Mirasta, mirasçı geriye dönük hak iddia edebilir mi?
Merhaba, değerli hukukçu arkadaşlarıma birkaç sorum olacak. Anneannemin vefatı üzerine dedem, 2 dayım, teyzem ve anneme miras kaldı. Dayımın birisi ve dedem bir taraf, diğer dayım teyzem annem bir taraf olmuş durumda. Anlaşma mümkün değil iş biraz da inada bindi. Dedem ve yanındaki dayım yıllardır bağları,tarlaları ekip biçiyor. Birinci sorum, annem tarafı malların satılması için dava açtı fakat dedem ve yanındaki dayımda buralar tarlaydı biz baktık bağ yaptık onun için aradaki farkı biz almalıyız diye dava açacaklarmış.(tarla dönümü 10bin tl, bağ 15bin tl dönüm başına aradaki farkı almaya çalışacaklarmış.) bizim avukat şanslarını %50 görüyor ben de diyorum ki yapmasaydın, yaptıysan da yıllardır ektin biçtin yedin. Hukukçu arkadaşlarıma soruyorum böyle bir davayı kazanmaları çok saçma olmaz mı?
Diğer sorum ise, annemin anlattığından anladığım kadarıyla yazmaya çalışacağım. Dedem ve dayım tarlaları yıllardır ekip biçtikleri için bunun vergisini de ödemek zorundaydılar. Mahkeme bağın dönümüne 15bin tl değer biçmiş. Annem ya bunlar vergiyi az ödemek için bağın dönümünü az gösterdiyseler mesela 10bin tl arada farkın vergisi bizden mi alınır diyor? Ben de olmaz öyle şey eğer yaptıysalar bile suç işlemişler dedim. Böyle durumda arada fark kimden alınır? İlgilenen değerli hukukçu arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: mirasta, mirasçı geriye dönük hak iddia edebilir mi?
Vergi falan olmaz.
Şahsi görüşümdür ki diktirmeseydiniz anca mı aklınız başınıza geldi dede dediğin kişi mirasçının babası aile konutunun sahibi ve meller üzerinde iradesi bulunan kişi siz bu iradeyi kısıtlamak için noterden ihtar mı çektiniz bana göre şansınız %1 dahi değil
Cevap: mirasta, mirasçı geriye dönük hak iddia edebilir mi?
Bu tarlalar bağ yapılırken rahmetli anneannem sağdı.mal sahibi sağ iken bize zaten söz hakkı düşmezdi. 20 yıl önce yapılmış ve 20 yıldır zaten dedemle dayım ekip biçip parasını da yediler anneannem malların sahibi olmasına rağmen gün yüzü görmedi nitekim geçen yıl vefat etti.ben de hukukçu değilim ama mantığım bu adamlar tamam yaptı ama 20 yıldır da bu bağları ekip biçip ürünün parasını yediklerini için artık hak iddia edemeyeceklerini söylüyor. forumdaki hukukçu arkadaşların fikri çok daha önemli.