Verilen senedin ve protokolün iptali için hangi yolu izlemeliyiz.
Merhaba arkadaşlar başıma tuhaf bir iş geldi burada farklı avukat arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Olay şöyle
X isimli bir limitet şirket sahibiyim ve gayri resmi olarak bir ortağım var, kendi sıkıntılarından dolayı şirkete ortak olamıyor. Ortağım gerek şirket harcamaları gerek se şahsi harcamaları için yakın bir arkadaşından muhtelif zamanlarda 43.000 TL para almış. Ve işimizle ilgili 50.000 TL paraya ihtiyacımız oldu . Ortağımın arkadaşı bu parayı sağlayacağını söyledi ve ortağım il dışında olduğu için arkadaşı ile görüşmeye ve parayı almaya ben gittim. Fakat arkadaşı önceki verdiği paralar için elinde bir belge olmadığını bunlar içinde belge istediğini ve aynı zamanda vereceği borç içinde senet imzalamam gerektiğini söyledi. Bende doğal olarak kabul ettim. Önceki verilen paralar için aramızda bir protokol yaptık. Protokolün üst kısmında borçlu olarak Ben,Şirketim ve Ortağımın ismi var. Alacaklı kısmında da malum şahısın ismi. Protokolde özetle şunlar yazıyor : 5 tane geçmiş tarih ve her birinin karşısında 10.000 TL yukarda belirtilen tarihlerde olmak üzere toplam 50.000 tl yi aldım ve ..... tarihte ödeyeceğim. Bu protokol kambiyo senedi niteliğini taşır vs... Ben imzaladım Şirket adına da imzaladım. Ve bunun yanında vereceği 50.000 TL lik borç içinde 25.000 TL lik iki senet imzaladım . Şahıs aynı gün ortağımın bulunduğu şehre gidecekti evrakları ortağıma da imzalatacağını ve parayı ona teslim edeceğini söyledi. Kendisi de makam olarak çok saygı duyulan bir makamda bulunduğu için itimatsızlık göstermedim, evrakların kopyasını dahi almadan yolcu ettim. Ertesi gün ortağım önceden alınan paranın 50.000 TL olmadığını söyleyerek itiraz etmiş ve protokolü imzalamamış ve bu esnada tartışarak kötü bir şekilde ayrılmışlar. Şimdi şahsın elinde 50.000 TL lik bir protokol ve 50.000 TL lik senetler var protokolde senetlere bir atıfta bulunulmuyor. Protokolün ve senetlerin ödeme tarihi gelmeden bunları iptal ettirme şansımız var mı ? Şahıs ile şirketim arasında hiç bir ticari ilişki yoktur verdiği paralarında sadece 15.000 TL si şirketimin hesabına gelmiştir geri kalanı nı ortağım elden almıştır. Durum bundan ibaret bu durumda ne yapabiliriz.
Cevap: Verilen senedin ve protokolün iptali için hangi yolu izlemeliyiz.
Senet tek başına borcun kanıtı olduğu için bu kişiyle ticari ilişkinizin olup olmaması önemli değil.İmza ettiğiniz evraklardan sorumlusunuz.Uzaktan tek taraflı senet veya protokol iptal etme diye bir şey zaten söz konusu olmaz eğer olsaydı her sorumluluğa imza atan sonra tek taraflı vazgeçebilir imza, senet, protokol, kontrato, tutanak gibi kavramlar hiç bir şey ifade etmezdi.Bu durumda karşı tarafla kavga eder bir şekilde bulunmanız(en azından ortağınızın) sizin lehinize bir durum değildir.Alamadığınız paranında senedini verdiğiniz için(ısrarla hukukçular bu konun altını çiziyor, zira mahkeme bu hallerde tanık, şahit vs. dahi dinlemiyor)karşı tarafla irtibat kurmanız en azından imza ettiğiniz miktarları alabilip sonra anlaştığınız şekilde ödemeler yapmanız lehinize olur.Aksi takdirde karşı tarafın insafına kalmanız söz konusu.Bilginize..