Cevap: Marka Hakkına Tecavüz
İlgili maddede "Madde 61/A – (Değişik: 5833 - 21.01.2009 / m. 3) Başkasına ait marka hakkına iktibas veya
iltibas suretiyle tecavüz ederek mal veya hizmet üreten, satışa arz eden veya satan kişi bir
yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır." denilmektedir.
Dolayısıyla burada suçun temel unsurları, başkasına ait markayı izinsiz olarak kullanma ve bu suretle bir mal veya hizmet üretimi, arzı, satışı yapmaktır. Siz, müşteri talebi doğrultusunda(site içeriği müşteri tarafından belirlenmekte) internet sitesini hazırlayan kişi olduğunuzdan, belirtilen unsurlar sizin için gerçekleşmiş değildir diye düşünüyorum. Yani markayı kullanarak hizmet üreten ve satan siz değilsiniz. ancak buna rağmen neden davanın açılmış olduğuna anlam veremedim. Acaba site sahibi, markayı ve logoyu siteye sizin mi (kendi talebi ve bilgisi olmaksızın) yerleştirdiğinizi iddia etmiştir? Yada markayı kullanma suretiyle sizin de web sitesi hazırlama şeklinde hizmet ürettiğiniz mi değerlendirilerek suç kapsamına sokulmuştur, pek anlayamadım. Dava açıldıysa iddianame mevcuttur. İddianameden neden size karşı dava açıldığı anlaşılabilir.
Alıntı:
Av.Başak Şahin rumuzlu üyeden alıntı
İlgili maddede "Madde 61/A – (Değişik: 5833 - 21.01.2009 / m. 3) Başkasına ait marka hakkına iktibas veya
iltibas suretiyle tecavüz ederek mal veya hizmet üreten, satışa arz eden veya satan kişi bir
yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır." denilmektedir.
Dolayısıyla burada suçun temel unsurları, başkasına ait markayı izinsiz olarak kullanma ve bu suretle bir mal veya hizmet üretimi, arzı, satışı yapmaktır. Siz, müşteri talebi doğrultusunda(site içeriği müşteri tarafından belirlenmekte) internet sitesini hazırlayan kişi olduğunuzdan, belirtilen unsurlar sizin için gerçekleşmiş değildir diye düşünüyorum. Yani markayı kullanarak hizmet üreten ve satan siz değilsiniz. ancak buna rağmen neden davanın açılmış olduğuna anlam veremedim. Acaba site sahibi, markayı ve logoyu siteye sizin mi (kendi talebi ve bilgisi olmaksızın) yerleştirdiğinizi iddia etmiştir? Yada markayı kullanma suretiyle sizin de web sitesi hazırlama şeklinde hizmet ürettiğiniz mi değerlendirilerek suç kapsamına sokulmuştur, pek anlayamadım. Dava açıldıysa iddianame mevcuttur. İddianameden neden size karşı dava açıldığı anlaşılabilir.
Merhaba, verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.
Site ismini ben müşteri adına satın almıştım beni domain bilgilerinden bulmuşlar yani ben almasam benim hiç bir ilgim alakam olmayacak sitenin sanki sahibiymişim gibi bir durum var ortada iddianamade ben sitenin bana ait olmadını bildirdim. Müşteri adına olan faturayı mahkemeye sundum. Bugün mahkemem vardı. Müşterim de herşeyi kabul etti ben kendi rızamla kendi isteğimle istediğim site içeriğini ve tasarımını yaptırdım.Kendisinin benimle iş ortaklığı da yoktur dedi. Hakim de 5 yıl içinde aynı ceza erteleme ve avukat ücretinden bahsetti o kısmı tam olarak anlamadım. Bahsettiğim gibi gün verdi ister katılın isterseniz dosya numarası ile takibini yapın.Bundan sonra sizce tahminen nasıl bir karar çıkar?
Merhaba, davanın ilk duruşmasına katıldım.Kendimi savundum. Sitenin sahibi müşterim de katıldı. Kendisi benim savunmamı destekleyecek şekilde bilgiler verdi "Benim istediğim içerikleri ve ilgili logoyu, benim isteğim doğrultusunda siteye yerleştirdi ve site ismini (site adresinde markanın adı geçiyor.) benim isteğim şekilde satın almıştır. Kurduğum şirketle ortaklığı da yoktur." şeklinde bir savunma verdi. Davaya gün verildi bize ister katılın ister gelin duruşmaları izleyin siz savunmanızı yaptınız artık karar verilecek dendi. Ben ikinci duruşmaya gitmedim. E-devlet'den kontrol ettiğimde tekrar bir gün verilmiş ve "Ara Duruşma Yapıldı" ibaresi var. Gitmediğime pişman oldum. Durum sizce normal mi yoksa farklı bir durum mu oluştu bu nedenle uzamıştır?