Cevap: Erken kapama iadesi
Merhaba,
Bir hatayı önlemek için yazma ihtiyacı duydum. Eğer krediyi gerçekten vadesinden önce kapatmışsanız veya başka bir bankaya taşımışsanız sizden kalan anaparanın %2 'si kadar erken ödeme komisyonu talep edilebilir ilgili banka.
Ancak, böyle bir durum olmadan sadece yapılandırma yapmışsanız tarafların karşılıklı rızasıyla sizden kesilen %2 oranındaki komisyonun hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır. Ulaşmaya çalıştığınız mahkeme kararı bu ikinci gruptaki kesintilerin iadesine dairdir ve daha önce de benzer kararlar verilmiş ve onanmıştır.
Saygılarımla,
Erduğrul bey merhaba,
Cevabınız için teşekkür ederim. 2012 Temmuz ayında kullandığım krediyi 2013 Mart ayında aynı bankada yapılandırdım.
Ancak kredi dosya numarasından takip ettiğim kadarıyla başka bir kredi dosyası açmamışlar, aynı dosya üzerinde taksit
sayısını ve tutarını değiştirmişler. Haberden anladığım kadarıyla aynı durumdayız. Ancak o %2 lik masrafı ne sıfatla tahsil
ettiklerini bilemiyorum.
Peki siz hangi yolu izlememi önerirsiniz? Bana örnek oluşturabilecek bir dava dosyası önerebilir misiniz? Ne yapmalıyım.
Analyzer
Banka kendi inisiyatifiyle yapılandırmayı kabul ettiğine göre tüketiciye yapılandırma ile ilgili faiz oranını her şey dâhil olmak üzere net biçimde ve kalan süre için ödenecek taksit tutarını bildirerek yapmak zorundadır. Borç yapılandırmasını kabul eden bankanın erken ödeme komisyonu adı altında ve plan değişikliği adı altında yeniden ücret talep etmesi usul ve yasaya aykırıdır”. (Ankara 7. Tüketici Mahkemesi; 2010/858 E, 2011/309 K; onama Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Karar Tarihi:15.12.2011;2011/9823E,2011/19204K)
Selam,
Erduğrul bey çok teşekkür ederim. Bu karar ile birlikte ilgili banka şubesine başvuracağım.
Teşekkürlerimle,
Analyzer