Merhaba
karı - koca ayrı ikametgahlarda kalabilirler mi ? kendi istekleri doğrultusunda.
Örneğin koca istanbulda, kadın izmirde kendi evlerinde ikamet edecekler. boşanma yok. resmi evliler ama kendi istekleri ile bu kararı alıyorlar.
saygılar
Printable View
Merhaba
karı - koca ayrı ikametgahlarda kalabilirler mi ? kendi istekleri doğrultusunda.
Örneğin koca istanbulda, kadın izmirde kendi evlerinde ikamet edecekler. boşanma yok. resmi evliler ama kendi istekleri ile bu kararı alıyorlar.
saygılar
Evet olabilir. Bu durumda olan çok aile var.
Bir avukata sordum. hayır olmaz. Anayasanın bilmem kaçıncı maddesine göre karı ve koca aynı evde ikamet etmelidir. evlilik kanunu bilmem kaçıncı maddesi vs. Birşeyler dedi ama tam anlayamadım :)
Aslında mantıken bakarsak olaya, ayrı yaşayabilirler. Bilemiyorum, o yüzden sormak istedim sizlere.
peki teşekkür ederim yanıt için. saygılar sunarım
Avukatın sölylediği yasayı ve bundan doğacak sonuçları bilemeyeceğim, ama teknik olarak yapılabilen bir durumdur ve yasaldır.
Ben amcama muvavakatname verdim ikametgahını benim eve aldırdık. eşi ve çocuklarının ikametgahı aynı yerde kaldı.
Mesela kadın doğuda görev yapıyor. evleniyorlar. Ama bir kaç yıl ayrı şehirde ve evlerde yaşıyorlar. Gerçek oturdukları ve çalıştıkları şehirler bile ayrı.
Medeni kanuna göre evet eşlerin ikametgahı için müşterek ikametgah tabiri kullanılır müşterek ikametgahın tesisinin kocaya ait olduğuna dair düzenleme de var. Burada söz konusu olan müşterek ikametgahdan ziyade müşterek hayatın ayrılmasıdır. Karı koca anlaşıp başka yerlerde ikamet etmeye karar vermişler ve yaşıyorlarsa burada kağıt üzerinde kalan evlilikten başka bir şey kalmış mıdır? Bu fiili bir ayrılıktır ileride geçim sıkıntısına düşen taraf diğerinden nafaka bile talep edebilir. İş, seyahat, sağlık vs sebeplerle ayrı yerlerde yaşayan çiftler evlilik ve birlikte yaşama arzusunu korudukları için evli kabul edilir birlikte kabul edilir anlaşarak ayrı evlerde yaşama bir ayrılık kararıdır statüsü de "ayrılık" tır.
Sayın Engin bey,
affınıza sığınarak bir şey sormak isterim. Tam anlayamadım ne demek istediğinizi kusura bakmayın.
statüsü " ayrılık " derken ne demek istediniz ? yani otomatik boşanırlar mı?
ama aralarında hiç sıkıntı yok ki. sadece bayan başka şehirde işyeri açıyor ve orada yaşamak zorunda bir süre. eşi de onu destekliyor. yani aralarında hiç bir sıkıntı yok evlilik namına.
çocuklarını yanına alıp başka şehire gidiyor sadece. O şehirde çocukları okula devam edecek belli bir süre.
Bunda yasal bir sıkıntı veya yaptırım, kanun - kural var mıdır ?
Aralarında anlaşmazlıktan müşterek hayatı bitirmekten mütevellit sorunlar yoksa elbette bir problem yoktur olmaz da. Ben mesela "hanım biz senle aynı çatı altında bir birimizi yiyoruz iyisimi sana bir ev tutayım orda yaşa çocukları da al ben arada gider gelirim sizi görürüm çocukları" kabilinden ayrı yaşama tercihlerini kastetmiştim.