Benim dedem bunda 10 sene önce amcama tarla vermiş.Direk oğluna satış yapmış.Sağken itiraz edemiyoruz.Şimdi dedem öleli 5 ay oldu.İtiraz edebilirmiyiz.Yoksa zaman aşımınamı girer.
Printable View
Benim dedem bunda 10 sene önce amcama tarla vermiş.Direk oğluna satış yapmış.Sağken itiraz edemiyoruz.Şimdi dedem öleli 5 ay oldu.İtiraz edebilirmiyiz.Yoksa zaman aşımınamı girer.
Sorunumu yanıtlayacak kimse yokmu.
Zamanaşımına girmez. Ama satışın gerçek olmadığını ispatlamanız gerekir. Diğer yandan; Dedeniz amcanıza bu tarlayı bir sebeple vermiş olmalı, gerçekten satmış olabilir, Amcanız ona bakmış olabilir,Daha vefalı olabilir. Birazda büyüklerin kararlarına saygı duymalı bence.
Dedenizin mirasından , babanzı hiç pay alamadı mı?
İşin aslı dedeme biz baktık.Amcam babası ölene kadar yanına bile gelmiyordu.Şimdi onları karıştırmak istiyor.Mirası bölmeyede yanaşmıyor.Fakat amcam dedemin bize dolaylı olarak verdiği mallar için dava açmayı düşünüyor.Bizde o verdiği yeri koz olarak tutmak istiyoruz.Dedem zamanında direk vermiş.Onda babam ve Babaanne min saklı payı varmıdır.Bana sağlıklı bi bilgi verirseniz sevinirim.
Dedenizin toplam mirası ( o arsa dahil) örneğin 900tl ise,
mirasçısı olarak babanız+amcanız ve babaanneniz varsa,
her brinin miras payı 300tl (1/3)olacaktır, saklı payı ise 150tl(1/3 ün yarısı) olacaktır,
amcanıza 150tl nin altında miras payı düşüyorsa,
o arsada saklı payı var demek olur.
Vefat eden dedenin eşi yani babaanne varsa, baba ve amca olmak üzere iki de çocuk varsa;
Dedenin mirası toplam 16 pay kabul edilirse,
4 pay babaanneye (dedenin eşi)
6 pay amcaya
6 pay babaya düşer.
Babanın ve amcanın saklı payı ise 3'er paydır.
Yani dedenin 1.600 TL değerinde malvarlığı varsa, babanın ve amcanın saklı payı 300'er TL'dir.
selam.soruma cevap verirseniz çok sevinirim.biz 5 kardeşiz 3 erkek 2 kız ve annnem babam sağ..yaklaşık 12 dönüm arazimiz var(babamın üstüne).bir abimin borcundan ötürü bir kısım arazi satıp borcunu kapattık.fazla uzatmayayım.borcu olan abimin geriye kalan araziden hak almaması için ne yapmalıyız (zaten satılan yerle hakkını aşağı yukarı almış oldu).tapuya gidip hakkımı aldım derse,daha sonra mahkemeyle bunu bozbilirmi?
Amcanız ,babanızla beraber tapuya giderse ne ala.Giderseniz,12 dönümlük arazinin ne kadarı satıldı ise ,satılan pay kadarından feragat ettiğini ,satılan paydan sadece kendisinin faydalandığını ,bu pay oranınca bir daha hak iddia etmeyeceğine dair Tapuya şer düşülsün.İlerde dava konusu olsada bu tapuda kayıtlı şerhi , delil olarak sunarsınız.