Nafaka Davası açabilir miyim?
Merhaba,
Ben 35 yaşımdayım.Annem ve babam ben 18 yaşımdayken boşandı.Ben üniversiteye başlıyacağım için 1 yıl sonra babama dava açtım ve ögrenim süresince nafakamı aldım.Daha sonra kesildi.Malesef 2 yıldır işsizim ve annemle yaşıyorum.Annemin bir geliri yok.Kirada oturuyoruz.2 abim yardım ediyor.Ama onlarda mecbur değil.Babamın sağlık sigortasından yararlanmak ve nafaka davası açmak istiyorum.Kendisi lüks bir semtte kendi evinde oturuyor.Sigortadan maaşı ve bir bankada oldukça yüklü bir miktar parası var.Dava açarsam en azından aylık elime 300-400 lira geçer mi diye düşünüyorum?
Cevap: Nafaka Davası açabilir miyim?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu Madde 364'de "Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür." şeklinde bir düzenleme vardır. Dava açmanız halinde, sizin ve babanızı maddi durumları değerlendirelecek ve buna göre hakim tarafında bir karar verilecektir. Talep ettiğiniz gibi 300-400-TL nafaka da bağlanabilir, talebiniz rededilebilir de. Kararı hakim verecektir ve dosyadaki delil durumu buna ışık tutacaktır.
Cevap: Nafaka Davası açabilir miyim?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu Madde 364'de "Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür."
Anneme abimler baktığı için ve ben de onunla aynı evde yaşadığıma göre, bu ''Herkes, yardım etmediği takdirde'' kısmını bana karşı kullanabilir mi?Sonuçta mahkemede çıkıpta ona abileri bakıyor diyebilir.Çünkü daha önce ben eğitim alırken dava açtığımda hakime bunu söyledi.Hatta ''benim bir emekli maaşım var, ne evim ne de param var,kendime zor bakıyorum'' dedi.Aynı şeylerin yine başıma gelmesini istemiyorum açıkcası.Bankadaki parasını ispat edebilme gibi bir şansım var mı?Ev zaten tapudan çıkar bildiğim kadarıyla değil mi?Teşekkürler bu arada yanıt için..