Yabancı uyruklu bir şahıstan aldığım senet...
Bir şirkette çalıştığım dönemde kalan alacaklarım için yaptığımız ve hala ödemedikleri bir senedim var. Senet üzerinde kaşesi bulunan şirket iflas bildirimi ya yapmıştır ya da yapmak üzeredir ve üzerinde mal varlığı yoktur.
Benim gibi senet almış bir arkadaşımdan edindiğim bilgiye göre artık senetler şahısları değil tüzel kişileri bağlamakta imiş. Şirket sahibinin yüksek mal varlığı olmasına rağmen sadece senet üzerindeki şirketin mal varlığı için icra başlatma şansımız varmış.
Ancak başka bir avukat arkadaşımdan, senet üzerinde açığa atılmış 2. bir imza var ise şahısı bağlayan icra takibi başlatılabildiğini öğrendim.
Benim elimde bulunan senet için bu durumun geçerli olduğunu söyledi.
Ödeyecek kısmında isim, adres, V.D. No, T.C Kimlik No yazılarının üzerinde alanını kapsayan bir şirket kaşesi ve üzerinde imza ayrıca boş bir alanda yine kaşe ve üzerinde imza var.
Şahısa bağlı olarak bir icra başlatabilir miyim?
Cevap: Yabancı uyruklu bir şahıstan aldığım senet...
Evet başlatabilirsiniz.Şirket kaşesinin yanına ikinci bir imza atan kişi müteselsil sorumludur.İlk imzayı atanla aynı sorumluluktadır,o ödemezse ben ödeyeceğim demektir .Hatta ilk sorumlu olan kişiyi bırakıp direk müteselsil olan kişiye rücu etme hakkınız var.İlamlı İcra takibi yapacaksınız.Mebla yüksekse Avukat olayı daha çabuk çözer.İcrai işlemler biraz karışıktır haberiniz olsun.
Cevap: Yabancı uyruklu bir şahıstan aldığım senet...
Benim mesajımdan bir önceki mesajı hiçbir hukukçu okumadı mı acaba çok merak ettim. Elindeki senetle ilamlı icra başlatmaya kalkacak bir vatandaşa sahibiz artık.
Lütfen bilmediğimiz konularda ihtiyaç sahiplerini yanlış yönlendirmeyelim. Ya da hiç forumlara takılmayalım, zaten yalan yanlış bilgiler veriliyor, en iyisi bir avukata danışalım. Foruma değil.
Tabi ilgili yöneticilerin bulunduğu ve yanıtların doğruluğunun incelendiği forumları, hukukçular tarafından okunan forumları tenzih ediyorum.
Alacaklı hangi ilama dayanarak ilamlı takip yapacak acaba;)
Senede dayanarak ilamlı icra başlatan icra dairesi neresiyse öğrenelim de ikametgahımızı oraya taşıyalım.