Merhaba, sayın hukukcular! Türkiye Cumhuriyetinde yasaları değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanındamı yoksa Başbakandamı?
Printable View
Merhaba, sayın hukukcular! Türkiye Cumhuriyetinde yasaları değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanındamı yoksa Başbakandamı?
Buraya nasıl kaydoldunuz anlamadım? Bununla ilgili bir soruya kayıt olurken cevap vermiş olmalısınız ve sorunun cevabını biliyor olmalısınız.
Eğer siz kayıt oldysanız. ve birinci sorunuz bu.
Şimdi ben parti kurup başbakanlığa geçersem. Kimse benim önüme geçmesin diye anayasayı değiştirip tek partilik sisteme getirebilirmiyim. Birde Irak, Ermenistan, Suriye, Azerbaycan ve İran'a savaş ilan etsem. Meclisten vs. cart curttan onay almam gereklimi. Yoksa hitler gibi dünyayı kendimizin vatan ve birliği egemenliğine alabilirmiyim?
Arkadaşlar şaka yapmışlar sanırım. Hukukçuların aslında isyan ettikleri, karşı oldukları bir konuya değinmişsiniz. Anayasayı değiştirme yetkisi TBMM'nindir. Başbakanın da oyu diğer milletvekilleri gibi bir tanedir. Diğer bir ifadeyle Anayasayı TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ parlamenterleri yani MİLLETVEKİLLERİNİN oyu ile değiştirebilirsiniz. Ancak şu anki iktidar yeni bir anayasa yapma çalışmasında ki sanırım orada devlet başkanlığı (başbakanlık değil) yani ABD sistemine benzer bir düzenleme düşünülüyor ki bu sistemde devlet başkanının yetkileri çok daha fazla olması öngörülüyor.
Ayrıca şunu ifade edeyim ki, başbakan da bir milletvekilidir. Yani bizler ASİL, o vekildir. Nasıl ki avukat müvekkilinin kendisine vermediği yetkiyi kullanamazsa bir başbakan da istediği yere savaş açamaz. Zaten biliyorsunuz savaş açmak için şimdiki Anayasaya göre yine TBMM kararı lazım.
Burası public bir forum. Silivri buraya çok uzak. Sadece şu gerçeği hatırlatmak isterim:
https://www.youtube.com/watch?v=P7lnNMNoCa0
Krallığınızı ilan etmek gibi bir niyetiniz olduğunu görüyorum.
Savunma yapmak için izne gerek yok.
Savaş ilanı için meclis izni gerekir.
Cart curttan izin almanıza gerek yok.
Peki buna ne demeli; Dosya 1366