Tazminat almaya hak kazanabilirmiyim
Yaklaşık olarak 3,5 senedir özel bir sektorde magaza personeli olarak çalışmaktayım .Çalışmış oldugum şirket yaklaşık olarak 1 ay önce başka bir şahısa deveredildi şirket isimi aynı kaldıgı için tazminatlarımız ödenmedi.Yeni gelen patronumuzlada bazı konularda anlaşma sagşıyamıyoruzz (avans alma,sigara içme saatlerimiz, gibi konularda ) bu gibi sebeplerde dolayı işten ayrılmayı düşünüyorum.Kendisinden tazminatımı talep edipte işten ayrılmayı teklif ettim ama kendisi bu konuda malesefki tazminat ödemeyi kabul etmiyor dogal olarak kendim işten ayrılmak istedigim için.Benim siz bilgili arkadaşlardan ögrenmek istedigim tazminatımı alabilkmek için neler yapabilirim yasal konuda yardımcı olmanızdır hangi yolları izlemem gerektigine dairr bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
- Günde 11,30 saat çalıştırılmaktayım cumartesi vede pazar gunleride dahil sadece hafta içi bir gün izinimiz var ( Bildigim kadarıyla yasal çalışma saatlerinin epey bir üstünde çalışıyoruzz vede bunun için ek bir ücret almıyoruz.
- Sigortam asgari ücretten yatırılıyor normal olarak almış oldugum maaş üzerinden gösterilmiyor (net maaşım 1250tl aylık alıyorum + birde fiş parası olarak elime 60/65tl civarında bir rakam ödeniyor) asgari ücret banka hesabıma yatırılıyor geriye kalanı elden alıyorum.
- 29 ekim vb gibi resmi tatillerde tam gün çalışıyorum ama herhangibi bir ek mesai veya bir ücret almıyorum.
Yukarıda saymış oldugum şartlara şahit olabilecek şu an şirkette çalışmakta olan vede daha önce çalışıpta şirketten ayrılan şahit olacak arkadaşlarım mevcut o konuda herhangibi bir sıkıntım bulunmamakta 3/5 nekadar şahit gerekirse şahit bulabiliyorum.Acaba işten ayrılacak olsam yukarıda göstermiş oldugum şartları örnek göstererek işçi mahkemelerine başvuruda bulunmuş olsam tazminatımı vede şu ana kadar ki fazladan çalışmış oldugum ücretleri alma gibi bir şansım varmıdır.Varsada nasıl bir yol izlemem gerekir bunun için yol gösterebilecek arkadaşlara teşekkürümü borç bilirim
Tüm arkadaşlaramıza hayırlı forumlar
Cevap: Tazminat almaya hak kazanabilirmiyim
Bence fazla mesailerinizin vs. ödenmesi, aksi takdirde iş akdini haklı nedenle feshedeceğinize ve tazminat talep edeceğinize dair bir ihtarnameyi avukatınıza gönderterek sonuç alabilirsiniz.
Belirtiğiniz konular İş akdinizi haklı olarak feshetmeye yeterli olduğu gibi çalışırkende talep edebileceğiniz konular.
Noterden ihtarname göndererek haklarınızı talep edebilir. haklarınızın verilmemesi halinde Çalışma müdürlüğü SGK ya şikayet dilekçesinde bulunabilirsiniz. çalışma müdürlüğünden sonuç çıkmaz ise bir avukatla anlaşıp dava açarak haklarınızı arayabilirsiniz.
Fakat maaş artı fiş parasındaki, fiş parası nedir?
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Belirtiğiniz konular İş akdinizi haklı olarak feshetmeye yeterli olduğu gibi çalışırkende talep edebileceğiniz konular.
Noterden ihtarname göndererek haklarınızı talep edebilir. haklarınızın verilmemesi halinde Çalışma müdürlüğü SGK ya şikayet dilekçesinde bulunabilirsiniz. çalışma müdürlüğünden sonuç çıkmaz ise bir avukatla anlaşıp dava açarak haklarınızı arayabilirsiniz.
Fakat maaş artı fiş parasındaki, fiş parası nedir?
Fiş parası derken ben tam olarak fiş parası olarak biliyorum ama geçim yardımımı nedir tam olarak bilmiyorum ne parası diye verildigini ama devletin her ay bizim için ödemiş oldugu bir ücret diye biliyorum.
Ben bu işi mahkeme yoluyla çözmeye çalışmış olsam tahmini olarak ne kadar zaman içinde sonuç alabilirim 1/2 arkadaşıma sordugumda bu tarz mahkemelerin çok yavaş işledigine dair soylenti var 2 senden aşagı mahkeme sonuçlanmaz paranın da senin eline geçmesi 3seneyi rahat bulur yonune.Gerçekten bu kadar sure beklermiyim yoksa daha kısa zmanda sonuçlanma ihtimali varmıdır ?
Fiş parası dediğiniz AGİ yani Agari Geçim İndirimi,
mahkemelerin yoğunluğuna göre ortalama 1,5-3 yıl arası sürdüğü görülmekte davaların.
işle alakalı açılan davalar minimum 1 yıldamı sonuçlanır
Alıntı:
F3ARBoY rumuzlu üyeden alıntı
işle alakalı açılan davalar minimum 1 yıldamı sonuçlanır
Genelde bulunduğunuz yere ve davanın seyrine göre dahada uzun sürebilir.
1 sene veya 3 sene sonra alınacak paranın değeride kalmaz artık hocam valla bu işler insanı çok bunaltıyor herşey tüm kanunlar işverenden yana işcinin değeri kalmadı modern kölelik devri artık