Cumartesi günü çalışma hakkında .
Değerli Dostlar herkese selamlar,
Forumda arama yaptım fakat net bir sonuca ulaşamadım :( aklımdaki soru şu.
çalıştığım firma cumartesi günleri öglen 13'e kadar çalışıyor bazı zamanlarda cumartesi günleri izin almamız gerekiyor alınan izinlerimiz 1 gün olarak yıllık izinden kesiliyor ! Bu saçma değilmi ? bizim c.tesi çalışmamızın sebebi 45 saati tamamlamak .
Personel işlerinden arkadaş c.tesi çalışıp tam gün parası alıyorsun diyor ..Fakat neden c.tesi çalışıyoruz denildiğinde 45 saati tamamlamak için diye bilgi veriyor.. Üstadlar şimdi şöyle benim yıllık iznimin 1 günü mesai saati olarak 8 saate denk geliyor .ctesi 4 saat çalışıyorum , 4 saatlik izin için 8 saatim kesiliyor bu adilmidir ?
Bu konuda hak talep edebilir miyiz ?, Hukukta yeri nedir?
Herkese teşekkürler.
Cevap: Cumartesi günü çalışma hakkında .
Bu tür günlük idari izinler yıllık izinden mahsup edilemez. Ama işveren 45 saat çalışma süresi içinde saat ücretini kesmek suretiyle yada kesmeden izin verebilir.
Alıntı:
hkonline rumuzlu üyeden alıntı
Değerli Dostlar herkese selamlar,
Forumda arama yaptım fakat net bir sonuca ulaşamadım :( aklımdaki soru şu.
çalıştığım firma cumartesi günleri öglen 13'e kadar çalışıyor bazı zamanlarda cumartesi günleri izin almamız gerekiyor alınan izinlerimiz 1 gün olarak yıllık izinden kesiliyor ! Bu saçma değilmi ? bizim c.tesi çalışmamızın sebebi 45 saati tamamlamak .
Personel işlerinden arkadaş c.tesi çalışıp tam gün parası alıyorsun diyor ..Fakat neden c.tesi çalışıyoruz denildiğinde 45 saati tamamlamak için diye bilgi veriyor.. Üstadlar şimdi şöyle benim yıllık iznimin 1 günü mesai saati olarak 8 saate denk geliyor .ctesi 4 saat çalışıyorum , 4 saatlik izin için 8 saatim kesiliyor bu adilmidir ?
Bu konuda hak talep edebilir miyiz ?, Hukukta yeri nedir?
Herkese teşekkürler.
Sn. Ceceli nin de belirttiği üzere 1günlük izinleri yıllık ,izinden düşemezler yasal olarak elbette ama,
yıllık izin konusunda;
cumartesi günleri hiç çalışmıyor olsanız da, izin süresi hesabında c.tesi günleri de izin günü olarak değerlendirilir. Yani pazartesi başlayan 10 günlük bir izne çıktığınızda izin günleriniz, pazartesi-salı-çarşamba-perşembe-cuma-cumartesi-pazartesi-salı- çarşamba-perşembe (10gün)
olur. cuma günü işe gelmeniz gerekir böyle bir izin kullanımında.
basit bir sorum olacak..
ben cumartesi izin aldığımda 1 günlük mesaimin kesilmesi hukuk çerçevesindemidir ? değilmidir ? yani bu konuda kesintilerin saat bazlı olarakmı yapılması gerekir yoksa gün bazlımı ?
Cumartesi yarım gün çalışma var ise, bunun ücretinide, çalışılan saat üzerinden kesinti yapmalı.
Cumartesi günü normalde çalışmanız gereken ama izin aldığınız için çalışmadığınız saat kadar ücretinizin kesilmesi gerekir.
Ancak fazla çalışmalarınız varsa , cumartesi günü eksik kalan süre kadar fazla çalışma süreniz düşecektir elbette.
Ctesi günü yarım gün dahi çalışma olsa normalde, izinsiz devamsızlık durumunda ise,
cumartes günü çalışma süreniz kadar ücretiniz + 1 günlük hafta tatili ücretinin kesilmesi normal olandır.