Yeni İİK na göre mal beyanı vermemek suç mu ?
Sevgili arkadaşlar, 9 bankadan kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinden dolayı icralık oldum hepsinden malesef, üç aydır ödeme yapamadım ve hepsi icraya verdi. ödeme emirleri teker teker gelmeye başladı icra dairelerinden. üzerime kayıtlı hiç bir şey yok. sadece öğretmenlik maaşım var. 3 çocuk ve ev hanımı olan eşim var. oturduğum ev babamdan kaldı ve yüzde otuz hissem var evde. şimdi sorularım şunlar arkadaşlar,
1-farklı şehirdeki icra dairelerinden gelen bu ödeme emirlerine mal beyanı vermelimiyim, vermesem ne olur. ceza alırmıyım.
2-mal beyanı vereceksem hepsine, diger ödeme emirlerinin olduğunu belirtmelimiyim beyanda.
3-ev haczi olurmu, yaksa direkt maaşa mı haciz yapılır, evde her eşyadan bir tane var, bunlar hacz edilirmi ?
4-maaşıma hacz uygulanırsa bu ödeme emirleri sıraya mı girer,borç sıraya girecekse bunu alacaklıya bildirmelimiyim, borcun biri bitmeden diğeri kesinti yapabilirmi, farklı şehirde olmasına rağmen icra dairelerinin. icra daireleri birbirlerinin yaptığı hacz uygulamasından haberdarmıdır.
5-ödeme emirlerinin zamanaşımı varmıdır, varsa süre bitince alacaklı banka ne yapmaktadır. beklenilen sürlerde faiz işliyormu,
6-icra dosyaları nı kapatmak istersem, param olunca, borcun miktarıyla ilgili pazarlık yapabilirmiyim, yani ana parayı ödeyip dosyayı kapatabilirmiyim.
7-icradaki dosyayı kapatmak için avukatla anlaştığımda avukattan nasıl bir yazı almalıyım, bu yazıyı ne yapmalıyım.
8-maaşima hacz geleckse, her ay yapılan bu kesintiyi kim takip edecek, ben her ay yapılan kesintiyi takip etmelimiyim, hangisi ne zaman bitecek hangisi ne zaman başlayacak bunu kim takip ediyor, icra dairesi mi yoksa ben mi takip edeceğim.
9-Arkadaşlar bu sorularıma cevap verecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Not: borc aşağı yukarı 200 bin tl civarı. sanırım ölene kadar taksit ödeyeceğim :(((((
Cevap: Yeni İİK na göre mal beyanı vermemek suç mu ?
Mal beyanında bulunmak zorundasınız aksi halde hapsen tazyik kararı çıkabilir. Mal beyanında başka icralardan söz etmek zorunda değilsiniz. Ev eşyası haczi çok kolay değil artık ama bu evinize gelemezler manasına gelmez. Maaşınıza haciz konulabilir bu önce haciz koyandan itibaren sıraya girer biri bitince diğeri için kesinti yapılır. Alacaklıya siz bildirmek zorunda değilsiniz kurumunuz o dosyalara yazar böylelikle diğer icra daireleri de alacaklı da bilgilendirilir. Maaşınızda haciz varken zaman aşımı işlemez. Alacaklıyla anlaşarak borcun mutabakata varıldığı her şekilde ödenmesi mümkündür ana para ile dosya kapanmaz hele bankaysa o ihtimal hiç yok denebilir. Maaşınızdan yapılan kesintileri kurumunuz takip eder siz de etseniz yararı olur.
Sayın Oğuz, mal beyanında bulunmama cezası olan hapis cezası kaldırılmadı mı acaba? yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.
saygılar
Hapis cezası demedim hapsen tazyik dedim yani mal beyanında bulununcaya dek hapisle zorlamak.
Anladım. teşekkür ederiz bilgilendirme için.
saygılar
Teşekkür ederim Engin bey, aydınlattınız. Yalnız kafama takılan birkonu, başka şehirden gelen ödeme emirlerine mal beyanını kendi bulunduğum şehirdeki icra dairesinden mi yapacağım yoksa o ile gidip ordaki icra dairesine mi yapacağım. ?
En yakın icra dairesine verebilirsiniz onlar yollar.