İstenmeyen evlilik nedeniye mirastan mahrumiyet tehdidi
İyi gunler.ailem beni sadece aman sadece onlara en ufak bır saygısızlık yapmadıgım halde beni ıstemedikleri bir bayanla ıle evlenecegım ıcın benı mırastan reddeceklerini söyluyorlar.sadece ama sadece bu sebepten dolayı benı mırastan rededebilirler mi?Noterde Vasiyet yazarsa ne yapmam gerekir.Tsk ederim.
Cevap: İstenmeyen evlilik nedeniye mirastan mahrumiyet tehdidi
Mirastan tamamen men edecek hukuki bir sistem yok. Bir kişinin yaşayan eşi ve alt soyu yasal mirasçısıdır. Vasiyet düzenlese dahi saklı payınız için dava açabilirsiniz. Saklı pay yasal miras payının yarısıdır. Örnek verecek olursak miras bırakacak olan öldüğünde mirastan size düşen pay Yüzde elli ise bunun yarısı kadarını size bırakmalıdır. Bırakmaz ise dava açabilirsiniz.
Ama öldükten sonra.
cevabiniz icin cok ama cok tsk ederim
Cok ozur dileyerek bir soru daha sormak istiyorum.aılemın adına kayıtlı daıre olarak sadece 8 daire Ben ise onların ıstemedıklerı evlılık yaptıkları ıcın kırada oturuyorum.Yanı bana daire vermiyorlar.3 kardesız.Ben kiraya ödedıgım paraları ılerde alamazmıyım.Tsk ederim
Alamazsınız. Ama şarltar varsa belki Yardım nafakası talep edebilirsiniz. Ailenizin refah içinde yaşaması, sizin çalışamadığınız bir durumunuzun olması, yoksulluğa düşme gibi durumlarda yardım nafakası isteyebilirsiniz.
Affınıza sıgınarak birsey sormak ıstıyorum.Mirastan red dava yolu ile mi olmaktadır?.Örnegın aılem benım adıma mırastan red davası acarlarsa benım haberım olur mu?Yoksa noter aracılıgı ıle mı olmaktadır bu?Saygılar..
Dava açılırsa kanuni ikametgahınıza tebliğ gelir, Ama belirttiğiniz nedenlerle mirastan men etmesi mümkün değildir.
Aşağıdaki sebeplerin olması gerekir
Türk Medeni Kanunu
...
B. Mirasçılıktan çıkarma
I. Sebepleri
Madde 510.- Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
II. Hükümleri
Madde 511.- Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.
Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.
III. İspat yükü
Madde 512.- Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.
Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.
- - - Updated - - -
İstenmeyen evlilik nedeni ile aile büyükleri büyük tepkiler verebilir. Tabi bu durumdan faydalanmak isteyenlerde çıkabilir.
Fakat bu tepkiler zamanla yok olabilir. Konuyu zamana bırakmanızı tavsiye ederim.
Mirasçılıktan çıkarma şartları yukarıda da belirtilmiş net olarak, belirttiğiniz sebeple ailenizin sizi mirastan çıkarmak için açmaya kalkacağı davanın kabul görmemesi gerekir medeni kanun hükümlerine göre.
Farklı bir bakış acısı ıle sunu sormak ıstıyorum.Aılem benı istenmeyen evlilik nedeniyle istemiyorlar ve bu yuzden onlardan uzak yasıyorum.Benim sorum su aılem benı mırastan reddedikleri zaman onlaran uzak yasadıgım gerecesıyle beni 'Aile sorumluluklarını yerine getirmeme' maddesını kullanarak benı mırastan reddedbilirler mi?Ornegın hastalandık bıze bakmadı gıbısınden...Tsk ederim
Bu yontem ile mirastan men edilebilirmiyim?
İyi günler.Ailem beni mirastan men etmek ıcın soyle bır yontem uygulayacaklarını duydum.Annemın adına kayıtlı bır arsanın uzerıne bına yapılacak.Annem benim adıma kat gecmesin diye tapuda adına olacak daireleri once dayımın adına tescillileyip sonra benım dısındakı dıger kardeslerıme gecıreeklerını soylediler.Bu yolla beni mirastan mahrum edebilirler mi?Tsk ederim