Mevzuata hakim birisinden cevap arıyorum, 4483 sayılı kanun ile ilgili
657 Sayılı Kanun kapsamında kadrolu olarak teknik hizmetler sınıfında görev yapmaktayım. 2013 Ocak ayında 4-5 ayrı ayrı iddiayı içeren ve hakkımda soruşturma açılması için kurumum tarafından Kaymakamlığa yazı yazılmıştır. Kaymakamlık ta, Valilikten soruşturmacı talep ediyor ve Valilik tarafından görevlendirilen şube müdürü tarafından yapılan soruşturma sonucunda tüm iddiaların soyut ve karalama amaçlı olduğuna karar verilerek talep reddediliyor.
Aralık 2012 de ayrıca savcılığa yapılan bir şikayet dilekçesi nedeniyle, hakkımda soruşturma açılması için Savcılık tarafından Kaymakamlıktan Haziran 2013 te izin talebinde bulunulmuştur. Kaymakamlık tarafından Ön İncelemeci görevlendirilmiş ve yapılan inceleme sonucunda Temmuz 2013 tarihinde soruşturma açılmasına gerek olmadığına ilişkin karar verilerek Kaymakamlık tarafından Savcılığa yazı gönderilmiştir.
Bu aşamada konu ile ilgili olacak şu bilgiyi de eklemem gerekiyor. Kaymakamlık tarafından Savcılığa gönderilen yazıda " 4483 Sayılı Kanunun 5. maddesi (Ek fıkra: 17/7/2004-5232/3 md.)" gerekçe gösterilerek , benimle ilgili Ocak 2013 te Valilikçe görevlendirilerek yapılan Ön İncelemede aynı konunun da soruşturulduğu , 4483 Sayılı Kanunun 5.maddesinin Ek fıkra: 17/7/2004-5232/3 md. ne istinaden soruşturma açılmaya gerek görülmediği belirtilmiştir. Yani aynı konu ile daha önceden Valilikçe görevlendirilen Soruşturmacı tarafından Ön inceleme yapıldığı için , kabul edilmiyor kısaca. Bu dosyada 4-5 iddia vardı, bu iddialardan bir maddesi de bu savcılık soruşturmasıyla aynıydı gerçekten.
Benim öğrenmek istediğim: Savcılık , Kaymakamlığın bu yazısına istinaden kanunlar çerçevesinde hangi işlemi yapabilir? Temmuzdan beri, bu yazı Savcılığa verilmesine rağmen niye karar verilmemiştir, süre olarak ne zamana kadar dosyayı bekletebilir? Savcılığın en son zaman olarak bu tür dosyalarda ne kadar zaman takdir hakları vardır?
Savcılık yazı işlerine şifaen sorduğumda Ağustos ayında savcıların değiştiği, bu yüzden gecikme olduğu, büyük ihtimalle Kaymakamlığın kararına istinaden takipsizlik verileceği söylendi. İlgili kanun maddesi aşağıdadır. Bu bilgiler çerçevesinde, aynı durumla karşılaşmış olan veya konu hakkında mevzuat çerçevesinde bilgisi olan arkadaşlar varsa açıklamalarınızı bekliyorum .Şimdiden teşekkür ederim.
(Ek fıkra: 17/7/2004-5232/3 md.) Cumhuriyet başsavcılıkları ile izin vermeye yetkili merciler ihbar ve şikâyetler
konusunda daha önce sonuçlandırılmış bir ön inceleme olması halinde müracaatı işleme koymazlar. Ancak ihbar veya şikâyet
eden kişilerin konu ile ilgili olarak daha önceki ön incelemenin neticesini etkileyecek yeni belge sunması halinde müracaatı
işleme koyabilirler.
Cevap: Mevzuata hakim birisinden cevap arıyorum, 4483 sayılı kanun ile ilgili
Sunduğunuz mevzuata göre ek bir delil veya konuyla ilgili yeni bir suçlama yoksa, Savcılık takipsizlik kararı verecektir. Ağustos ayı adli tatildir. Ancak bu zamana kadar savcılığın kovuşturmaya mahal olmadığına dair karar vermesi gerekirdi. Size tavsiyem savcılık hazırlık kalemine giderek ne soruşturmanın ne aşamada olduğunu öğrenmenizdir.