Habersiz SSK Çıkışı ve Çıkış Kağıdı İmzalatılmaması
Merhaba sevgili arkadaşlar,
Öncelikle böyle bir site için kuruculara canı gönülden şükranlarımı sunarım.
Konuma gelince;
15 Mayıs 2012'den beri özel bir şirkette e-ticaret yöneticisi olarak çalıştım.
25 Mayıs 2013'te kendime bir şahıs firması kurdum ve işin başına kardeşimi geçirdim, yaptığı iş çokta aynı sayılmaz ama sonuçta aynı sektörün bir parçası diyebiliriz.
İşverenin bu şirketin kurulduğundan ve kardeşimin orda durduğundan haberi var.
Fakat işveren hiçbir sözlü ve yazılı beyanda bulunmadan 12 Temmuz 2013'te SSK çıkışımı yapmış, fakat şu anda bile çalışıyorum. SSK çıkışımın verildiğin bildiğimi bilmiyorlar. Bende hiçbirşey söylemedim.
1 Ağustos 2013'te 1 ay izin alarak bir kursa başlayacağımı belirttim ve kendiside bana izin verdi. Ve bu süre içinde maaş + online satışlardan doğan primimmi alacağıma dair anlaştık.
Şu anda bile çalışıyorum dedim ya az önce, hergün gelen siparişleri, mailleri, başvuruları tek tek kendilerine mail yolu ile ileterek aktif olarak çalışıyorum hala bu şirkette.
Fakat şu andan sonra artık çalışmak istemiyorum orada, ve yasal haklarımı kazanmak için uğraşmak istiyorum.
İşten çıktığıma dair ne bir ihtar geldi, ne de işten çıkış belgesi imzalatıldı. Ve ayrıca SSK'ya İÇN kodu olarak 03 yani istifa etti denilmiş.
Haklarımın ne olduğunu, neler yapabileceğimi, neler kazanabileceğimi lütfen bilgili arkadaşlar aydınlatabilirmi beni ?
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Cevap: Habersiz SSK Çıkışı ve Çıkış Kağıdı İmzalatılmaması
Öncelikle kanunen halen iş akdine bağlı olarak çalıştığınızı belirtmek isterim.
İşverenin sigorta çıkışını yaptırmış olması ve prim ödememesi bir hukuka aykırılıktır ve SGM tarafından idari para cezasını gerektirir. SGMye şikayet dilekçesi verip yapılan denetimde çalıştığınız tespit edilirse bu durumda işveren sigorta primlerinizi ve SGM nin keseceği cezayı ödemek zorunda kalacaktır.
İkinci bir yol ise çalışmak istememe durumunuza daha uygun düşmekte olup sigorta çıkışınızın yapıldığını ve primlerinizin yatırılmadığını yeni öğrendiğinizi belirtip iş akdini feshettikten sonra tüm yasal haklarınızı -maaş, fazla çalışma, ihbar ve kıdem tazminatı, yıllık ve haftalık tatil ücreti vs- almak için dava açmaktır. Bunun için tanık göstermek zorundasınız.
Bir avukattan profesyonel destek almanız yararınıza olacaktır.
Yanıtınız için teşekkür ederim Mehmet Bey.
Şu anda 1 tanığım var, belki 2 tanığımda olabilir. Fakat zaten işveren harici 4 kişi çalışmakta fakat 2'si kesinlikle yalancı şahitlik bile olsa onun lehine yaparlar.
Bu 2 tanık bana yeterli olur mu Mehmet Bey?
En iyisi sigorta müfettişlerinin gelip siz orada çalışıyorken tesbit yapması...
tanık dediğiniz kişilerde sanırım işten çıkmak istiyor..
Rica ederim, evet 2 tanık yeterli olur, zaten uygulamada mahkemeler 2 tanıktan fazlasını da dinlemiyorlar genelde...