Mahkemdeki ihaleye sadece mirasçılar girebilir mi?
Merhaba,
Biz 4 kardeşiz. Annemden ve babamdan kalan miras malımızı kardeşimizin biri satmak istiyor. Fakat biz 3 kardeş satmak istemiyoruz. Anlaşmalı satış olmayacak. Satmak isteyen kadeşimiz mahkemeye verecek. Ortaklığın giderilmesi davası açılacak. Mahkemede bu taşınmazı ben almak istiyorum. benim size iki tane sorum olacak.
1. Mahkemede ihaleye sadece biz mirasçılar girebilir miyiz? Bu mümkünse nasıl bir yol izlememiz gerekir? (dilekçemi yazmamız lazım) yani umuma açık arttırma olmaması için bir şeyler yapabilir miyiz?
2. Mahkeme masraflarını davayı açan kişimi karşılar? yoksa bütün mirasçılara eşit olarak mı paylaştırılır?
cevaplarınız için çok teşekkür ederim
Cevap: Mahkemdeki ihaleye sadece mirasçılar girebilir mi?
Alıntı:
mefese rumuzlu üyeden alıntı
1. Mahkemede ihaleye sadece biz mirasçılar girebilir miyiz? Bu mümkünse nasıl bir yol izlememiz gerekir? (dilekçemi yazmamız lazım) yani umuma açık arttırma olmaması için bir şeyler yapabilir miyiz?
Malesef böyle bir şansınız yok, açık arttırmaya katılmak isteyen ve katılım şartlarını yerine getiren herkes katılabilir, en yüksek bedeli veren de satın alır, açık arttırmaya katılanların herhangi birinin diğerinden daha fazla hakkı yoktur, herkes eşit şartlarda girer arttırıma.
Alıntı:
mefese rumuzlu üyeden alıntı
2. Mahkeme masraflarını davayı açan kişimi karşılar? yoksa bütün mirasçılara eşit olarak mı paylaştırılır?
Satış bedelinden düşülür ve kalan miktar hak sahiplerine hisseleri oranında dağıtılır.
Madem siz almak istiyorsunuz, neden mahkemeye taşınmadan satınalmıyorsunuz??
Sn. Yetkili cevap vermiş ama fazla bilgi göz çıkarmaz;
1)Siz başkaları olmadan ihaleye girerseniz bunun adı ihale olmaz, sizin belirlediğiniz fiyattan istediğiniz malı alma gibi garip bir şey olur ki bu satan kardeşi ciddi derecede mağdur eder ve elbette ne mantıken ne hukuken söz konusu değildir.
2)Masraflar hisseler oranında dağıtılacaktır.
Cevaplariniz icin tesekkür ederim. Ben zaten satmak istemiyorum mahkemeye giderse degerinin altinda bir bedel belirlenecegini söylediler. Hakime bir dilekce verilerek satisin sadece paydaslar arasinda olmasini isteyebilecegimizi duymustum. Ucuza baskasina gitmesine gönlüm el vermiyor ederi kadarda nakitim yok malesef :(
Sizde değerinin altında paranız ne kadarsa o kadarsa o kadar teklif sunabilirsiniz.
Dava paylı mülkiyete tabi taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesi talebinden ibaretse, TMK'nın 699/son. maddesi uyarınca bütün tarafların rızası olmak kaydıyla satış işlemi paydaşlar arasında yapılabilir. Ancak istisnasız davanın taraflarının bu konuda açık rızası olması gerekir.