Cevap: Ticari taksi plakasi
Sakat bir işi en sağlam bu şekilde yapabilirsiniz bence de. Rehin koyunca akrabanızdan rüçhanlı alacağa sahip olursunuz ancak kamu borcu söz konusu olduğunda size rekabet edecektir özel kişilerin alacakları arkanıza düşer. Ayrıca rehin bedeli takdir edilmesi gerekebilir bu durumda takdir edilecek bedel plakanın daha yüksek pirim yaptığında akrabanız kötü niyetli olursa bedelini ödeyip rehini kaldırma gibi ihtimali olabilir. Vekaleti her an azilname ile geçersiz kılabilir olası dava yolu ile rehini kaldırma yollarına mani olabilmek adına ortaklık vs bir sözleşme yapmak yararlı olur bunu da kendi aranızda alelade bir şeyler yazarak yapmayın derim bir avukata gitmenizi öneririm.
Engin bey,
cevabınız için çok teşekkürler;
avukat konusunda çok haklısınız, malesef şuanda yurtdışındayım, dönünceye kadar biraz bilgi edinmek/araştırma/hazırlık yapmak istemekteyim.
cevabi yazınızdan anladığım kadarıyla ''rehin'' konusu ''alacaklı 3.kişi devlet'' olmadığı sürece işe yarar fakat ''vekalet'' konusu işe yaramaz çünkü her an vekaleti iptal edebilirler; umarım doğru anlamışımdır...
vekaleti kaldırmayı engelleme olanağı (örneğin ek bir sözleşmeyele vs.) varmıdır?
Bahsettiğiniz ''rehin bedeli'' olarak yüksek bir rakam mesela 500bin Euro göstermemiz durumunda noter masrafları tahmini ne kadar olabilir? rehin bedeli olarak parasal değer yerine direk taksinin 50% gösterilme imkanı yok sanırım:-((
Ayrıca internette araştırmalarım esnasında ''mülkiyeti muhafaza'' diye bir terimle karşılaştım, fakat yanlış anlamadıysam ''mülkiyeti muhafaza'' daha çok satan kişi için geçerli bir durum; yoksa alıcılar içinde geçerlimi?
Ayrıca sizin tabirinizle ''Sakat bir iş'' (katılıyorum) için ortaklık sözleşmesi yapmamız durumunda taksi ruhsatında herhangi bir sorunla (iptal vs.) karşılaşma riskini nasıl görüyorsunuz?
Saygılarımla
Vekaletten azli engelleyici bir şey yok, noter masrafını bilmiyorum ama çok yüksek olabileceğini düşünüyorum, bedelsiz rehin olacağını zannetmiyorum, mülkiyeti muhafaza satışlarda geçerlidir borç bitmeden devir gerçekleşmesin diye araç akrabanız adına olacaksa bunun anlamı olmaz düşünüyorum, ben sözleşmeyi aranızda yapın dedim borcu ödeyip mahkemeden rehni kaldırma yoluna gitmeye kalkıştığında mahkemeye sunacak bir şeyiniz olsun diye taksi ruhsatına zeval vermez bunlar şekil şartlarına bakar işin aslı astarı ilgilendirmez onları bence.
Engin bey,
bilgileriniz için sonsuz teşekkürler!
Son cevabınızda ''...taksi ruhsatına zeval vermez bunlar şekil şartlarına bakar işin aslı astarı ilgilendirmez onları bence...'' cümlenizden yola çıkarak son olarak birşey sorabilirmiyim; mademki ''şekil şartları'' önemli o halde noterden direk olarak 50% satış yapıp belediye ve emniyete daha sonra bildirsek hukuki açıdan nasıl bir durum ortaya çıkar?
Sonsuz saygı ve teşekkürler!
Taşıt devirleri zaten noterde yapılıyor, yapılır yapılmaz ya da en geç bir ay içinde trafiğe işleniyor diye biliyorum nasıl sonra bildireceksiniz ki?
Engin bey,
oldu ozaman; otomatik olarak trafiğe işlendiğini bilmiyordum.
Ben bir noterde satış yaptıktan sonra kendimiz gidip emniyet vs. yerlere bildirim yapacağımızı düşünmüştüm (geç bildirim yapınca cezasını öder kurtuluz diye düşünmüştüm).
Saygılarımla.
1 Mayıs 2010 itibariyle araç devirleri noterde yapılıyor noterler devri sisteme işliyor hatta geçici ruhsat veriyor ben böyle biliyorum bu tarihten sonra araç devri yapmadım yapana da sormadım :)
Sayın avukatı kutluyorum, insanlara çok yardımcı oluyorsunuz,Allah C.c yolunuzu açık etsin
Evet aynen katılıyorum;
hiçbir direk karşılık beklemeden yardımcı oldular kendileri!
Sonsuz teşekkürler!