Cevap: Alkol Yasası ve 179/3-2
Görüştünüz avukatların yeterli bilgisinin bulunmadığını kabul etmek mümkün değil. Kanun maddesine bakmamalarının nedeni, ücretsiz danışmanlık talebiniz olmasın?
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma (YÜR. TAR.: 01.06.2005)
MADDE 179 - (1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir. (ASLİYE CEZA MAHK.)
(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (SULH CEZA MAHK.)
(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Ücretsiz danışmanlık gibi bir talebim olmadı, biri şirket avukatı diğerinin de uzmanlık alanı farklı, bu davada ben kaç yıl hapis istemiyle yargılanıcam, hapse girme şansım var mı bilgilendirirseniz sevinirim
Suçunuz sabit olursa hapse girme şansınız vardır. Yukarıda Sayın Yavuzcan'ın kaydettiği madde metninden anlaşılacağı üzere trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçuna TCK.nın 179/2. maddesinde isabet eden ceza, en az 1 ay hapis en çok 2 yıl hapis cezasıdır. Yargılama sonucundaki ihtimaller şöyledir:
1- Mahkeme, yargılama sonucunda suçunuzu sabit görürse suçun işleniş şekli, kastınızın yoğunluğu, alkol miktarı, suçtan dolayı meydana gelen zararın nitelik ve mahiyetini değerlendirerek ceza alt sınırından uzaklaşıp ceza tertip edebilir; teşdiden üst sınırdan, yani 2 yıl hapis cezası mahkumiyeti verebilir ya da ceza alt sınırından, yani 1 ay hapis cezası şeklinde ceza tayini yoluna gidebilir.
2- Eğer mahkeme size suçunuzun sabit olması halinde 1 yıl ya da 1 yılın altında hapis cezası verirse bu cezayı TCK.nın 50/1-a. maddesine göre adli para cezasına çevirebileceği gibi, bu maddede sayılan diğer seçenek yaptırımlara da çevirebilecektir.
3- Mahkeme, suçunuzun sabit olması halinde, eğer adli sicil kaydınızda sabıkanız yoksa, suçtan kaynaklanan maddi bir zarar meydana gelmiş ve bu maddi zararı karşılamış iseniz ve tekrar suç işlemeyeceğiniz yönünde mahkemede olumlu bir kanaat hâsıl olursa CMK.nın 231/5-6. maddeleri uyarınca hakkınızda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verip cezanızı erteleme yoluna da gidebilecektir. Bu durumda sizin için eğer on sekiz yaşından küçük iseniz 3 yıl; eğer on sekiz yaşından büyük iseniz 5 yıl denetleme süresi belirleyecek, belirtilen denetim süresi içinde başka bir suç işlemezseniz denetim süresi sonunda dava düşecektir; denetim süresi içinde başka bir suç işlerseniz ya da mahkeme bu denetim süresinden başka hakkınızda bir yükümlülüğe karar vermiş ve yükümlülüğe uymamış iseniz açıklanması geri bırakılan hükmü açıklayacaktır.
4- Mahkeme suçunuzun sabit olması halinde hapis cezasına hükmedebilecek ve bu hapis cezasını ertelemeyebileceği gibi hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da vermeyebilecektir. Bu halde cezanız kesinleştiğinde verilen hapis cezası infaz edilecektir.
5- Mahkeme suçunuzu sabit görmezse ya da atılı suçu işlediğinize ilişkin dosyada yeterli delil bulunmadığı kanaatine varırsa CMK.nın 223/2-e ya da CMK.nın 223/2-b. maddelerine göre hakkınızda beraat kararı da verebilecektir.