Alacağımı tahsil edemiyorum
Ben bir arkadaşa 8000 tl borç verdim. iki yıl sonra 2000 tl sini alabildim ama gerisini hala alabilmiş değilim. ve 3 sene oldu artık. Bu parayı verdiğime dair elimde en ufak belge yok ama şahit var. Borcunu ödemesi için çok defa uyardık telefonla ve ben maalesef hakaretler içeren mesajlar yazdım kendisine bunun üzerine borcu kesinlikle ödemeyeceğini söyledi ve beni ve ailemi yaşatmamakla tehdit etti.Bu olaylar hep telefon üzerinden gerçekleşti. Acaba kanıt olarak telefon görüşmeleri üzerinden birşey yapabilir miyim ? yada ne yapmalıyım ?
Cevap: Alacağımı tahsil edemiyorum
Bayramını kutlamak için, ya da hal hatır sormak için telefon etmiştim derse hakaret ve tehditleri ispatlamanız gerekir. Telefon kayıtlarından aramanın yapıldığı / SMS yollandığı görülür ama ne konuşulduğu ya da SMS'te ne yazdığı bilinemez. Telefondaki SMS'ler de kolayca manüple edildiğinden delil olarak bir belgenin siyah beyaz fotokopisnden daha anlamlı değildir.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Bayramını kutlamak için, ya da hal hatır sormak için telefon etmiştim derse hakaret ve tehditleri ispatlamanız gerekir. Telefon kayıtlarından aramanın yapıldığı / SMS yollandığı görülür ama ne konuşulduğu ya da SMS'te ne yazdığı bilinemez. Telefondaki SMS'ler de kolayca manüple edildiğinden delil olarak bir belgenin siyah beyaz fotokopisnden daha anlamlı değildir.
Anladım peki telefon görüşmelerinin sesli kaydını operatörlerden istenez mi delil olarak sunulamaz mı bu ? bu kesinlik mümkün değil mi ?
Operatörden değil de sizden istesek ses kayıtlarını olur mu?
elimde mevcut kayıt yok .
Alıntı:
salecktion rumuzlu üyeden alıntı
elimde mevcut kayıt yok .
Sorun aynı işte. Operatörde de yok :)
Alacağınız,aile fertlerinden birinden veya akrabadan yada hısımdan olsaydı, senetsiz de şahit göstererek alacak takibi yapabilirdiniz.Yakın hısımlar arasında senet alınması manevi bakımdan imkansız ,yada imkansıza yakın bulunduğu için senetle ispat zorunluluğunun bir istisnası olarak , şahitle alacak iddiasında bulunabilirdiniz.(HUMK. madde 293/1 ).
Sizin durumunuza pek merhem olmadı ama, akraba durumda olanların işine yarar.
Kısacası HMK M. 200 hükmü gereğince tahsiliniz olanaksız görünüyor. Karşı tarafın telefondaki tehditlerini siz ondan habersiz kaydetseydiniz bu hukuka aykırı delil olarak kabul edilir. Türkiye de telefon dinlemelerini merkei Ankara' da bulunan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yapıyor günlükm ortala 70000 kişini dinlendiği söylenmektedir.
ben bu parayı hiç bir şekilde tahsil edemem diyorsunuz bana ...
Merhabalar, ben de birine yaklaşık 10 ay önce eft talimatıyla borç olarak para gönderdim. Fakat ödemeyeceğini söylüyor. İlamsız icra takibi başlatabilir miyim? Teşekkürler.