Firma hakkında İnternet'te paylaşılanlar üzerine hukuksal işlemler
Merhaba,
Ben bir konuyu merak ediyorum. İnternet üzerindeki sitelerde firma hakkında "sigorta ödemelerim yapılmıyor", "mesai ücretimi alamıyorum", "fazla çalıştırılıyorum" vb. ifadelerle paylaşımlarda bulunan kişilere ve özellikle bu bilgileri yayınlayan web sitelerine, firma imajını zedelemekten dolayı (tazminat) veya başka sebeplerden dava açılabilir mi?
Yada içeriğin kaldırılması için dava açılabilir mi?
Teşekkürler.
Cevap: Firma hakkında İnternet'te paylaşılanlar üzerine hukuksal işlemler
iddaları yalansa aslanlar gibi açarsın diye düşünüyorum ama işçi haklıysa adamın ekmeğine yağ sürersin
İftira atan kişiye dava açmada mantıken bir problem olmaması lazım zaten. Ancak web sitesinde ki yazıları sildirtmek için veya tazminat almak için mantıklı bir yol var mı? Bir yandan ifade özgürlüğü bir yandan firma imajı?
Hatta bir örnek paylaşayım, burada yazılanların iftira olmadığını yani doğru olduğunu kabul edelim:
https://eksisozluk.com/platin-group--3824405
burada yazan kişilere ve özellikle eksisozluk'e ne yapılabilir?
Dip not: Bahsi geçen firmayla alakam yok, tesadüfen buldum ;)
Burada maaş ya da fazla mesai vermediği ile ilgili bir bilgi yok ki. Sadece az maaş verdiği yazıyor. Ben öyle anladım. Asgari ücreti geçen her maaş kanunlara uygundur, çalışıp çalışmamak işgörenin bleceği iştir. İşveren az maaş teklif ediyorsa gitmezsiniz, bu kadar basit. Profesyonel hayatımda iki büyük firmadan aldığım teklifi düşük bulduğumdam teşekkür ederek ayrılmıştım. Birine benden sonra o maaşa razı olacak biri girdi, diğerinde ise bu maaşa eleman bulamayan patron çıtayı yükselterek eleman buldu. Tabii ki patron az vermek isteyecek. Siz markete gittiğinizde 5 liraya satılan ürüne 10 lira teklif eder misiniz?
Nasıl ki marketteki ucuz ürünlerin sebebi müşterilerin o ürüne az para vermeleri değil de marketin dşük fiyatlı etket koyması ise, maaşların düşük olma sebebi patronlar değil, o maaşa çalışmaya razı olan insanlardır.
Haklısınız, ancak benim o entry 'de geçenlerle bir sorunum yok. Daha açık sorayım; ben örneğin sikayetvar.com 'a (ki orası bu tarz şikayetleri sitenin konusu dışında olduğundan yayınlamıyor) girdim sigortamı ödemediler, mesai ücretlerimi vermediler tarzından bir şikayet yazdım. Bahsi geçen firma, siteye bu bilgileri yayınladığından dolayı dava açabilir mi? Bana dava açabilir mi?
(yazdıklarımı ispat edebileceksem, dava açsa(mesela firma imajını zedelemekten) bi sorun olur mu? )
Yazdıklarınızı ispat ettikten sonra dava açsada kazanamaz. Dava açılabilir mi gibi soruların hepsine cevabım evet açabilir oluyor (hukuk davaları için) ama sonucunda kazanıp kazanamayacağını tartışır ise bu tür bir davayı kazanma şansları %10'dan daha aşağı olacaktır. Zira dediğiniz gibi iddialarınızı ispat ettikten sonra firma imajını zedelemiş olsanız bile gerçekleri söylediğiniz için eleştiri sınırı dahilinde kabul edilir. Aksi olsaydı hem hukuk davasını kazanma ihtimali yükselirdi hemde ceza davası açılırdı.