İzinsiz film yayınlama ve hukuk davası
Merhabalar
Google play üzerinde bulunan bir film uygulamasında filmlerinin izinsiz yayınlandığına dair bir şirketten mail aldım. Öncelikle o filmi hemen sildim daha sonra 2 adet filmin daha olduğunu söylediler fakat isimlerini vermediler. Ya uzlaşma yoluna gidip para ödüceksin dediler yada kanunu yollara başvurucaz. Daha sonra bu şirket ten birileri alakasız bir email ile avukatmış gibi bana mail attı ve para talep etti ve siz kimsiniz isminiz bile yok diyince avukatın bilgilerini gönderdi ve 1 saat sonra avukattan bize ulaşın diye bir email aldım.
Daha sonra avukatla konuştum ve film isimlerini verirseniz hemen kaldırırım dedim fakat müvekkililin bunu yeterli görmediğini ya para istediğin yada dava açacaklarını söyledi.
FSEK 81. maddesi ek 4. maddede şöyle bir madde var.
·
Alıntı:
Kanunun Ek 4 üncü maddesi uyarınca, dijital iletim de dâhil olmak üzere işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla servis ve bilgi içerik sağlayıcılar tarafından eser sahipleri ile bağlantılı hak sahiplerinin bu Kanunda tanınmış haklarının ihlâli halinde, hak sahiplerinin başvuruları üzerine ihlâle konu eserlerin üç gün içinde içerikten çıkarılması ihtar edilir. Söz konusu istemin yerine getirilmemesi halinde Cumhuriyet savcısına yapılan başvuru üzerine, üç gün içinde servis sağlayıcıdan ihlâle devam eden bilgi içerik sağlayıcısına verilen hizmetin durdurulması istenir. İhlâlin durdurulması halinde bilgi içerik sağlayıcısına yeniden servis sağlanır. Ancak ihlalin durdurulmaması halinde bilgi içerik sağlayıcısının söz konusu fiili FSEK. uyarınca suç teşkil eder.
Yani özetle öncelikle ihtar çekilmesini ve içeriğin 3 gün içinde çıkarılmasını talep etmeleri gerek diyor. Ben zaten daha ihtar gelmeden filmleri uygulamadan kaldırdım.
Fakat telif hakları ihlalinde ceza yada hukuk davası açılabiliyor. Ceza davası açılamayacağı için hukuk davası açılabilir. Bu durumda ne olabilir nasıl bir yol izlemeyeliz. Avukat gelin burda görüşelim dedi ben yanına gitsem sıkıntı olur mu ?
Birde şöyle bişey var karşılarında resmi muhattap olarak kimse yok bunuda google dan talep ediyolar fakat google hiçbir şekilde bu bilgileri vermiyor.