Satıcıyla anlaşma olmadan emlak komisyonu talebi
Merhaba
Sayın üyeler başıma gelen bir olayı paylaşmak ve sizden de fikşr almak isterim. Haftasonu yer gösterme sözleşmesi imzaladığımız bir emlakçının gösterdiği daireyi,aynı akşam internette sahibinden görüp emlakçının söylediği fiyattan daha düşük fiyatla gördüm.arayıp görüştüğümüzde hiçbir emlakçıyla bağlantısı olmadığını iletti. Emlakçı apartman görevlisine bırakılan anahtarı alıp satıcının bilgisi dışında göstermiş bize.üstelikde daha yüksek fiyatla satmaya çalıştı.Bu durumda bu daireyi alırsam emlakçı ileride herhangibir komisyon bedeli talebi ile gelirse,'yetkisiz'olduğu için haklı olurmuyum.amacım hak yemek değil ama başkasına haksız kazanç yaratmak da istemem.
Cevap: Satıcıyla anlaşma olmadan emlak komisyonu talebi
Gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyorsaniz belirnen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekir.Emlakçı komisyonu,emlakçı aracılığıyla yapılan konut alım satımlarda alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrısatış bedeli üzerinden %3 oranında ödeniyor.Gelelim asıl meseleye pratikte ödeyen alıcı olur.Çünkü emlakçılar satıcılardan komisyon talep etmiyorlar.Söz konusu gayrimenkulu satıcının istediği rakamın üstünde satışa çıkararak satıcı ile ayrı bir pazarlığa giriyor bu durumda satıcının bir ödeme yapmasına gerek kalmiyor.Sizin burada belki aralarında yaptıkları anlaşmayı,pazarlığı bilemeyecek durumda olabilirsiniz.Eğer satıcı gayrimenkulunu satmak için emlakçıya başvurmuşsa ve alım satım gerceklesmisse emlakçı sizden komisyon talep edebilir.
Satıcı emlakçıyla anlaşmışsa bu, böyle bir anlaşma yapmamış ve bu anlaşmayı bilmeyen alıcıyı nasıl bağlar anlamadım.
Diyelim ki satış gerçekleşti. Emlakçı alıcıdan neye dayanarak para isteyebilir ki? Olsa olsa satıcı ile yaptığı sözleşmeye dayanarak satıcıdan bir şeyler isteyebilir.
Dolayısı ise "Eğer satıcı gayrimenkulunu satmak için emlakçıya başvurmuşsa ve alım satım gerceklesmisse emlakçı sizden komisyon talep edebilir." ifadenize katılmak mümkün değil.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Satıcı emlakçıyla anlaşmışsa bu, böyle bir anlaşma yapmamış ve bu anlaşmayı bilmeyen alıcıyı nasıl bağlar anlamadım.
Diyelim ki satış gerçekleşti. Emlakçı alıcıdan neye dayanarak para isteyebilir ki? Olsa olsa satıcı ile yaptığı sözleşmeye dayanarak satıcıdan bir şeyler isteyebilir.
Dolayısı ise "Eğer satıcı gayrimenkulunu satmak için emlakçıya başvurmuşsa ve alım satım gerceklesmisse emlakçı sizden komisyon talep edebilir." ifadenize katılmak mümkün değil.
Yani bir gayrimenkulun maliki tarafından aracılık faaliyetleri için yetki almadan,malikin evini apartman görevlisinden anahtar alarak gösteren bir emlakçı 'yer gösterme kağıdına'binayen evin malikiyle direkt kontak kuran bir alıcıdan komisyon isteyebilirmi?