Bildirimsiz işten çıkarılıp tekrar işe alındım ve son bir senedir sigortasız olarak çalıştırılıyorum.
Merhabalar ben yurtdışında faaliyet gösteren bir şirketin elemanıyım, bundan 5 sene evvel işe başladım ve geçen sene sözleşmem şifaen sona erdilip 20 gün sonra tekrardan işe geri çağrıldım. Daha önceki seneler genel sağlık sigortam yapılıyordu fakat bunu durdurdular. Maaşım bankaya gecikmelide olsa yatırılıyordu fakat bu son dönem bunda da aksamalar yaşanmaya başladı.,
1 yıl önce işten çıkarıldığımda bana izin ücretim ve tazminatımın ödeneceğini söylemişlerdi ama tekrar işe girdiğimden bu ödemeyide yapmadılar.
Son bir yılda ödenmeyen maaşlarım, ödenmemiş izin ve tazminatlarım. Genel olarak problemler bunlar.
Elimde burada düzenlenmiş maaş bordromun orjinali bulunmaktadır, eğer bir avukat ile mahkemeye başvurursam şansım nedir?
Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Bildirimsiz işten çıkarılıp tekrar işe alındım ve son bir senedir sigortasız olarak çalıştırılıyorum.
Sigortanızın yatırılmadığı döneme ilişkin olarak hizmet tespiti davası açabilirsiniz, bunun için sizin ile aynı dönemde işyerinde çalışmış bordrolu tanıkların mahkemede sizin lehinize şahitlik yapması gerekmektedir.
Ayrıca belirttiğiniz üzere izin ücreti, fazla mesai ve sair tazminat haklarınızın ödenmesi için tazminat davası açmalısınız, bu davada da tanık göstermek gerekmektedir.
İş mahkemelerinde "işçi lehine yorum ilkesi" nedeniyle avantajlı durumdasınız ancak nihayetinde karar verecek olan mahkemedir.
Bir avukattan profesyonel destek almak lehinizedir.
Cevap: Bildirimsiz işten çıkarılıp tekrar işe alındım ve son bir senedir sigortasız olarak çalıştırılıyorum.
Yanıtınız için teşekkürler,
Maaş bordrom (şirketin bölge müdürünün imzaladığı) 'un olması çalıştığıma dair yeterli bir kanıt teşkil etmez mi?
Sigorta bildirimi olmadığı halde maaş bordrosu varsa ortada elbet o da güçlü bir kanıttır ve yeterliliğini mahkeme değerlendirecektir.
Ancak yargıtay kararları ile getirilen bir husus var ki maalesef mahkemeler de her durumda bordrolu tanık dinlemek istiyorlar hizmet tespiti davalarında...
bana şahit olabilecek bir arkadaşım var ama oda yurtdışında çalışıp ikamet ettiği için sanırım şahit bulamayabilirim.