-
Yönetici Devri
Merhababalar. sitemize 2. sefer yapılan genel kurul toplantısında yönetici olarak seçildim .Eski yönetici hesabını denetmene verebileceğini yeni yönetiminde denetmenden alabileceğini söyleyerek bizlere hesap vermemektedir. Genel kurul toplantısında ise yönetim hesabını devretmesini istediğimizde ise bize hesabı devretmesi için 15 günlük yasal süresi olduğunu söylemektedir. Ayrıca kapıcının zimmetine toplanan aidat ve çevre düzenlemelerinden bir miktar para geçirip eski yönetim bunu ssk dan çıkış -giriş yapmak suretiyle o zimmetine geçirdiği miktarı tazminat olarak görmektedir. 13. 10.2013 tarihli olağan üstü genel kurul toplantısından sonra yönetim yeni yönetime geçmiş olurmu, kapıcının ssk çıkış girişini kendisi yapabilirmi ve kendisinin ne zaman en geç hesabını devretmesi gerekir. değerli cevaplarını için teşekkürler.
-
Cevap: Yönetici Devri
Öncelikle şunu söyleyebilirim,Yönetici hesabını denetmene vermez,kat malikleri kuruluna verir.
Aşağıda yazacaklarımı dikkatle okuyun lütfen.
Kat Mülkiyeti Kanununda Yöneticinin hesap Vermesi:
KMK.mad.39 - Yönetici, yönetim planında Yazılı zamanlarda eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna,anagayrimenkul dolayısıyla o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabına vermekle yükümlüdür.
Kat maliklerinin yarısı isterse, bunların arsa payları ne olursa, olsun yönetim planında yazılı zamanlar dışında da hesabın gösterilmesi yöneticiden istenebilir.
Kat Mülkiyeti Kanununda Yönetimin denetlenmesi:
KMK.mad 41 - Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.
Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa, bu denetim her üç ayda bir yapılır, bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir.
Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir, bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir, bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.
Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları,1den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler.
Anlıyacağınız denetçi ,Yöneticiden yapılan harcamaları ve toplanan paranın hesabını ister ve inceleme yapar,incelemenin sonucunu rapor halinde toplantıda tüm kat maliklerine sunar.Toplantıda hesaplar herkez tarafından görülmüş olur.Sonra vericem diye bir şey yok.Acele etmeyin 15 gün daha bekleyin yine vermezse Savcılığa suç duyurusunda bulunursunuz.
-
Cevap: Yönetici Devri
Değerli cevabınız için teşekür ederim .
bir sıkıntıda şu eski yönetim çevre su deposu için 200 tl dairelerden toplanmak için karar aldı ve yarısı kadar toplanıp depo yapıldı kalan yarısı için yönetimi devrederken toplantıdaki kat maliklerin coğunluk oyuyla 200 tl nin toplanmasına diğer giderler için harcanmasına karar kılındı ancak bu toplantı tutanakları kararları toplantıya katılan kat malikleri hepsi ayrı ayrı a4 kağıdına yazıldı karar defterine yazılmadı karalama olmasın daha sonra geçilir diye o a4 leri karar defterine yapıştırsak toplantı kararları yöneyimin yeni yönetime devri ve toplantıya katılan kat malikleri imzalı geçerli olurmu geçerli olmaz ise bunları karar defterine işlemek zorundamıyız. Ayrıca toplantıya katılmayan herhangi bir kat maliki toplantı kararı iptal davası açtığında o toplantıdaki yazılan A4 ler geçerli olurmu ve karar defterinde yazılı olmayan yeni yönetim bundan ne kadar sorumlu olur.