Ev sahibi istediği zammı yapabilir mi?
önclikle merhabalar,
Siteniz ile yeni tanışmış olmama rağmen, gerçekten faydalı bir kaynak ve bilgi deposu olduğunu söylemeliyim, ve emeği geçen herkesi kutlamak isterim.
Benim sorum şu şekilde:
Şu an oturduğum eve 2 Yıl önce yeni evliyken taşındım. Ev sahibimiz ile Emlakçı aracılığı ile görüşüp 400YTL Kira ve 500$ depozito karşılığı evi tuttuk. O zamanki görüşme içersinde ev sahibimiz Yıllık Kira artışı olarak TEFE / TÜFE oranları isteiğmizi beyenmeğip, ilk kontrat için 20% yıllık zam oranını kontrata yazdırdı, ve daha sonraki yıllar için daha sonra görüşebilineceğini söyledi.
İlk bir yılın sonunda Kontratı yenilemek için ulaştığımız ev sahibi, kontratı yenilemenin gerekli olmadığını, ve 20% zam karşılığı evinde oturmaya devam edebileceğimizi söyledi. Geçen yılın içersinde eve yapmış olduğumuz masraflar (Banyo'da bazı yenilikler, tüm eve Saten Boya, tüm yerler Halı kaplandı...) ile ilgili ev sahibimizden herhangi bir şey talep etmedik. Ama aynı zamanda yeni bir elektrikli şofben ve Pimapen Cam taktırmak için kendisi ile irtibata geçtim ve bu masrafları paylaşmayı önerdim ve kendisi bu teklifi reddetti ve bu tadilatları yapmamın kendisi için herhangi bir fayda getirmiyeceğini belirtip, "yaparsan kendine yaparsın" tarzında bir görüş belirtti. Bundan dolayı bunları şu an erteledim.
Şu an yine zam dönemi olduğundan ben de kendisi ile irtibata geçmeyip, kirayı direk 15% zam yapıp yatırdım (550YTL). Hem kendisi 20% isteyecekti ve bu gerçekten çok fazla, hem de sadece TEFE oranı kadar arttırıp ortamı germek istemedim.
Ev sahibim beni geçen hafta arayıp 5% daha zam yapmamam durumunda evinden çıkmamı istediğini belirtti !
Haklarım nelerdir ? Beni gerçekten evinden çıkartma hakkı var mı ? Maaşlarımız 2 yılda toplam 15% kadar arttığı halde evine 40% kira zammı yapma hakkı varmıdır ? ! Devlet Kiracıyı burda korumazmı ? Şu an ne yapmalıyım ?
Yorum ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.