Devreden şirket- haklı nedenle fesih- kıdem tazminatı
4 yıl boyunca çalıştığım şirket 2012 yılı sonunda kapanma kararı aldı ve bunu çalışanlarına 40 gün önceden duyurdu. fakat daha sonra şirketin bir talibi çıktı ve şirket devredildi biz de yeni devralan şirketle yeniden sözleşme imzalayarak çalışmaya devam ettik. bu şirketle de 9 aydır çalışıyorum. mesailerimin zamanında ödenmemesi, fazla mesailerim ve primlerin elden ödenmesi, resmi tatillerde çalıştırılmam vs. gibi nedenlerle hakli nedenle fesih için ihbar çekmiş bulunuyorum. avukat aracılığıyla da mahkeme sürecim başlamış durumda. merak ettiğim konu ise normalde 1 yılımı doldurmadığım için kıdem tazminatı alamıyorum, ama öncesinde 4 yıllık devreden şirketle çalışmışlığım var. bu durum bana kıdem tazminatı bakımından hak sağlar mı?
Cevap: devreden şirket- haklı nedenle fesih- kıdem tazminatı
Evet, böyle bir durumda iş ilişkiniz kesintisiz devam etmiş sayılır ve kıdem tazminatına da hak kazanmış olursunuz. Yargıtayın bu yönde istikrar kazanmış içtihatları mevcuttur.
cevabınız için teşekkürler. elinizde bu yargıtay kararlarına ilişkin örnek varsa paylaşırsanız sevinirim.
saygılar...
Yargı kararlarından da önce iş kanununun konuyla ilgili bir düzenlemesi var 6.maddede;
''
İşyerinin veya bir bölümünün devri
Madde 6 - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir
tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.''
tam hatırlamamakla birlikte devir aşamasında devreden şirket bizden "alacağım yoktur" yazısı almış olabilir. bu durumda tazminatımızı da almış sayılır mıyız? bu imzamızın bağlayıcılığı var mıdır?
Alacağım yoktur yazısı beraberinde;
kıdem tazminatı ... tl
izin ücretleri... tl,
toplam......tl eksiksiz olarak aldım şeklinde ifadenizi içeren bir belge de varsa, tazminatlarınızı almış kabul edilirsiniz elbette.
peki bu belgede açı açık tazminat yazmıyorsa genel bir "alacağım kalmamıştır" yazıysa durum değişir mi?