2.Ağır Ceza Dosyası Hakkında !

İnternet üzerinden alışveriş sitelerinden birinden anlaşma yapıp telefon satın aldım.Aldığım kişi ıspartada olduğunu söyledi ve güven verici sözler söyledi.Arkadaşın varsa gelsin baksın cihaza sen parayı ona yolla onunla buluşup takas işlemini gerçekleştirelim gibi cümleler kullandı.Tabi dolandırıcı olduğu aklımdan geçmedi.Dolandırıcı olsa neden öyle güven sağlasın diye düşündüm.Ve ben hesap numarasını alıp parayı havale ettim kendisine.Parayı havale ettiğimi bildirince tmm deyip kapattı ve artık telefonlarımı açmadı.Bende dolandırıldığımı anladım.İsmi soyismi ve hesap numarası mevcutken elimde ne yapabilirim diye internete yazdım.Adam birçok kişiyi çeşitli yollarla dolandırmış.Asıl sıkıntı ise sahte isminin yanı sıra gerçek ismi ve t.c kimlik numarasına kadar ulaşılmış.Ancak hukuki bir işlem yapmamışlar.Hukuki işlem yapacağız dediklerinde adam hemen mağduriyetlerini gidermiş.Bende hepsini dosya yapıp ekran görüntüleri ile birlikte dekontu da ekleyip savcılığa suç duyurusunda bulundum.Adamın cezaevinde gardiyan olduğu bilgisini verdi c.savcısı bana.Ve neticede Manisa 2.Ağır Ceza Mahkemesinde "Bilişim Sistemleri Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık"davamız açılmış oldu.Bu hikayemle ilgili bir kaç sorum olacak sizlere:
1)Öğrenci olduğumdan Barodan Avukat Yardımı talep edebilirmiyim ? veya Avukat Zorunluluğu varmı ?
2)Trabzon'da yaşamaktayım duruşmaya burada çıkabilirmiyim ?
3)Bu şahıs işinden olurmu ? (En büyük isteğim)
4)Gönderdiğim parayı geri alabilirmiyim ? Nasıl ?
Başından böyle bir olay geçenlerden yardım bekliyorum.Şimdiden Teşekkürler.

Cevap: 2.Ağır Ceza Dosyası Hakkında !

1-Mahkemeden avukat talebinde bulunduğunuzda, sanığın üzerine atılı suç TCK.nın 158/1-f. maddesinde düzenlenip ceza alt sınırı 2 yıl olduğu için CMK.nın 234/b-5. maddesi gereğince reddedilecektir.
2-İkametinizdeki Ağır Ceza Mahkemesine yargılamanın yapıldığı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından talimat yazılarak sanıktan olan şikayet ve delillerinizin nelerden ibaret olduğu, sanıktan şikayetçi olup olmadığınız, davaya katılmak isteyip istemediğiniz hususlarında beyanlarınızın tespitini isteyecek, siz de ikametinizin bulunduğu adresteki Ağır Ceza Mahkemesine giderek beyanlarınızı verebileceksiniz. Buradaki ''davaya katılma'' tabirini yargılamanın sürdüğü mahkemedeki duruşmalara katılmak olarak değil, mahkeme tarafından sanık hakkında nihai karar verildiğinde karara karşı kanun yollarına başvurma hakkı olarak anlamanız gerekir. Ancak siz yine de yargılamanın sürdüğü mahkemedeki duruşmalara katılmak istiyorsanız, bunun önünde herhangi bir hukuki engel de yoktur.
3-Sanığın suçu sabit görülür ve kesinleşirse öncesinde memur olarak görev yapıyorsa memurluk şartlarını yitirdiğinden dolayı memurluktan çıkartılacaktır.
4-Sanık yargılama aşamasında suçtan kaynaklı maddi zararınızı gidermek isteyebilir. TCK.nın 168/2. maddesi gereğince yargılama aşamasında sanık maddi zararınızı giderirse suçu sabit olması halinde verilecek ceza yarısına kadar indirilir.

Alıntı:

Ekrem Sencer rumuzlu üyeden alıntı

1-Mahkemeden avukat talebinde bulunduğunuzda, sanığın üzerine atılı suç TCK.nın 158/1-f. maddesinde düzenlenip ceza alt sınırı 2 yıl olduğu için CMK.nın 234/b-5. maddesi gereğince reddedilecektir.
2-İkametinizdeki Ağır Ceza Mahkemesine yargılamanın yapıldığı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından talimat yazılarak sanıktan olan şikayet ve delillerinizin nelerden ibaret olduğu, sanıktan şikayetçi olup olmadığınız, davaya katılmak isteyip istemediğiniz hususlarında beyanlarınızın tespitini isteyecek, siz de ikametinizin bulunduğu adresteki Ağır Ceza Mahkemesine giderek beyanlarınızı verebileceksiniz. Buradaki ''davaya katılma'' tabirini yargılamanın sürdüğü mahkemedeki duruşmalara katılmak olarak değil, mahkeme tarafından sanık hakkında nihai karar verildiğinde karara karşı kanun yollarına başvurma hakkı olarak anlamanız gerekir. Ancak siz yine de yargılamanın sürdüğü mahkemedeki duruşmalara katılmak istiyorsanız, bunun önünde herhangi bir hukuki engel de yoktur.
3-Sanığın suçu sabit görülür ve kesinleşirse öncesinde memur olarak görev yapıyorsa memurluk şartlarını yitirdiğinden dolayı memurluktan çıkartılacaktır.
4-Sanık yargılama aşamasında suçtan kaynaklı maddi zararınızı gidermek isteyebilir. TCK.nın 168/2. maddesi gereğince yargılama aşamasında sanık maddi zararınızı giderirse suçu sabit olması halinde verilecek ceza yarısına kadar indirilir.

Öncelikle sorularımı yanitladiginiz icin cok tesekkur ederim.Mahkeme olaylarina uzak biri oldugumdan ve başıma boyle birseyin ilk defa gelmesinden ötürü hicbir bilgi sahibi degilim.Bu sahsin hesabina bloke koydurma imkanımız var mi acaba ? Anlattigim olaya göre hangi yollari izlemem yararima olacaktir.eger bilgilendirmek amacıyla yardimci olursaniz mutesekkir olurum. Kusura bakmayın bir uzmandan yardim almaya ihtiyacım var.Simdiden cok teşekkür ediyorum saygilarimla.

Sizin sanığın banka hesabına bloke koydurma gibi bir imkanınız veya yetkiniz yoktur; ancak mahkeme sanığa ulaşamazsa ve savunmasını alamazsa, sanığın kaçması şüphesi ortaya çıkarsa bir tedbir olarak böyle bir karar verebilir, vermeyebilir de... Tedbir konusunda takdir mahkemenindir.Bununla birlikte sizin hukuk mahkemesinde sanığın aleyhinde haksız fiil sebebiyle uğradığınızı belirttiğiniz maddi ve manevi zararınızı dava yoluyla talep etmenize engel bir durum yoktur. Hukuk mahkemesine maddi veya manevi ya da maddi ve manevi tazminat davası açarsanız bu dava hukuk mahkemesinde görülmeye devam edecek ve öyle sanıyorum ki hukuk mahkemesi, sanık hakkındaki ceza mahkemesi dosyasının kesinleşmesini bekletici mesele yapacaktır.Yani hukuk mahkemesi ceza mahkemesi kararının kesinleşmesini bekleyecek, ceza mahkemesi kararının her ne kadar hukuk mahkemesini bağlayıcı bir niteliği olmasa da ceza mahkemesi kararı şüphesiz hukuk mahkemesinin kararını etkileyecektir.Saygılar.

İlginize Emeğinize Çok Teşekkür Ederim Çok Sağolun.