İşsizlik maaşi ve ihbar ,kidem tazminati
iyi günler.ihbar ve kidem tazminatim için dava açmak istiyorum.Beni 25/g maddesine göre haksiz bir şekilde çikardilar.Ancak işverenden ,kidem ve ihbar tazminatini kazanirsam ,işsizlik maaşi için nasil bir yol izlemem gerekir?işsizlik maaşini işverenden tahsil edebilirmiyim yoksa mahkeme karari ile sgk yami başvuru yapmam gerekir?bu tazminatlari geçmiş dönem için almak istiyorum.20/09/2006 ile 05/08/2008 yillari arasinda çaliştim.5 ay işsizkaldim.
Cevap: işsizlik maaşi ve ihbar ,kidem tazminati
SÖzleşmeniz ne zaman feshedildi?
05/08/2008 de sözleşmem fesedildi..bende ayni gün noterden alacaklarima dair ihtar çektim ama bişi ödemediler.
25 II/g işveren açısından tazminat ödemeden sözleşmeyi feshedebilme imkanı tanıyan bir madde, üstelik sebebin ıspatı da oldukça kolay, devam kayıtlarını göstermesi yeterli.
25IIg ile sözleşmeniz feshedildiğinde ,işkura işsizlik sigortasından yararlanmak için başvurup , fesih sebebinin gerçek olmadığı iddiasıyla iş mahkemesinde dava açıp davanızı kazandıktan sonra mahkeme kararıyla tekrar kuruma başvurmanız durumunda işsizlik sigortasından yararlanma şansınız olur-du.
Bildiğim kadarıyla işsizlik maaşı max.ödeme süresi 10 ay, yani en fazla 10 ay yararlanabiliyorsunuz, şu an mahkemeye başvurup kazanmış olsanız bile geçmişte başvurunuz olmadığı için işsizlik maaşını alabilme şansınız yok.
İhbar ve kıdem tazminatınız için dava açıp talep edebilirsiniz ama dediğim gibi gerçekten o madeye uyan devamsızlığınız varsa, bu denemeniz size +mahkeme masrafları olarak yansıyacaktır.
bahsedilen maddede devamsizliktan bahsedilmektedir. ancak o dönemde o ay 1 gün izinsiz işe gelmedim diye böyle bir durum olmuştur..bu arada sgk ya ben başvuruda bulunmak istedim ama 25/g maddesine göre çikartildiğim için direkt red ettiler..sen başvuruda bulunamazsin dediler.bu arada o ay sigortam da tam yatmiştir.
Sigortanızda tam Yattığına göre çıkarılmanızı gerektirecek neden olmamış oluyor.