Cevap: Mirasta sahtecilik
Satmamış olsalardı eliniz daha güçlü olurdu bu "yıllar önce" ifadeleri durumu biraz daha güçleştiriyor belgenin sahteliğini ispat edip gayrimenkulleri satıp parasını yiyenlere karşı tazminat davası açma şansınız var ama ne kadar kolay olur bu durumda tartışılır.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Satmamış olsalardı eliniz daha güçlü olurdu bu "yıllar önce" ifadeleri durumu biraz daha güçleştiriyor belgenin sahteliğini ispat edip gayrimenkulleri satıp parasını yiyenlere karşı tazminat davası açma şansınız var ama ne kadar kolay olur bu durumda tartışılır.
Engin bey, cevabınız için çok teşekkür ederim. Her ne kadar cevabınıza göre durum umutsuz görünse de; size bir sorum daha olacak. Belgenin sahteliği zaten nüfus bilgileri ve tapu kayıtlarının yan yana getirilmesi ile otomatikman belgelenemez mi? Ve "mal kaçırma" davası açılamaz mı? Her ne kadar mal kaçıran amcam merhum olduysa da. Tazminat veya mal kaçırma her ne davası olursa olsun bunu kuzenlerime mi açacağım? yoksa merhum amcam adına açacağım, dava varislerini mi kapsayacak? Benim tek başıma mı mahkeme açmamı önerirsiniz, yoksa babamın tüm varisleri yani annem, ben ve 2 kardeşim birlikte mi açmalıyız bu davayı? Bu arada tabi benim bir avukata ihtiyacım olacak ve mahkeme açabilmek için de bir ödeme yapmam gerekecek sanırım değil mi? Komik bir soru oldu belki ama hiç daha önce mahkemelik bir durumum olmadığı için, konunun acemisiyim, kusuruma bakmayın lütfen.
Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Babanızın mirasçıları olarak amcanızın mirasçılarına dava açabilirsiniz bu davanın adı mal kaçırma davası değildir tazminat davası olabilir kanaatimce. Tek başınıza da dava açabilirsiniz ama mirastan size düşen pay kadarını alabilirsiniz diğerlerinize yararı olmaz onlar da kendi payları için dava açmak zorunda kalırlar. Mahkemede evet sahtelik yanlışlık ispat edilebilir ama geçen zaman içinde ne elde edilebilir ben kestiremiyorum. Son olarak bu dava öyle böyle 1500-2000 Liraya kadar mahkeme masrafına mal olabilir belki daha az belki biraz daha fazla. Avukatla takip etmek elbette daha yararlıdır o ne ücret ister onu bilemem.
Engin bey tekrar çok teşekkür ederim cevabınız için. Aslında keşke dava açmaksızın nüfus müdürlüğü ve tapu kayıtlarını bir dilekçe ile karşılaştırılmasını isteyebilsek.. Oysa ki nüfus müdürlüğünden babamın soy kök belgesini almak istediğimde sadece babamın babasına kadarki olan kayıtları edinebileceğimi söylediler...işin daha da komik kısmı, "sebep?" diye sorduğumda, akrabalar ve özellikle kardeşler arası dolandırıcılık sık yaşanıyor, bu yüzden nüfus bilgilerinin paylaşımını sınırladık diyorlar..Ne komik değil mi? Halbuki biz o bahsettikleri dolandırıcılık işinin mağduru iken bu bilgiy ihtiyaç duyuyoruz.. Yani aslında soy bilgilerini babaannemi de kapsar şekilde alabilsem elimdeki belgeler ile tapu müdürlüğüne başvuracağım. Elimdeki belgeler de yetersiz kalıyor, gerçekliğini bildiğim şeyleri belgelemek istiyorum ama daha en başta nüfus bilgi paylaşımı yapmıyor ki, tapu'ya gidip hak araması yapayım...
Zira, muhtemelen olayın arkasında bir nüfus görevlisinin de parmağı vardır diye düşünüyorum.. çünkü verasette sahtecilik yapmak, tek başına nüfus kağıdınla başvurup "ben bu kişinin tek mirasçısıyım, buna göre düzenlenmiş bir veraset istiyorum, verin.." demekle olacak iş değil...
Neyse artık.. bakalım ne yapabileceğim.
Mirasçılar olarak toplu halde tek dava açmak en azından mahkeme masraflarını paylaşmak anlamında faydalı olacaktır herhalde değil mi?...
Tekrar teşekkür ederim.