Yetki itirazında bulundum. İlk davaya katılmazsam ne olur?
Eşim şiddetli geçimsizlik nedeni ile çalıştığı il olan Adana'dan bana boşanma davası açtı. Tek taraflı olduğu için çekişmeli dava oldu. İkimizinde ikamet adresi Ankara. Her hazırda kendisininde ikamet adresi evlilik süresince beraber oturduğumuz ve şu an beninde oturduğum ev. Ben boşanma davası açtığına dair yazı elime ulaşınca yasal süresi içerisinde yetki itirazında bulundum. Şimdi ilk davamız Adana da görülecek. Fakat ben yeni işe başladığım için izin alamıyorum. İzin alsam bile maddi olanaksızlıktan bu davaya gitmek istemiyorum. İlk duruşmaya gitmezsem yetki itirazım dan dolayı mahkeme Ankara'ya alınır mı? Ayrıca 8 yaşında bir kızımız var. Eşim velayetini istemiyor fakat şart olarak benim evlenmeme mi öne sürüyor. Böyle bir şey kanunlarca mümkün mü? İlk davaya katılmazsam gıyabımda boşanma gerçekleşir mi? Eşim avukat tutmamış ve tanık göstermemiş. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Yetki itirazında bulundum. İlk davaya katılmazsam ne olur?
Alıntı:
Goncax75 rumuzlu üyeden alıntı
Eşim şiddetli geçimsizlik nedeni ile çalıştığı il olan Adana'dan bana boşanma davası açtı. Tek taraflı olduğu için çekişmeli dava oldu. İkimizinde ikamet adresi Ankara. Her hazırda kendisininde ikamet adresi evlilik süresince beraber oturduğumuz ve şu an beninde oturduğum ev. Ben boşanma davası açtığına dair yazı elime ulaşınca yasal süresi içerisinde yetki itirazında bulundum. Şimdi ilk davamız Adana da görülecek. Fakat ben yeni işe başladığım için izin alamıyorum. İzin alsam bile maddi olanaksızlıktan bu davaya gitmek istemiyorum. İlk duruşmaya gitmezsem yetki itirazım dan dolayı mahkeme Ankara'ya alınır mı? Ayrıca 8 yaşında bir kızımız var. Eşim velayetini istemiyor fakat şart olarak benim evlenmeme mi öne sürüyor. Böyle bir şey kanunlarca mümkün mü? İlk davaya katılmazsam gıyabımda boşanma gerçekleşir mi? Eşim avukat tutmamış ve tanık göstermemiş. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Muhtemelen yetki itirazınız kabul edilecektir.
Ancak yine de emin olmak için ilgili aile mahkemesi kalemini telefonla arayarak bilgi rica edebilirsiniz.
Eşinizin velayeti verme karşılığında sizin evlenmemenizi istemek gibi bir hakkı yok. Böyle bir müeyyide kabul görmez zaten.
İlk dava da boşanma bu durumda gerçekleşmez.
Geçmiş olsun.
Teşekkür ederim. Peki eşim davaya girip benim hakkımda suçlamada bulunursa. Ben dinlenmeden hakim bunları kabul eder mi?
Size de muhakkak söz hakkı verilecektir ancak siz davanızı takip ediyorsanız tabi. Sizin mutlaka yetki itirazınız konusunda Adana adliyesinden bilgi almanız şart. Davanızın takip etmezseniz karşı tarafın anlatımlarına dayanılarak gıyabınızda karar verilebilir.
Hangi aile mahkemesinde olduğunu biliyor musunuz ?
Adana 7. aile mahkemesi ilk dava 24.10.2013 tarihinde. Ben ilk davaya katılmayacağım sadece. Eğer dava Ankara ya gelirse tabi ki katılacağım. Ama itirazıma rağmen Adana'da devam edecekse mutlaka ikinci davaya katılacağım.
Adana Adliyesi İletişim Bilgilerini gönderdim. Dosya numarası ile yetki itirazınız hakkında bilgi alabilirsiniz.
Teşekkür ederim.
Fakat diyelim itiraz dilekçem usule uygun bulunmadı. Veya dilekçem ulaşmadı. Bende ilk duruşmada hazır bulunmadım. Ama eşim davada hazır bulundu. Gıyabımda boşanma gerçekleşir mi? Velayet, nafaka vs. konularda karar alınabilir mi?