Cevap: Dul Yetim Aylıgı secimi
Biraz daha detay verebilirmisiniz. Babanız ve dedeniz hangi statüdeydiler (sosyal güvenlik açısından) ve ölüm tarihleri nedir?
Dedem 1965 yılında öldü babamda 2007 yılında öldü babam ssk dan emekli dedemi bilmiyorum.
Buna cevap vermek çok karmaşık olacak dedenizinkini öğrenebilirseniz iyi olur. memursa daha iyi olur.
Çünkü davalı yada davasız anneniz hem dul hem yetim maaşı alabilir. Yargıtay ,Eş veya ana-babanın 6-8-2003 tarihinden önce ölmesi şartı ile iki maaşın birden alınabileceğine hükmetti.
Emim olmamakla birlikte sgk bu karara ölen eşin ve babanın yada annenin iki ayrı statütde ise bu karara uyduğu aynı statüde ise uymadığı ve bunun için tekrar dava açılması gerekebilir. Sgk ya müracat edlip red cevabı gelirse yargıtayın örnek kararı ile dava açılabilir.
Yukarıdaki durumdan sonra gerek kalmamakla beraber;
Anneniz her halukarda iki maaştan birini seçebilir. Bu durumda sizin babanızdan annenizin babasından payları %50 dir.
Fakat ikisinin arasında maaş farkları fazla ise bunun anlamıda olmayabilir.
Sevgili kardeşim, burada kişilerin statüleri son derece önemli. Hem maaş alınıp alınamayacağı, hem de ne kadar miktarda maaş alabileceği statülere göre belirlenir. eğer deden emekli ise annem onun maaşını tabiki alabilir. Annen eşinden olan maaşını almayı bırakırsa babandan hak ettiğiniz tüm aylığı sen alırsın. Söz konusu aylıkları kullanan başka kişiler bulunmadığı sürece ilgili merciye müracaat edilerek hak edilen maaşın bağlanması talep edilebilir. yani gerekli koşullar var ise, annen dedenin maaşını, sen de babanın maaşını ayrı ayrı alabilirsiniz. Senin okulun bitince annen tekrar babanın maaşının kendisine bağlanması için müracaat edebilir.