Ayıplı evi sözleşme süresi bitmeden boşaltmak?
Merhabalar,
Evlilik sebebi ile İstanbul'dan Ankara'ya taşındım ve 5 Temmuz 2013 tarihinde kira sözleşmesi yaptık. Şu anda iki banyonun da tavanı kabardı ve alçıları dökülüyor. Yaklaşık 1 ay önce üst kat komşumuza problemi bildirdik eve gelip baktı. Aynı problem bir önceki kiracıda da yaşanmıştı yaptırdık ama geçmedi demek ki, tekrar usta getirip baktıralım dedi ancak o zamandan beri bir girişimde bulunulmadı. Geçen hafta tekrar çıkıp söyledik yine gelip baktılar yine ne gerekiyorsa yaptıralım dediler ancak yine bir gelişme yok.
Ben Şubat ayında evleneceğim, ancak tavanda bu problem olduğu için badana boya yaptıramıyorum, eşya getiremiyorum eve. Bu tavan yapıldıktan sonra yine akmaya devam ederse ben yeni kurduğum evimi tekrar taşımak zorunda kalacağım. Daha önceki kiracı zamanında olan ve bizde de devam eden problemin çözülüp çözülemeyeceğine güvenmediğim için evi boşaltmak istiyorum.
1)Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekir?
2)Ev ayıplı olduğu halde, ev sahibi kalan ayların kirasını tahsil edebilir mi?
3)Noterden problemin giderilmesini istediğime dair ev sahibine mi ihtarname çekmeliyim? (Problem üst kattaki evden kaynaklanıyor, oradan bize sızıntı var.)
4)İhtarnamede problemin giderilmesi için en az ne kadar süre vermeliyim?
5)ihtarname gonderdikten sonra, belirtilen sure icerisinde problem giderilirse ev sahibi bunu bize yazili olarak mi bildirmeli? ben verdigimiz sure icerisinde sorunun giderilip giderilmedigini nasil belgeleyecegim? bize yazili bir bildirim gelmedigi surece evden cikma hakkimiz var midir?
5)Eve girerken iki aylık depozito vermiştim, bu problemin giderilip giderilemeyeceği iki ay içerisinde belli olur. Ben bu iki ay kira yatırmasam ve depozito bedellerini buna saysam sonrasında problem yaşar mıyım? Ya da bu iki ayın kirasını yatırsam çıkarken depozitomu alırken zorlanır mıyım?
Son olarak şunu da belirtmek istiyorum, ev sahibimiz problemin giderilmesi için gereken neyse yapılacağını söyledi bize. Ama daha önce de belirttiğim gibi bunun kronik bir sorun olmasından ve ben her şeyimi bu eve göre ayarladıktan sonra (halı,perde,eşya,badana boya vs.) evden çıkmak zorunda kalabileceğimden endişelendiğim için evi boşaltmak istiyorum.
Teşekkür ederim şimdiden.
Cevap: Ayıplı evi sözleşme süresi bitmeden boşaltmak?
Şunu anlayamadım Konunun ev sahibin ile ne ilgisivar, üst dairede senin evsahibininmi?
Arkadaşım evini sigorta ettir.Tavan akarsa,boyan kabarırsa,sigortalayana bildirirsin.
Kiralananın kullanışa elverişli olması gerekir sigorta yaptırması gereken varsa ev sahibidir kiracı değil. Sulh hukuk mahkemesinde tespit için müracaat ederseniz keşfe gelirler kullanışa elverişli olmadığı rapor edilirse akdi feshedebilirsiniz. Depozitoyu kiraya mahsup edemezsiniz çıkarken alırsınız vermezse icraya verirsiniz. Bana sorarsanız ihtar çekip tebliğinden itibaren 3 gün süre verin aksi halde mahkemeye müracaat edeceğinizi keşif ve tespit yaptırıp akdi feshedeceğinizi masrafların tarafına ait olacağını bildirin.
üst kat ev sahibimizin değil, ancak evdeki problem ile ilgili biz ev sahibimizle iletişime geçiyoruz ki o da problemle ilgilenebilsin. üst kattakilere de ayrıca söyledik zaten. ancak anladığım kadarıyla çok da problemin çözümüne yönelik yaklaşılmıyor. şimdi biz evden çıkacağımız için ilan astılar eve, boyacı ile anlaşmışlar. daha onarım yapılmadı ama eve gelip dökülen yerleri boyatacaklar ve bu şekilde kiraya verilecek ev. muhtemelen bize de bu şekilde verdiler evi.
cevabınız için teşekkür ederim Engin Bey, biz de söylediklerinizi yapmayı düşündük ancak öncelikle bir bilene danışmak istedim. teşekkür ederim tekrar.
üst kat ev sahibimizin değil, ancak evdeki problem ile ilgili biz ev sahibimizle iletişime geçiyoruz ki o da problemle ilgilenebilsin. üst kattakilere de ayrıca söyledik zaten. ancak anladığım kadarıyla çok da problemin çözümüne yönelik yaklaşılmıyor. şimdi biz evden çıkacağımız için ilan astılar eve, boyacı ile anlaşmışlar. daha onarım yapılmadı ama eve gelip dökülen yerleri boyatacaklar ve bu şekilde kiraya verilecek ev. muhtemelen bize de bu şekilde verdiler evi.
cevabınız için teşekkür ederim Engin Bey, biz de söylediklerinizi yapmayı düşündük ancak öncelikle bir bilene danışmak istedim. teşekkür ederim tekrar.