içerisinde ben borcumu ödemişim ama 4 sene kapandığına dair bildirim yapmamış bu da suç, İş verenle bu yüzden ters düşmüşüm uğradığım zarar ziyan kredi çekme gibi hakkımdan mahrum kalmışım bu da bir suç. Bende elimdeki tüm belgelerle ve dilekçeyle B.D.D.K' ya başvurdum büyük ihtimalle murakıplarca incelenip kınama yada uyarı cezası gidecektir o bankaya.Şimdi sormak istediğim B.D.D.K'nın verdiği ceza ve bana dönüş belgesiyle birlikte tazminat davası açmayı düşünüyorum, Sizce kazanma olasılığım nedir değerli hukukçularımızdan görüş rica ediyorum saygılar...
Cevap: Bankaca Merkez Bankasına Kapanma akibeti bildirilmeyen borç
Ne tazminatı açmayı düşünüyorsunuz.
maddi manevi tazminat sonuçta bu aksaklık yüzünden zarar gördüm her iki türlüde
Bu şikayetinizden manevi tazminat çıkar mı, çıkmaz mı tam bilemiyorum.Nacizane olarak düşüncelerimi sunabilirim.Manevi tazminat duyulan elem ve ızdırabın ve derin üzüntünün karşılığı olarak verilen ,acıyı bir nebze olsun hafifletmesi için takdir edilen ve aynı zamanda kişiyi zengin olmasına da sebebiyet vermeyecek bir karşılıktır.
Manevi tazminat hakkının doğabilmesi için manevi zararın da doğmuş olması gerekmektedir.Yani siz karşı tarafın kusurundan dolayı manevi çöküntü içerisinde olduğunuzu bu halinizin yakınlarınız tarafından da gözlendiğini,duyduğunuz elemin işinizde olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve bu yaşadıklarınızın tanık ifadeleri ile de desteklenmesi gerektiğini haber vermek isterim.Durumunuz, trafik kazasında karşı tarafın kusurundan kaynaklanan kazada ,aile bireyini kaybeden biri gibi açık şekilde belli olan, manevi tazminat hakkından söz etmiyorum.Kısacası manevi zarar gördüğünüzü ispat etmeniz de gerekiyor.Başka bir anlatımla, karşı tarafın kusurundan kaynaklanan ,Anayasal temel haklarınızın ihlal edilmesiyle ,şahsınızın kişilik haklarınıza ağır saldırıda bulunulduğunu ileri sürerek manevi tazminat isteminde bulunmanız ,ispatı gerektiren durumlardır.
Yine başka bir anlatımla, haksız eylem nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkin açacağınız davada, öncelikle haksız fiilin tanımı ve unsurları üzerinde durulacaktır.. BK.nun 41/1 maddesine göre ,gerek kasten, gerek ihmal yahut tedbirsizlik ile haksız bir suretle diğer kimseye bir zarar veren şahıs, zararın tazminine mecburdur. Kusur sorumluluğu olarak da tanımlanan haksız fiil sorumluluğunun kurucu unsurlarının 1- Davranış (fiil), 2- Zarar, 3- İlliyet bağı, 4- Kusur, 5- Hukuka aykırılık olduğu tartışmasızdır. Sorumluluğun doğabilmesi için bu unsurların tümünün gerçekleşmiş olmalıdır. Birinin eksik olması durumunda sorumluluktan söz edilemez.
Yukarıda arz ettiğim gibi manevi tazminat hakkından söz etmek için biraz uğraşmak gerekir.
Maddi tazminat içinde, zararınızı somut delillerle ispat için uğraşmanız gerekecektir.Açacağınız tazminat davasının değerine göre de, Mahkemenizi doğru belirlemelisiniz.