Süresi geçmiş domain ve tehdit
Ben freelance çalışmaktayım, bir müşterime web site yapmıştım ve 3 adet domain alındı.
Domainlerin süresi dolmadan önce kendisini defalarca uyarmama rağmen yenileme yapmak istemedi ve domainlerin süreleri doldu. Şimdi bana telefon ve emaille tacizde bulunup işlemleri kendimiz yapacağız domainleri adıma çevir diyorlar.
Gönderdiği son emailde tehdit unsuru içeren konuşmalar var. "yapmazsan sonu çok kötü olur" diye bir laf.
Ücret vermedikleri halde hizmet vermek zorundamıyım ?
Domainlerin hepsinde tüm bilgiler kendilerine ait yani registrant, teknik, ödeme vs. isimleri , telefonları, adresleri ,email adresleri kendilerininki olarak kayıtlı. Yani domainler kendi üstümde değil zaten.
Olur da zarar görürsem yapacağım şeyler nedir ? bu konuda önerileniz nedir ?
Çok teşekkür ederim saygılarımla.
Cevap: Süresi geçmiş domain ve tehdit
Alıntı:
Kaan3333 rumuzlu üyeden alıntı
Ben freelance çalışmaktayım, bir müşterime web site yapmıştım ve 3 adet domain alındı.
Domainlerin süresi dolmadan önce kendisini defalarca uyarmama rağmen yenileme yapmak istemedi ve domainlerin süreleri doldu. Şimdi bana telefon ve emaille tacizde bulunup işlemleri kendimiz yapacağız domainleri adıma çevir diyorlar.
Gönderdiği son emailde tehdit unsuru içeren konuşmalar var. "yapmazsan sonu çok kötü olur" diye bir laf.
Ücret vermedikleri halde hizmet vermek zorundamıyım ?
Domainlerin hepsinde tüm bilgiler kendilerine ait yani registrant, teknik, ödeme vs. isimleri , telefonları, adresleri ,email adresleri kendilerininki olarak kayıtlı. Yani domainler kendi üstümde değil zaten.
Olur da zarar görürsem yapacağım şeyler nedir ? bu konuda önerileniz nedir ?
Çok teşekkür ederim saygılarımla.
öncelikle geçmiş olsun arkadaşım bende freelance çalışan biriyim daha öncede benim basıma böyle bir durum geldi.
polise gidip böyle bir tehtid içeren bir mail attılar deim oda beni savcıya çıkarttım u kişiler tarafından rahatsız eden bir durum var dedim başıma bir iş gelmesinden korkuyorum dedim onlardan ifade ve bilgi alıp karşı tarafla görüşecekleri söylediler ve sorun ortadan kalktı
İbrahim bey teşekkür ederim, ben o şahısla dialogla çözmeye çalıştım ama bir türlü anlatamadım, ona karşı bilerek yaptığımı sanıyor. Halbuki bilişim dünyasında kurallar var, örneğin domainin süresi geçince insanın elinden birşey gelmiyor. Ama malesef bunu adama anlatamıyorsun, bilerek gıcıklık yaptığını düşünüyorlar.
Eğer iş uzarsa ve tehdit artarsa bende sizin yaptığınız gibi yapmak zorunda kalacağım.
Whois bilgilerinde, Alan adlarındaki mail adresi onlara mı ait size mi? Onlara aitse zaten uyarı mailleri gitmiştir. Sizin mailiniz varsa fw edin. Olmadı noterden ihtar çekerek alan adlarını yenilemek için yapmaları gerekenleri anlatıp, aksi takdirde sorumluluk kabul etmeyeceğinizi ihtar edin.
Whois bilgileri ilk başta registrant bölümüde sadece benim mailim vardı. Yenilememiz gerekiyor diye kendisini uyarıp kaale alınmayınca ilerde bir sorun yaşarım diye ( yani şimdiyi öngörerek ) emaili değiştirip onun emaili olarak girmiştim.
İhtarname yazıp, kaşeleyip şahısa elden mi vereceğim ? bu işleri pek bilmiyorum, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Biraz masraflı olacak (yaklaşık 100 tl) ama bunlara noterden ihtar gönderin. Şu anda yenileme ücreti ne kadar (belli süreden sonra artıyor) onu da yazıp, ödemedikleri takdirde domain namelerin düşeceğini bildiirin. Bu takdirde sorumluluk kabul etmediğinizi, size ayrıca ödemeleri gereken bir yönetim ücreti de varsa onu da ekleyerek ihtar edin. Buna da uymazlarsa günah sizden gitti...
Teşekkür ederim, zaten 150 liranın hesabını yapan adamlar , domain ve hostingi yenilemek ve yönetim işlemleri için 150 lira istemiştim onu ödememek için bu hale getirdiler. Kabul ederlermi hiç sanmam. Ama genede noterden ihtar çekmek en mantıklısı dediğiniz gibi.