Olmayan ihlale dava açmışlar
ismailaga.net adresinde bir alan adı aldım. Bu adresi hiç kullanmadım. Bir süre sonra savcılıktan çağırdılar, nedenini sordum "ismailaga.net adresiyle alakalı marka ihlalinden dolayı" olduklarını söyleyince TPE'den araştırma yapıp ifade vermeye gittim. Orada şikayetçilerin resim ve haberlerinin ismailaga.net adresi üzerinden umuma yayın yapıldığı nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını öğrendim. Ben de ekteki savunmamı verdim. Site şu anda nasıl açıksa o zaman da öyleydi, yani hata sayfası vardı ve hiçbir surette yayın yapılmadı. Şikayetçiler de ekran görüntüsü olarak bunu koymuşlar. Oysa ki bu google'ın hata sayfası. Yani domaini blogger'a bağlarken işlemin eksik yapılması nedeniyle çıkıyor, blogger sayfasındaki kodu domain panelinde ilgili yere girmeden yayına açılmıyor, o kodu girmediğim için de yayın olmuyor. Dolayısıyla hiç yayın olmadı, ama adamlar sanki varmış gibi iftira atmışlar. Domain bu şekilde arama motorlarında da çıkmaz.
Bu hafta bir dava kağıdı geldi, savcı dava açmış. Benim ifademi "şüphelinin iddia edilen eylemi kabule dayalı savunması" diye lanse etmiş. Oysa ben tümden reddetmiştim. Savunma kağıdım ekte, detay görülebilir. Adamlar, izinsiz fotoğraf ve haber kullandığım yönünde yalan beyanda bulundukları için uzlaşmak istemiyorum. Savcı benim marka hakkını ihlal ettiğimi söylemiş ama ortada içerik yok. Hangi marka sınıfını ihlal ettiğime (!) dair detay yok. 41. sınıf bu adamlara ait değil, pekala o içerikte yayın yapıyor da olabilir bu site.
Davanın asıl açılma sebebine gelince yaptığım araştırmada şunu gördüm. İfade vermeye gittiğimde içinde ismailağa geçen 8-9 domaine birden suç duyurusunda bulunmuşlar, arada benimki de vardı, şahsen arada kaynadığımı düşünüyorum. Çünkü davacı taraf ismailağa cemaati diye bilinen bir tarikat. Bunlar 41 hariç tüm sınıflara müracaat etmişler. 41'de ise Fatih Medreseleri adında bir oluşumun daha erken davranarak bu sınıfı aldığını öğrendim. Asıl mesele bu ikisi arasında. Bunlar ayrışmışlar, her kafadan ses çıktığı için de güçlü olan diğerinin sesini kesmek istemiş. Çeşitli olaylarda ve siyasi konularda görüş ayrılıkları olduğu için bunlara hakim olma adına yapılmış bir hamle bu suç duyuruları. Çünkü tarikatın başı Mahmut Efendi çok yaşlı. O vefat etmeden önce ayrılıklara ön ayak olmak istiyorlar ve oluşumda söz sahibi olmayı planlıyorlar diye söyleyenler oldu.
Sorularım şöyle;
1- Dava başlamadan önce dosyadan fotokopi talep edebilir miyim?
2- Ne yapabilirim?
3- Sitede hiç yayın olmadı, savcı beni hangi marka sınıfına aykırılıktan suçluyor? 41. sınıf bunlara ait değil, savunmada bana artısı olabilir mi?
4- Veya başka öneriler var mı?
Resimler:
http://www.gelisim.gen.tr/ismailaga/resim1.jpg
http://www.gelisim.gen.tr/ismailaga/resim2.jpg
http://www.gelisim.gen.tr/ismailaga/resim3.jpg
Teşekkür ederim.
Cevap: Olmayan ihlale dava açmışlar
1-dosyadan fotokopi talep edebilirsiniz, onun için ilgili kaleme talep dilekçesi vermeniz gerekir.
2-bir avukattan yardım almanızı öneririm.
3- sitede hiç yayın olmadıysa zaten olduğunu ispat edemeyeceklerdir, mahkemede savunmanızda bunu özellikle öne sürün... 41. sınıf ta tescilleri yok ise yararınıza olacaktır. Ancak alan adıyla karşı tarafı kötüleyen bir yayın yaptıgınızı ispat ederlerse suç teşkil edebilir.
4- Yargıtay a hiç güvenmeyin, dava dosyasını hiç incelemeden onama veriyor, bu sebeple yerel mahkemede iddia ve aleyhe gelen tutarsız bilirkişi raporlarına itiraz ederek kendinizi iyi savunun.