İftira ile işten çıkarılma
Merhaba
01.07.2011 tarihinde havacılık sektöründe bir şirkette çalışmaya başladım. 2 yıldan fazla süren şirket hayatımda tek bir olumsuz geri bildirimim,savunmam veya açıklamam dahi bulunmamaktaydı. Ancak bir vardiya çıkışı serviste bir bayan arkadaşım hakkında benim ağzımdan çıktığı iddaa edilen bir söz yüzünden disiplin kurulu kararınca işten çıkartıldım. O an serviste bulunan ve benimle kişisel problemleri bulunan 2 kişiyle beraber, hakkında konuştuğum iddaa edilen bayan beni yönetime şikayet etmiş ve akabinde serviste bulunan diğer tüm personelin ifadeleri alınmış ancak o 2 kişiden başka kimse böyle bir olayın olduğunu kabul etmemişdir.
Tarafımca yazılan savunmada ise böyle bir olayın gerçekleşmediği, bahsi geçen bayan hakkında herhangi bir kötü söz kullanmadığım ve bu olayın yaşandığına dair şahitlik yapan kişilerin benle kişisel problemleri olduğu için bana komplo kuduruduklarını belirttim. Ancak yazdığım bu savunmama ve serviste bulunan yaklaşık 10 kişinin böyle bir olay yaşanmadı ifadelerine rağmen şirketim o 2 kişinin şahitliğini olayın doğruluğunu kanıtladığı gerekçesiyle tazminatsız olarak işime son vermiştir.En başta belirttiğim gibi daha önce disiplin suçu değil,tek bir olumsuz geri bildirimim dahi bulunmamasına rağmen şirketin bu kadar keskin bir karar alması beni çok şaşırttı. Bu yaşananlardan sonra nasıl bir yol izlemeliyim siz değerli forum arkadaşlarımın yardımlarını bekliyorum. Şimdiden hepinize teşekkürler.
Cevap: İftira ile işten çıkarılma
Sizin İş kanununun hangi maddesine istinaden çıkarıldığınıza dair bir ibare varmı? Siz bu bayana ne söylediniz? Taciz içeren bir sözmüydü?
Fesh kağıdını okurken yazıyordu ama o anki gerginlikten dolayı hangi maddenden olduğu aklımda kalmamış. Fesh kağıdınıda imzalamadım zaten eve tebliğ edeceklerini söylediler. Söylendiği iddaa edilen söz işten çıkarılan eski bir amirimiz için bu bayan imza toplarken kocası için imza topluyor şeklinde söylediğim iddaa ediliyor.
Peki imzayı ne için topluyordu? Kocasının ne ilgisi var?
Imzayi işten çıkarılan eski amirimizi geri getirebilmek için topluyordu. Kocası derken imza topladığı amirimizi kastettiğimi söylüyorlar. Bayan bekar.
İşe iade davası açabilirsiniz. Diğer 2 kişinin sizle husumeti olduğunu ispatlamanız gerekir.
Aynı ortamda bulunan diğer kişilerin ifadesi geçersiz midir burda? Sonuç olarak o zaman ben sevmediğim bir insan hakkında bir suçlama yapıp yanıma da 2 tane şahit alarak o insanı işten çıkarabilirim. Husumeti diğer vardiya arkadaşlarımın beyanlarıyla ispatlayabiirim. Çünkü bir çok defa sözü atışmalarımıza şahit olmuşlardır.
Mahkemede diğer kişilerin şahitlikleride önemlidir. Hakimi ikna edebilmek önemli. Ama işyeriniz diğer personelin ifadelerini dikkate almalıydı.
Bu sözlü atışmalar sizi suçlu duruma düşürebilir. Bu şekilde ifadeler ile hakimi ikna etmeniz zorlaşabilir. Sizin devamlı bu şekilde sorunlu bir personel olduğunuz kanısı oluşabilir.
- - - Updated - - -
Evet 2 değil bir şahitle hatta şahitsiz bile hüküm giyme durumu olabilir. Hukuk dediğimiz şey her zaman Adil bir sistem olmayabilir.
İşe iade davası açabilirsiniz, haklı çıkıp davayı kazanmanız halinde o kişi hakkında haksız şikayet nedeniyle manevi tazminat davası da açabilirsiniz. Ayrıca işe iade istemiyorsanız kıdem tazminatı ihbar tazminatı talep etme haklarınız da var.
Eve bugün tebliğ geldi. Tahmin edileceği gibi 25/2 den. Tebliğ'de birden fazla çalışanın olayı dogrular net ve açık ifadeleri gözetildiğinden olayın doğru olduğu kanaatine varılmıştır denmiş. Bu kanaate varırken hiç mi bu personelin geçmişine bakmazlar veya serviste bulunan diğer kişilerin buna servis şöförü de dahil ifadelerini dikkate almazlar hayret doğrusu. Bu arada cevaplar için teşekkür ederim.