Toplu sözleşme hükümlerinin mevcut Kanun hükümleri ile çelişmesi halinde ne olur?
Bilindiği üzere, Anayasa'nın 53 üncü maddesinde 2010 yılında yapılan değişiklikler ile memurlar ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı verilmiştir.
Daha sonra 4688 sayılı Kanun'da 2012 yılında yapılan değişiklikler ile memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu hakkı nasıl kullanacaklarına ilişkin yasal düzenlemeler yapılmıştır.
Ancak Kanun metnini okuduğumda bir hususta çelişkiye düştüm. Şöyle ki; kamu görevlilerinin her türlü özlük hakları toplu sözleşme ile düzenlenebiliyor. Ancak aynı konuda birçok yasal düzenleme de mevcut. Dolayısıyla toplu sözleşme hükümlerinin mevcut yasa hükümleri ile çelişmesi olasılığı var. Sormak istediğim, aynı konuda (mesela harcırahlar) toplu sözleşme hükümleri ile Kanun hükümleri arasında çelişki ortaya çıkarsa hangi hüküm esas alınır?
Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Toplu sözleşme hükümlerinin mevcut Kanun hükümleri ile çelişmesi halinde ne olur?
Bilen yok mu arkadaşlar?
- - - Updated - - -
Bilen yok mu arkadaşlar?
Cevap: Toplu sözleşme hükümlerinin mevcut Kanun hükümleri ile çelişmesi halinde ne olur?
Yasaya uygun olmayan hükümler içeren sözleşmeler kurulamayacağından, yasada belirtilen esas alınır veya o madde geçersiz olur.
- - - Updated - - -
Yasaya uygun olmayan hükümler içeren sözleşmeler kurulamayacağından, yasada belirtilen esas alınır veya o madde geçersiz olur.
Zaten yasada olmadığı için toplu sözleşme ile talep edilen bir haktan bahsediyoruz. Elbette sendikalar da, hükümet de bu hükmün yasaya uygun olmadığının farkındadırlar ancak iki taraf da anlaşıp bunun böyle olacağını kararlaştırıyorlarsa bunun bir bağlayıcılığı olmalı diye düşünüyorum. Bununla birlikte bu çelişki hala kafamı kurcalamaya devam ediyor.
Ben de yasada olmayan değil, yasaya '' aykırı'' olan hüküm dedim.
Yoksa taraflar anlaştıktan sonra, yasal olarak ta bir engel yoksa her türlü ilave kazanımı eklemenizde bir sakınca olmayacaktır, anlaştıysanız karşılıklı, her yıl 2 hafta 5 yıldızlı bir otelde her şey dahil tatil hakkı bile tanımlanabilir .
Kamu düzenini ilgilendirmeyen ihlal etmeyen hususlarda mevzuata aykırı sözleşme yapılabilir ve tarafları bağlar. Misal faize ilişkin yasal düzenlemeler bulunmasına rağmen taraflar sözleşme ile yasal düzenlemenin altında veya üstünde faiz oranı belirleyebilirler ve bağlayıcı hale getirebilirler.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Konu ile ilgili olarak bir sorum daha var arkadaşlar. Kanunda bir sosyal yardımın 2 yılda bir defa yapılacağı düzenlenmiş, açıkça "iki yıl müddetle" diyor. Ancak toplu sözleşmede bu sosyal yardım "her yıl eylül ayında verilir" denmiş. Bir de bu yardımın nasıl verileceği ile ilgili usul ve esaslar ilgili kurum ve yetkili sendika tarafından "birlikte belirlenir" denmiş.
Sormak istediğim;
1- Bu yardım Kanun hükmüne uygun olarak 2 yılda bir mi verilecek yoksa toplu sözleşme gereği her yıl mı? Kanun hükmü bana emrediciymiş gibi geldi.
2- Bu yardım ile ilgili usul ve esasların belirlenmesi sırasında kurum ve yetkili sendika mutabakata varamazsa ne olacak? Kurumun yetkili sendika ile görüşmüş olması "birlikte belirleme" şartını yerine getirmiş olması için yeterli midir? Çünkü çok uçuk talepler var ve hepsinin yerine getirilmesi mümkün değil.
Alıntı:
VEGETA rumuzlu üyeden alıntı
Konu ile ilgili olarak bir sorum daha var arkadaşlar. Kanunda bir sosyal yardımın 2 yılda bir defa yapılacağı düzenlenmiş, açıkça "iki yıl müddetle" diyor. Ancak toplu sözleşmede bu sosyal yardım "her yıl eylül ayında verilir" denmiş. Bir de bu yardımın nasıl verileceği ile ilgili usul ve esaslar ilgili kurum ve yetkili sendika tarafından "birlikte belirlenir" denmiş.
Sormak istediğim;
1- Bu yardım Kanun hükmüne uygun olarak 2 yılda bir mi verilecek yoksa toplu sözleşme gereği her yıl mı? Kanun hükmü bana emrediciymiş gibi geldi.
2- Bu yardım ile ilgili usul ve esasların belirlenmesi sırasında kurum ve yetkili sendika mutabakata varamazsa ne olacak? Kurumun yetkili sendika ile görüşmüş olması "birlikte belirleme" şartını yerine getirmiş olması için yeterli midir? Çünkü çok uçuk talepler var ve hepsinin yerine getirilmesi mümkün değil.
Sizi anlamakta zorlanıyorum. Siz kimden yanasınız. Verilen hakları fazla bulanıda ilk defa görüyorum. Toplu sözleşmeler ile kanunda verilen haklar işçi lehine daha iyi hale getirilmiş ise sözleşme geçerlidir. Sendikaların uçuk taleplerle geldiği sizin yarumunuz. Sendikaya göre normal talepler olabilir.
Ayrıca pazarlık al ver durumudur. Pazarlığı başlattğınız şartlar ile razı olduğunuz şartlar arasında farklar olacaktır. Sendikalar her zaman taleplerini bir önceki yıldan daha fazla arttırarak bildirirler. Daha düşük taleplerle işverenin karşısına giderseniz Adınız zaten sendika olmaz.
Kimseyi haklı veya haksız gördüğüm yok... Sadece hukuki bir soru sordum ve cevabını öğrenmek istiyorum...