Yurtdisindan TR ye kesin donus yapan herkes SGK ya para odemek zorundami?
Anladigim kadariyla SGK primi her TC vatandasi tarafindan yatirilmak zorunda. Eger calsiiyorsaniz isveren sizin icin yatiriyor ama calismiyorsaniz kendiniz yatirmak zorundasiniz
Simdi ben yakinda yurtdisindan TR ye kesin donus yapiyorum. Nufus Cuzdani ndaki adres yurtdisi. Geldigim zaman is arayacagim zaman alacak belki 1 sene issiz kalacagim
Peki bu 1 sene boyunca SGK primi yatirmak zorundamiyim? Nufuz Cuzdanindaki adres yurtdisi gozukuyor o yuzden bana SGK primine istinaden tebligat yapilamaz gibi geliyor.
Bu arada TR de yasarken ne kadar zaman boyunca nufus cuzdanindaki adres degistirmeden kalabilir, guncelleme zorunlulugu varmidir?
Cevap: Yurtdisindan TR ye kesin donus yapan herkes SGK ya para odemek zorundami?
Türkiyede çalışmıyorsanız sgk primi ödemek zorunda değildiniz. Sadece genel sağlık sigortası primi ödemek zorundasınız. Bunun içinde gelir testi yaptırmanız gerekiyor. Geliriniz yada yatırma gücünüz yoksa devlet sizin adınıza priminizi yatırır. Genel sağlık sigortası primi gelire göre yaklaşık 40 Tl den başlar. Türkiyeye kesin dönüş yapıp gelir testi yaptırmazsanız en yüksek gelir üzerinden prim yaptırmak zorunda kalırsınız. İşe başladıktan sonra gssp ödemesi durur.
Yurt dışında ikametgahınız bulunduğu sürece Türkiye de GSSP ödemezsiniz. Ancak Türkiye ye kesin dönüş yapanlar durumlarındaki değişiklikleri 20 gün içinde Nüfus müdürlüğüne bildirmeleri gerekir. Bildirmeyenlere idari para cezası kesilir. Bu tespit yapılırsa Genel sağlık sigortası primi ödeme yükümlülüğünüzde başlar.
Cevap: Yurtdisindan TR ye kesin donus yapan herkes SGK ya para odemek zorundami?
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Türkiyede çalışmıyorsanız sgk primi ödemek zorunda değildiniz. Sadece genel sağlık sigortası primi ödemek zorundasınız. Bunun içinde gelir testi yaptırmanız gerekiyor. Geliriniz yada yatırma gücünüz yoksa devlet sizin adınıza priminizi yatırır. Genel sağlık sigortası primi gelire göre yaklaşık 40 Tl den başlar. Türkiyeye kesin dönüş yapıp gelir testi yaptırmazsanız en yüksek gelir üzerinden prim yaptırmak zorunda kalırsınız. İşe başladıktan sonra gssp ödemesi durur.
Yurt dışında ikametgahınız bulunduğu sürece Türkiye de GSSP ödemezsiniz. Ancak Türkiye ye kesin dönüş yapanlar durumlarındaki değişiklikleri 20 gün içinde Nüfus müdürlüğüne bildirmeleri gerekir. Bildirmeyenlere idari para cezası kesilir. Bu tespit yapılırsa Genel sağlık sigortası primi ödeme yükümlülüğünüzde başlar.
TR ye 20 gunden fazla tatile gelenler ne yapacak?
Cezami verecegiz yani?
Hayır 3-5 ay dahi gelseniz ceza ödemezsiniz Çünkü asıl ikametgahınız yurt dışında Demek istediğim kesin dönüş yapıp yurt dışında çalışma ve oturma izinleri sona erip kesin dönüş yapanlar içindir.
20 günlük süre sadece yurt dışı için değildir. Yurt içinde adresleri değişenler içinde aynı süre geçerlidir.
Merhabalar,
Almanya'dan 1984 yılında ailemle kesin dönüş yaptım 1966 doğumluyum. 1982-83 yıllarında Almanya'da 9 ay sigortalı olarak çalıştım. Türkiye de 01,09,1993 yılında sigorta başlangıcım var ve 7000 iş gününü doldurdum. Emekli olabilmek için almanyada ilk işe giriş tarihim kabul edilir mi ? Dava açsam nasıl sonuçlanır.
Alıntı:
AHMET AKUZUN rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Almanya'dan 1984 yılında ailemle kesin dönüş yaptım 1966 doğumluyum. 1982-83 yıllarında Almanya'da 9 ay sigortalı olarak çalıştım. Türkiye de 01,09,1993 yılında sigorta başlangıcım var ve 7000 iş gününü doldurdum. Emekli olabilmek için almanyada ilk işe giriş tarihim kabul edilir mi ? Dava açsam nasıl sonuçlanır.
Kanun bu şekilde;
http://www.adalet-hukuk.com/hizmetle...stirilmesi.htm
Kanunda 2 yıllık hak kaybettirici süre konmuş fakat yargı kararları farklı
Aşağıdaki linkte sizin durumunuzla ilgili bir yargı kararı var işinizi görür herhalde
http://www.ozgurgunes.av.tr/yurtdisi...aslangici.html